כל מה שמעניין הורים אצלכם במייל! הטבות, מבצעים, פרסים, כתבות ועוד המון דברים טובים | רשמו אותי עכשיו

דלקת גרון אצל תינוקות: איך מאבחנים וכיצד מטפלים?

אם תינוקכם מגלה סימנים של חוסר תיאבון, חום ואי שקט, יכול להיות שהוא נדבק בדלקת גרון נגיפית או חיידקית. כיצד מזהים דלקת גרון אצל תינוקות ופעוטות וכיצד מטפלים?
דלקת גרון נגיפית וחיידקית
אילוסטרציה: shutterstock

דלקת גרון היא מחלה ויראלית או חיידקית שגורמת לחום, כאבי גרון וסימפטומים נוספים. ד"ר דורון רול, מומחה ברפואת ילדים והמנהל הרפואי של מרכז מיבאל'ה מסביר כי "צריך להבחין בין דלקת גרון ויראלית, המהווה מעל ל- 80% מהדלקות לבין דלקת גרון חיידקית, המכונה אנגינה, ששכיחותה פחותה בהרבה. אנגינה נגרמת בעיקר על ידי חיידק הסטרפטוקוק ביתא-המוליטי מקבוצה A, אך מצויים גם חיידקים נוספים, שכיחים הרבה פחות".

מאיזה גיל יכולים להידבק בדלקת גרון?

"הדלקת הסטרפטוקוקלית נדירה עד גיל 6 חודשים (אך קיימת ומוכחת במשטחי גרון, ולמרות זאת יש מחלקת ילדים באחד מבתי החולים הגדולים ששוללת קיום סטרפטוקוק עד גיל שנה ושוללת גם לקיחת משטחי גרון עד גיל זה). מגיל שישה חודשים שכיחות הסטרפטוקוק עולה, אך עדיין נמוכה משכיחותה אחרי גיל שנה.

כאן המקום לציין את מחלת השנית (מלשון אדום) או בשמותיה Scarlet Fever או Scarlatina, והיא המחלה הנגרמת על ידי סטרפטוקוק, כאשר נלווית אליה פריחה על פני איזורים נרחבים בגוף (עם דגש על הלחיים) ולשון דמוית תות שדה (לא בכל המקרים). בכ- 30% מהחולים תופיע קשקשת לאחר תום הפריחה".

הסימנים השכיחים בדלקת גרון:

  • חום.
  • כאב גרון.
  • כאב ראש.
  • נזלת.
  • שיעול.
  • אודם בלוע עם או ללא תפליטים (נקודות מוגלה).
  • קשריות צוואריות מוגדלות.
  • כאב בטן (באוכלוסייה הבוגרת יותר).

אבחון המחלה

לדברי ד"ר רול, אבחון המחלה נעשה על ידי כמה בדיקות:

משטח גרון: בודק אך ורק את חיידק הסטרפטוקוק. חשוב לציין כי תשובה חיובית להימצאות חיידק נכונה תמיד, בעוד שתשובה שלילית, שאומרת ״פלורה נורמלית של הגרון״ צריכה להיבחן בחשדנות, כי במקרים רבים לא שאין חיידק אלא שהוא לא נתגלה בבדיקה בגלל הבודק, המעבדה וסיבות נוספות. לכן: תשובה חיובית – יש סטרפטוקוק. תשובה שלילית – לא בטוח שאין.

נוגדנים לסטרפטוקוק: עלייה בכיול הנוגדנים כנגד האנטיגן המיותר על ידי סטרפטוקוק A.

ספירת דם שלא מזהה חיידק מסוים אך יכולה להעיד על מהות הדלקת – חיידקית או נגיפית. למשל בזיהום על ידי נגיף אפשטיין-בר (EBV, מונונוקליאוזיס, מחלת הנשיקה) דלקת הגרון הינה נגיפית, אך נראית פעמים רבות כחיידקית בגלל הופעת תפליטים (נקודות מוגלה) על פני השקדים. לכן גם שכיחים המקרים של טיפול מוטעה באנטיביוטיקה, אשר לעתים קרובות גורם להופעת פריחה במקרים אלה.

האם ישנם סיבוכים בדלקת גרון?

"דלקת גרון חיידקית יכולה לעבור גם ללא טיפול, אך חובה לטפל בה משום שעלולה לעבור ולפגוע ברקמות אחרות – לב (ואז המחלה מכונה דלקת מפרקים או Rheumatic Fever) וכליות. סיבוך זה הופך להיות נדיר יותר ויותר, אולי משום הטיפול האנטיביוטי ואולי בעקבות שיפור המצב הסוציו אקונומי".

מה הטיפול בדלקת גרון?

"בדלקת נגיפית – טיפול תומך כללי ולא ספציפי. בדלקת חיידקית – טיפול אנטיביוטי. במקרים של דלקות תכופות כדאי לשקול מתן טיפול אנטיביוטי מונע – כמות תרופה קטנה, אחת ליום, לתקופה ממושכת. אם כל הנ״ל לא מועיל – ניתוח להוצאת השקדים".

ד"ר דורון רול הוא מומחה ברפואת ילדים והמנהל הרפואי של מיבאל'ה – המרכז המקיף לבריאות והתפתחות הילד ולהדרכת הורים