השנתיים הראשונות בחייו של כל ילד הן עמוסות במיוחד. לא רק שהוא רוכש בתקופה זו יכולות ומיומנויות שישמשו אותו כל ימי חייו, יש לו גם לו"ז צפוף של בדיקות ומעקבי התפתחות, בעיקר בחודשים הראשונים לחייו, שנועדו לוודא שהוא גדל ומתפתח כראוי.
לטובת ההורים הטריים והמעט מבולבלים, הכנו מדריך מפורט של כל הבדיקות שהתינוק צריך לעבור בשנתיים הראשונות לחייו, בסיועה של ד"ר טלי בן גלים, רופאת ילדים בקופת חולים מאוחדת.
בדיקות שמתבצעות עם הלידה
מיד לאחר הלידה, מתבצעת בדיקה גופנית ראשונית על ידי רופא התינוקייה. בבדיקה זו התינוק נבדק מכף רגל ועד ראש על מנת לאתר ממצאים חריגים. בן היתר, אומרת בן גלים, בודקים את המרפס, טונוס (מתח השרירים) ורפלקסי היילוד, רפלקס אור אדום בעיניים לשלילת קטרקט מולד, מאזינים לריאות וללב כדי לשלול אוושות ומומים אחרים, ממששים את איברי הבטן, את תקינות הפיסוק, תקינות גניטליה (איברי המין), תקינות עמוד השדרה, מחפשים פריחות וממצאים חריגים בעור וכן ממצאים חריגים במראה הכללי.
בנוסף, לפני השחרור מבית החולים, עובר כל תינוק בדיקת בילירובין (צהבת), וכן נערכות בדיקות דם לשלילת פנילקטונוריה ולבדיקת תפקודי בלוטת התריס, ובדיקות לכ-11 מחלות תורשתיות מולדות נדירות. כמו כן, במרבית בתי החולים התינוקות עוברים בדיקת סקר שמיעה לפני שחרורם.
עד גיל שבועיים
1. בדיקה אצל הרופא המטפל – עד גיל שבועיים מומלצת בדיקה ראשונית אצל רופא הילדים המטפל. בבדיקה זו חוזרים למעשה על הבדיקה הראשונה שבוצעה בתינוקייה.
2. ברוכים הבאים לטיפת חלב – בתקופה זו יש להגיע גם לטיפת חלב, על מנת לפתוח תיק ולבצע מעקב משקל. לפי ד"ר בן גלים, בימים הראשונים לאחר הלידה התינוק צפוי לאבד עד כעשרה אחוזים ממשקל גופו, ועד גיל שבועיים מצופה שהוא יגיע למשקל הלידה ואף יעבור אותו. ד"ר בן גלים מציינת, שהדבר העיקרי שצריך לעניין בשלב זה את ההורים לתינוק הבריא הוא עלייה במשקל, ואחד המדדים לכך שהילד מקבל מספיק נוזלים הוא הימצאותם של 6-4 חיתולים ספוגים ביממה.
גיל 4-6 שבועות
1. טיפת חלב: מעקב גדילה וחיסון – בגיל חודש יש להגיע עם התינוק למעקב בטיפת חלב. במעקב זה, כמו גם במעקבים שיתקיימו בהמשך, האחיות לוקחות מדדי גדילה (גובה, משקל, היקף ראש) וכן עורכות לעתים בדיקות התפתחותיות. בשנתיים הראשונות התינוק צפוי להגיע פעמים רבות נוספות למעקבי טיפת חלב, כאשר מרביתם תואמים במכוון את תכנית החיסונים.
בגיל חודש, במסגרת הביקור בטיפת חלב, יינתן גם חיסון נגד דלקת כבד נגיפית B.
2. אולטרסאונד פרקי ירכיים – בגיל 6-4 שבועות יש לבצע גם אולטרסאונד פרקי ירכיים. מטרת בדיקה זו היא לגלות דיסלוקציה התפתחותית של עצם הירך (כאשר עצם הירך נמצאת מחוץ למפרק). בדיקה זו בוצעה בעבר לכל התינוקות, אך כיום היא מומלצת רק לתינוקות עם גורמי סיכון או לתינוקות שבדיקתם הראשונה בתינוקייה או אצל רופא הילדים העלתה חשד לבעיה זו.
גיל חודשיים
טיפת חלב: מעקב גדילה וחיסונים – במסגרת הביקור יינתנו המנות הראשונות של חיסון המחומשת, חיסון פרבנר והחיסון נגד נגיף הרוטה.
גיל שלושה חודשים
חבדיקה אצל רופא הילדים או רופא התפתחות בטיפת לב – מטרת בדיקה זו, שעליה חוזרים בהמשך גם בגיל תשעה חודשים ובגיל שנה וחצי, היא לוודא שהתינוק השיג את אבני הדרך המצופות לגילו בתחום המוטוריקה הגסה, המוטוריקה העדינה, הדיבור והתקשורת החברתית.
גיל ארבעה חודשים
טיפת חלב: מעקב גדילה וחיסונים – בביקור זה יינתנו מנות נוספות של חיסון המחומשת, חיסון הפרבנר וחיסון נגד נגיף הרוטה.
גיל שישה חודשים
טיפת חלב: מעקב גדילה וחיסונים – בביקור זה יינתנו גם מנות נוספות של חיסון המחומשת, חיסון הפרבנר, חיסון נגד נגף הרוטה וחיסון נגד דלקת כבד נגיפית B.
גיל תשעה חודשים
1. טיפת חלב: מעקב גדילה וסקר שמיעה – בביקור זה תבוצע גם בדיקת סקר שמיעה על ידי אחות טיפת חלב. במידה ויש בעיה הילד יופנה להמשך בירור אצל הרופא המטפל.
2. בדיקת התפתחות – בגיל זה תתקיים בדיקה נוספת אצל רופא הילדים או רופא התפתחות בטיפת חלב.
גיל שנה
1. ספירת דם – מטרת הבדיקה (שאותה ניתן לבצע החל מגיל עשרה חודשים), היא לוודא רמה תקינה של תאי הדם האדומים (המוגלובין), אשר משקפת את רמת הברזל בדם החיוני להתפתחות תקינה.
2. טיפת חלב: חיסונים ומעקב גדילה והתפתחות – במסגרת הביקור בטיפת חלב יינתנו גם מנה נוספת של חיסון המחומשת והמנה הראשונה של חיסון המרובעת.
גיל שנה וחצי
1. טיפת חלב: חיסון ומעקב גדילה והתפתחות – הביקור בטיפת חלב יכלול גם את מתן המנה הראשונה של החיסון נגד דלקת כבד נגיפית A.
2. בדיקת התפתחות – בגיל זה יש לבצע בדיקה אצל רופא הילדים או רופא התפתחות בטיפת חלב.
גיל שנתיים
מעקב גדילה והתפתחות בטיפת חלב.
הבהרה: האמור לעיל אינו מהווה המלצה רפואית או תחליף לייעוץ רפואי