כל מה שמעניין הורים אצלכם במייל! הטבות, מבצעים, פרסים, כתבות ועוד המון דברים טובים | רשמו אותי עכשיו

אדמת ואדמדמת בתינוקות ופעוטות: כך תזהו

אדמת ואדמדמת הן מחלות ויראליות. אדמת כמעט ואינה מופיעה יותר בשל החיסון, ואדמדמת היא מחלה קלה שעוברת מעצמה. כך תדעו לזהות
בין אדמת לאדמדמת
אילוסטרציה: shutterstock

אדמת (Rubella) היא מחלה נגיפית (ויראלית) הנגרמת על ידי נגיף ממשפחת ה-Toga. המחלה היתה מאוד נפוצה בעבר, אך שכיחותה פחתה עד כדי מקרים בודדים בשנה מאז מתן חיסון מתאים. בשנות השבעים החלו במתן חיסונים לילדות בנות 12 שנים; בשנות השמונים לכלל התינוקות בני השנה, והחל משנות התשעים הוסיפו גם חיסון בכיתה א׳. נושא האדמת היה יורד מעל סדר היום לולא הבעייתיות הרבה כאשר ההריון מלווה בנגיף האדמת.

כיצד נדבקים באדמת?

ד"ר דורון רול מסביר כי "כמקובל במחלות נגיפיות מסוג זה, הפיזור הוא טיפתי בדרך של שיעול, עיטוש או מגע, והילד החולה יכול להדביק את סביבתו החל משבוע לפני הופעת סימני המחלה ועד יותר משבוע לאחר סיומה, אם כי לאחר סיומה סיכויי ההדבקות קטנים ביותר. לעתים האדמת מכונה סמויה, כלומר – קיימת בגוף אך ללא ביטוי קליני, וגם אז הילד החולה יכול להדביק את סביבתו".

מהם סימני המחלה?

  • חום בדרגות שונות.
  • פריחה שיכולה להתפשט על פני כל הגוף.
  • קשריות לימפה (המכונות בלוטות לימפה), כאשר הקלות יותר לזיהוי הן בעורף.
  • בשכיחות פחותה: דלקת עיניים, ובבוגרים יותר גם כאב מפרקים.

כיצד מאבחנים אדמת?

"מעבר לפריחה המלווה בקשריות הבולטות, ניתן לבדוק נוגדנים בדם כנגד המחלה, וסוגי הנוגדנים השונים יכולים להצביע על זיהום עכשווי או זיהום עבר".

האם יש חיסון לאדמת?

"נותנים חיסון בגיל שנה ובכיתה א׳. החיסון אינו גורם כמעט לתופעות לוואי, אם כי בדרך כלל הוא ניתן בשילוב עם חיסונים כנגד חזרת וחצבת (MMR) ולמרכיב האחרון תופעות לוואי רבות".

ומה קורה כשאדמת מופיעה בהריון?

כאשר האם אינה מחוסנת כנגד אדמת, וכאמור, החיסון הינו לכל החיים, קיים חשש לפגיעה בעובר; הפגיעה בעיקר בלב, בשמיעה ובראייה עד כדי סיכון ההריון, וככל שההריון צעיר יותר, כן הסכנה מוחשית יותר. עיקר הסכנה בשליש הראשון להריון, במידה פחותה בשליש השני וכמעט שאינה קיימת בשליש האחרון".

מהי אדמדמת וכיצד נדבקים במחלה?

אדמדמת (Roseola Infantum) ידועה גם בכינוי "אביבית", ובתרגום מדויק – "ורדית". מדובר במחלת חום נגיפית וקלה, שעשויה להופיע בכל גיל החל משלושה חודשים ועד לחמש שנים, אך עיקר הופעתה בין גיל שנה לשנה וחצי. לגבי אופן ההדבקה מסביר ד"ר רול כי "ההדבקה היא בפיזור טיפתי, כמו באדמת".

מהם הסימנים לאדמדמת?

"בעת החום ניתן למשש קשריות לימפה קטנות עורפיות (כמקובל באדמת אך קטנות בהרבה ובקושי נימושות), והאבחנה הברורה נעשית לאחר חלוף החום, מאחר שזו המחלה היחידה בה הפריחה מופיעה לאחר ירידת החום. בשלב הפריחה המחלה בדרך כלל לא מדבקת.

חשוב לציין כי בכל מהלך המחלה אין כל סכנה לילד או לסביבתו, ואין כל חשש להימצא בקרבת נשים בהריון כי הנגיף אינו מסכן את ההריון".

מה הטיפול באדמת ואדמדמת?

"טיפול תומך בלבד. לעתים מתחילים בטעות טיפול אנטיביוטי שאין בו כל טעם, שהרי הזיהום נגיפי (ויראלי), אך הוא ניתן כל עוד אין אבחנה מבוססת, ולרוב בגלל אודם בלוע ובאוזניים".

ד"ר דורון רול הוא מומחה ברפואת ילדים והמנהל הרפואי של מיבאל'ה – המרכז המקיף לבריאות והתפתחות הילד ולהדרכת הורים