פתאום הם זזים, זוחלים, נעמדים מעט ואולי אפילו פוסעים את הצעד הראשון. ההתפתחות הפיזית של התינוק נראית ממש מקבילה להתפתחותו הרגשית. פתאום הוא רוצה לעשות הכל, ולבד! ברגע אחד עולה הביטחון לזחול למרחקים ארוכים, אבל לא מבלי לחזור ולהניח את ראשו רגע על אמא, או אבא רק כדי לוודא שהם שם. גם התקשורת הופכת לברורה יותר.
כך פתאום, ליד שולחן האוכל ישובים זוג הורים עם תינוק המתפתח מוטורית ורגשית. הגדילה המואצת בשנה הראשונה ממשיכה לתת אותותיה, וסביר שתראו כי כמויות המזון שהתינוק אוכל ונפחי ההנקה או התמ"ל שהוא שותה עולים בהתאמה, כדי לספק את צרכיו התזונתיים. גם יכולת האכילה של התינוק משתפרת, והזמן הדרוש להאכלת ארוחה של מוצקים סביר שהתקצר ביחס לתחילת הדרך, שבה כל תנועת לשון הייתה יותר מחושבת ומוקפדת. תוכלו לשים לב כי הוא מנקה יחסית בקלות את קצות השפתיים ומצליח לגרוף ביעילות את האוכל מהכפית.
התקשורת המשתכללת גם היא מקלה את ההבנה לצרכיו של התינוק: תוכלו לצפות כי הוא יפיק קולות אופייניים בזמן רעב, שיפור מיומנויות התנועה יאפשר לו כעת לזחול לעבר כיסא האוכל המונח באותו מקום קבוע ולסמן לכם כי הגיעה השעה לארוחה.
שינויים בהאכלה ובתזונת התינוק החל מגיל 9 חודשים
הושבה
העבירו את התינוק לכיסא גבוה עם הטיה של הגב. ההטיה תעזור לתינוק לא ליצור עומס על הגב, וחשובה עד לישיבה עצמאית ויציבה של התינוק. במהלך השנים נהוג היה לחשוב כי לא נכון להושיב תינוק בכיסא האוכל לפני שהוא מתיישב בעצמו, אולם כיום ניתן למצוא כיסאות עם הטיה של הגב, כך שהתינוק יוכל להיות חלק מהשולחן המשפחתי, לחוות את המתרחש על השולחן, לחוות חוויות חדשות ולראות את המגוון המוצע. ישיבה בכיסא האוכל, בניגוד להושבה בטרמפולינה, מאפשרת לתינוק לחוש עצמאות והוא אינו מונח במנח מעורסל או שוכב.
הרכב המזון
הרצון בעצמאות והתפתחות האכילה יעודדו אכילה של מזונות הדומים יותר ויותר לתפריט המשפחה, כך שסביב גיל שנה ניתן לצפות כי התינוק יאכל את תפריט המשפחה מבחינת יכולות האכילה והרכב התפריט (זה רק "מחייב" אתכם לבשל מזון בריא למשפחה כולה).
עידוד לאכילה עצמאית
זה בהחלט הגיל להתחיל ולעודד את העצמאות של התינוק. לא פשוט להאכיל תינוק "מתבגר" מכפית – הוא מנסה בעצמו ורוצה לאכול בעצמו, אך בפועל חלק לא מבוטל מהמנה נמצא על הרצפה. הקדימו תרופה, ועוד לפני שהתינוק ממש מסרב להאכלה על ידכם, דאגו לעודד אותו לאכילה עצמאית (קראו עוד על מעבר לאכילה עצמאית).
מוסיפים ארוחה!
בגיל 9 חודשים והלאה תתאפשר הורדת ארוחת חלב אם או תמ"ל נוספת לטובת ארוחת מוצקים. צפו לפחות ל-3 ארוחות חלב אם או תמ"ל ועוד כ-3 ארוחות מוצקים.
סדר היום ושעות השינה והערות של התינוק הופכים להיות סדירים יותר. סביב השלב שבו מתחיל התינוק לדלג על שנת אחר הצהריים, תוכלו להוסיף את ארוחת המוצקים השלישית – ארוחת אחה"צ/ערב.
לקראת גיל 10 חודשים, ייתכן שתרד ארוחת הנקה או תמ"ל נוספת לטובת ארוחת מוצקים. משלב זה ועד גיל שנה שימרו על 2 ארוחות הנקה/תמ"ל לפחות (הערה: במקרה זה, תפריטו של התינוק יהיה מעט דומה לתפריט של פעוט בן שנה כפי שמתואר כאן, חוץ מהארוחה ה-1).
שינה ואכילה
סביב גיל 9 חודשים נוכל לשמוע על יותר ויותר תינוקות שכבר ישנים לילה שלם, ולעומתם אתם בוודאי מכירים תינוק או שניים שעדיין מתעוררים לאכול בלילה, ולעיתים אפילו מעבר לפעם אחת.
מה הקשר בין אכילה לשנת הלילה?
נפח הקיבה של תינוקות קטן ,ממש ביחס לגודל גופם. על מנת שתינוק יצליח לישון לאורך שנת לילה רציפה, עליו לצרוך את כל האנרגיה הדרושה לו במהלך שעות הערות. תינוקות שונים יעשו זאת בטווחי זמן שונים, עד להגעה לאותם לילות רצופים (להם ולהוריהם). בתחילה תוכלו לשים לב כי שעת היקיצה לארוחה מתאחרת בהדרגה.
שמירה על סדר יום והרכבי תזונה מתאימים במקביל להרגלי שינה בריאים, תסייע לתינוק שלכם להגיע לעבר אותה שנת לילה רצופה.
אמצו לעצמכם מנהג: בכל אכילה הגישו מזונות מזינים ומגוונים והימנעו מארוחות נשנוש, המוגשות בחטף או בדרך. ארוחות כאלה לרוב משבשבות את סדר האכילה וגורמות לגוף חוויית אכילה מוטעית. בפועל הכמות אינה גדולה, אך ההתעסקות מתמשכת. תינוקות ה"מנשנשים", עשויים לדלג על ארוחות שלמות בשל אותם נשנושים. במקום להגיש רק חתיכות פרי לתינוק בזמן טיול בעגלה, הושיבו אותו בכיסא האוכל עם אותם פירות ומעט יוגורט מעורבב עם טחינה.