כל מה שמעניין הורים אצלכם במייל! הטבות, מבצעים, פרסים, כתבות ועוד המון דברים טובים | רשמו אותי עכשיו

מה קורה בהריון בדרכי השתן?

דלקות בדרכי השתן ודליפת שתן הן בעיות שכיחות במהלך ההריון. כיצד מאבחנים ומטפלים
אילוסטרציה: shutterstock

כל הריונית מכירה את זה – כחלק מהשינויים הפיזיולוגיים הרבים שהגוף שלנו עובר במהלך ההיריון, דרכי השתן שלנו עובדות שעות נוספות. במקרה הטוב, זה מסתכם בביקורים תכופים בשירותים, שפעמים רבות משבשים באופן חמור את שנת הלילה שלנו, כששוב ושוב אנחנו מוצאות את עצמנו מטיילות לשירותים. במקרה הפחות טוב נסבול מדלקת בדרכי השתן, שמתבטאת בסימפטומים לא נעימים ומצריכה קבלת טיפול אנטיביוטי. ויש גם מקרים, נפוצים הרבה יותר ממה שמדברים, של דליפת שתן, כשכל שיעול או פרץ צחוק מביא להרטבת התחתונים.

אספנו כמה מהתופעות הנפוצות בדרכי השתן במהלך ההיריון, הסיבות להופעתן והדרכים להתמודד איתן.

תכיפות במתן השתן

התופעה הזו לא פוסחת על אף הריונית, כמעט. בתחילת ההיריון, השינויים ההורמונליים גורמים לנו לרוץ בכל רגע לשירותים, ובהמשכו, הרחם גדל ומפעיל לחץ על שלפוחית השתן. כמעט בכל שלב של ההיריון (יש נשים שמדווחות על הקלה בשליש השני), אנחנו מבקרות יותר ויותר בשירותים, כשהתדירות גוברת דווקא בשעות הלילה.

מה עושים?
במקרה הזה אין הרבה מה לעשות. אפשר להימנע ממשקאות משתנים, כלומר משקאות המכילים קפאין כמו קפה או תה. בכל מקרה, חשוב לא להתאפק וללכת לעיתים תכופות לשירותים.

ומה עושים עם כל הבחילות האלה? קבלי 10 דרכים להקלה על בחילות בהריון>>

דלקות בדרכי השתן

התרחבות צינורות השתן והאטת זרימת השתן מביאה לשכיחות גבוהה יחסית של דלקות בדרכי השתן, מהן סובלות הריוניות רבות. לדלקת בדרכי השתן יש כמה סימפטומים בולטים, ובהם צריבה בעת מתן השתן, כאבים בבטן התחתונה בזמן מתן השתן או טפטוף מועט למרות תחושת הדחיפות במתן השתן.

דלקת בדרכי השתן עלולה להיות מסוכנת לאם וגם לעובר, ולכן יש לפנות לרופא במידה שמופיעים הסימפטומים שהוזכרו. בנוסף, מאחר שבהריון לא תמיד חשים בסימפטומים השונים, יש להקפיד על ביצוע בדיקות שתן סדירות כדי לשלול את קיומן של דלקות בדרכי השתן.

איך מונעים?
* שתיית מיץ חמוציות  – מחקרים רבים מוכיחים ששתיית מיץ חמוציות על בסיס יומיומי (כחצי כוס-כוס ביום) עשויה למנוע התפתחות של דלקת בדרכי השתן, וזאת בשל החומר שנמצא בחמוציות שמונע מהחיידקים להתרבות בדרכי השתן.

* שמירה על היגיינה – יש להקפיד על ניקיון האזור, כאשר חשוב לנקות בצורה נכונה את אזור פי הטבעת לאחר מתן שתן, כדי למנוע מעבר חיידקים מפי הטבעת אל אזור השופכה.

* מתן שתן בתכיפות גבוהה – על מנת למנוע מהחיידקים להצטבר בשלפוחית השתן.

* פרוביוטיקה – יש סברות שנטילה של פרוביוטיקה במהלך ההיריון, אשר מחזקת את אוכלוסיית החיידקים הטובים בגוף, מסייעת במניעת דלקות בדרכי השתן. חשוב לזכור שאין לקחת תוספים ללא התייעצות קודם עם הרופא המטפל.

איך מטפלים?
הטיפול היעיל היחיד בדלקת בדרכי השתן הוא מתן אנטיביוטיקה. ישנם סוגי אנטיביוטיקה אשר נחשבים לבטוחים לשימוש במהלך ההיריון, ויש להתאים את הטיפול האנטיביוטי לסוג החיידק.

מה צפוי לך בכל שבוע במהלך ההריון? הכל ב-40 שבועות הריון>>

דליפת שתן

לסיום, אחת התופעות הנפוצות שנשים פשוט מתביישות לדבר עליה – דליפת שתן. תופעה זו, שנובעת מהיחלשות רצפת האגן, מתבטאת בבריחה של שתן בזמן מאמץ, כמו בזמן הליכה או ריצה, אך גם בזמן של פעילויות יומיומיות פשוטות כמו שיעול או צחוק.

איך מונעים ואיך מטפלים?

* שימוש תכוף בשירותים – חשוב לבקר בשירותים לעיתים תכופות, ולא להתאפק או להמתין עד שהשלפוחית תתמלא.

* שמירה על משקל תקין – נשים אשר מעלות במשקל בצורה סבירה במהלך ההיריון הן בעלות סבירות נמוכה יותר לדלקות בדרכי השתן בהשוואה לנשים אשר מעלות במשקל מעבר למומלץ.

* תרגילים לחיזוק רצפת האגן – תרגילים שנועדו לחזק את רצפת האגן, כמו כיווץ והרפיית שרירי רצפת האגן או עצירת זרימת השתן ל-3-2 שניות במהלך מתן השתן, יכולים לסייע במניעת דליפת שתן.