כל מה שמעניין הורים אצלכם במייל! הטבות, מבצעים, פרסים, כתבות ועוד המון דברים טובים | רשמו אותי עכשיו

מאלכוהול ועד חתולים: ממה צריך להיזהר בהריון?

מזון לא מבושל, צריכה גבוהה של קפאין ותרופות מסוימות הם חלק מהגורמים המהווים סיכון לך ולעובר שלך. לפנייך כמה דברים שאת צריכה להימנע מהם בהריון ולמי אפשר לפנות כדי להתייעץ
אילוסטרציה: shutterstock

כל אישה שנכנסת להריון מנסה לשמור על השגרה ככל האפשר: להתעמל, לאכול הכל, לעשות מסג' טוב. יחד עם זאת, ולמרות שהריון זה לא מחלה ואסור להתייחס אליו ככזה, במהלך ההיריון נשים חשופות לגורמים שיכולים לפגוע בהן או בעובר. חשוב להבין שיש מזונות שאסור לאכול, שיש תרופות שצריך להימנע מהן ועוד גורמים שעלולים להזיק לעובר. אספנו רשימה של הגורמים העיקריים העלולים להיות מסוכנים במהלך ההריון.

אלכוהול

אחד הדברים שחשוב שתמנעי מהם הוא שתיית אלכוהול. האלכוהול נספג בתוך הדם, עובר דרך השליה לעובר וצריכתו עלולה לגרום להפלה, ללידת תינוק עם פיגור שכלי או ללידת פג.

עישון

כשאת מעשנת, הרעל של הסיגריות מצטבר בדם, עובר בחבל הטבור אל העובר ועלול לגרום ללידת פג, למומים מולדים כמו שפה שסועה, להגדלת הסיכון למוות בעריסה, לפגיעה בדרכי הנשימה של העובר ולהגדלת הסיכון לקשיי למידה כמו הפרעת קשב וריכוז. כדאי לדעת שעישון פאסיבי מזיק אף הוא, וכדאי שתתרחקי ממעשנים.

ריסוס הבית

ריסוס אומנם פוגע במערכת העצבים של החרקים, אך עלול לפגוע גם במערכת העצבים של העובר – בעיקר בשליש הראשון להריון, אך לא רק. גם אם ריססתם או נחשפתם לריסוס שהוא מחומרי הדברה טבעיים, עדין קיימת סכנה. אל תרססי במהלך ההיריון את הבית או הגינה, ואם את מבקרת חברים, ודאי איתם כי גם הם לא ריססו לאחרונה.

טיפול בחול החתול

בבית הוא נפלא, אך ההפרשות של החתול מסוכנות משום שהן עלולות להיות מזוהמות בטפיל הטוקסופלזמה גונדי (שהסיכון להידבק בו קיים גם בעקבות אכילת בשר נא או לא מבושל דיו), שגורם לפגיעות קשות בעובר כגון חירשות ועיוורון, או חלילה להפלה. משרד הבריאות ממליץ להתרחק ככל האפשר מארגז החול של החתול או בכל מקום שחתולים מטיילים ויש סכנה להפרשות.

מאכלים מסוכנים

כל מזון שהוא נא או לא מבושל דיו עלול להזיק לעובר, זאת בשל הימצאות חיידקים מסוכנים כמו ליסטריה או סלמונלה. הכוונה היא למזונות כמו סושי או כל סוג של דגים לא מבושלים, בשר נא או שלא מבושל דיו, מזונות המכילים ביצים לא מבושלות או לא מפוסטרות, ביצת עין, מיונז ביתי ועוד. במאכלים לא מבושלים מסוג זה עלול להימצא חיידק הליסטריה, העלול לגרום ללידת פג, להפלה או ללידה של תינוק חולה, וכן קיימת סכנה להימצאות חיידק הסלמונלה, אשר גורם להרעלת מזון חמורה ועלול לפגוע בהריון.

גבינות לא מפוסטרות ולא בשלות כמו רוקפור מסוכנות אף הן, משום שהן עלולות להכיל את חיידקי הליסטריה.
המלצת המערכת: אם יצאת למסעדה או התארחת אצל חברים, אל תתביישי לשאול מה מכילה העוגה (במוסים, למשל, ישנן ביצים לא מבושלות).

קפאין

חשוב לדעת שצריכה גבוהה של משקאות המכילים קפאין, כגון קולה, קפה, תה, שוקו, משקאות אנרגיה למיניהם ואף אכילה מרובה של שוקולד עלולה לסכן את העובר, מאחר שהקפאין עובר דרך השליה ולעובר אין יכולת לפרק אותו. מחקרים הוכיחו כי בצריכה מוגברת של קפאין קיימת סכנה להפלה, לפגות או למשקל נמוך בלידה ולכן חשוב להיזהר.
ההמלצה היא לצרוך עד 200-300 מיליגרם של קפאין ביום, כלומר 2-3 כוסות קפה או משקאות המכילים קפאין. כמובן שאם אכלת שוקולד, המעיטי בשתיית משקאות המכילים קפאין.

תרופות

כל תרופה שאינה בהמלצת רופא, גם תרופה הומיאופתית, מחייבת התייעצות רפואית. קיימות תרופות האסורות לשימוש במהלך ההריון, מכיוון שהן עלולות לסכן את ההריון ואת העובר. תכשירים הומיאופתים רבים מכילים אלכוהול, שכידוע מזיק לעובר, וכן קיימות תרופות המכילות אנטיביוטיקה וחומרים מסוכנים נוספים. לכן, בטרם לקיחת תרופה או תוסף תזונה, צרי קשר עם רופא מומחה והתייעצי איתו.

צילומי רנטגן

כל עוד הם לא חובה במהלך ההיריון, השתדלי להימנע מצילומי רנטגן. ידעי את רופא המשפחה, רופא השיניים, איש הרנטגן או כל רופא מומחה שהלכת אליו לבדיקה שאת בהריון, כדי לנקוט משנה זהירות.

טיפולי טיפוח ויופי

לפני כל טיפול ובדיקה חובה לעדכן את המטפל כי את בהריון. אל תיקחי כמובן מאליו שרואים את הבטן העגלגלה. יש מוצרים שמותרים לשימוש בהריון ויש אסורים, יש כאלו שייצרו רגישות, ובאופן כללי צריך לטפל באישה ההריונית בזהירות.
טיפולי יופי משפרים לנו את ההרגשה ולכן מותר להתפנק, אך יש להקפיד על מספר כללים:

  • טיפול פנים – מותר
  • מניקור-פדיקור – אפשרי אחת לכמה שבועות אך חשוב לשים לב כי המקום מאוורר פן תחשפי לחומר האציטון
  • איפור – השתמשי בחומרים המכילים מסנני קרינה
  • צביעת השיער – אפשרי החל מהשליש השני להריון
  • ניקויי שינים – מותרים, הימנעי מהלבנת שינים

פינוקים אחרים:

עיסויים בהריון – חשוב להקפיד לעבור טיפולים אצל מטפלים שמומחים בעבודה עם נשים הריוניות. כמו כן הימנעי מעיסויים חזקים במיוחד, הקפידי על רמת עיסוי בינונית ומטה. הימנעי מעיסויים באזור הבטן ודאגי שהחום המועבר בשמנים לא עולה על 37 מעלות.

ג'קוזי, אמבטיות חמות וסאונה – חשוב לדעת שהזעה בצורה מוגזמת עלולה לגרום לאיבוד נוזלים וכן לצירים מוקדמים. מותר לטבול באמבטיה שבה טמפרטורת המים סבירה – יש להקפיד שטמפרטורת המים לא תעלה על 37 מעלות. אם את אוהבת לשהות בג'קוזי, כדאי שתדחי את ההרגל לתקופת ההריון: החום הגבוה עלול לגרום להפלות, בעיקר בשליש הראשון.

עם מי להתייעץ?

אם את לא בטוחה או שיש לך ספק, התייעצי עם רופא המשפחה או רופא הנשים שלך. בנוסף, הכירי את השירות הטרטולוגי של משרד הבריאות, שמדריך ומייעץ לנשים הרות בנוגע לתרופות, למחלות, לקרינה ועוד. השירות ניתן גם בטלפון במרכזי הייעוץ הטרטולוגי אשר נמצאים בבתי חולים ברחבי הארץ. שעות הפעילות של השירות: בימים א'-ה' בשעות 9:00-15:00.

  • המרכז הארצי לייעוץ טרטולוגי של משרד הבריאות בירושלים, טלפון: 02-5082825
  • השירות למידע טרטולוגי במרכז רפואי רבין (בילינסון): 03-9377474 או 03-9376911
  • מרכז ארצי לייעוץ רפואי בהרעלות רמב"ם: 04-8541900
  • מרכז לייעוץ תרופתי בהריון בבית החולים אסף הרופא: 08-9779309

הבהרה: האמור לעיל אינו מהווה המלצה רפואית או תחליף לייעוץ רפואי