כל מה שמעניין הורים אצלכם במייל! הטבות, מבצעים, פרסים, כתבות ועוד המון דברים טובים | רשמו אותי עכשיו

התפתחות תינוקות: מתי תינוק מתיישב?

מתי תינוקות יושבים? למה אסור להושיב את התינוק לפני שהוא עושה זאת בעצמו? ואיך ניתן לעודד את התינוק לשבת? כל התשובות בכתבה
התפתחות תינוקות
אילוסטרציה: shutterstock

אחרי שהתינוק מתהפך ומתחיל לזחול על שש, השלב הבא שנראה בדרך כלל הוא הישיבה. איריס כהן רכטר, מלווה התפתחותית ומטפלת במגע, אומרת כי בסביבות גיל 7-6 חודשים, התינוק מתחיל להראות סימנים ראשונים של ישיבה – הוא שוכב על הצד, ואז נראה אותו דוחף עצמו לכיוון של ישיבה עם שיכול של הרגליים. בתחילה נראה אותו נשען על היד ובמשך הזמן הישיבה שלו התינוק הולכת ומתייצבת, כשלרוב עד גיל תשעה חודשים נראה ישיבה זקופה ויציבה, ללא הישענות. יש גם תינוקות שמגיעים לישיבה דרך עמידה על שש – הם מנענעים את גופם קדימה ואחורה עד שהישבן נוגע ברצפה והם מתיישבים.

אסור להושיב את התינוק לפני שהוא מוכן לכך

אף שההורים לעתים נוטים לייחס לישיבה פחות משמעות מלאבני דרך אחרות בהתפתחות התינוק, כמו תחילת הזחילה או ההליכה, הישיבה היא צעד משמעותי מאוד בהתפתחותו של התינוק, אומרת כהן רכטר. היא מאפשרת לתינוק לראות את העולם קצת יותר מגבוה ולא מגובה הרצפה, הטיולים בחוץ הופכים להרבה יותר מרגשים מגובה ישיבה, ולא פחות חשוב – התינוק יכול לשבת לאכול מסביב לשולחן עם כל בני משפחתו.

אם הישיבה חשובה כל כך, למה לא להושיב את התינוק לפני כן?
ההתפתחות של התינוק נבנית שלב אחרי שלב,  ולכל שלב יש את החשיבות שלו, מסבירה כהן רכטר. הזחילה, למשל, היא שלב מאוד חשוב, אבל תינוק שמתיישב לפני שהתחיל לזחול, עלול לדלג עליה, כי ברגע שכבר הגיע למעלה, יהיה קשה לעודד אותו לרדת בחזרה לזחילה. אבל זו לא הסיבה היחידה. עמוד השדרה של התינוק עדיין רך ולא מספיק מפותח ויציב, והושבת התינוק בטרם עת מפעילה עליו לחץ רב. כהן רכטר מסכמת בכך שלא צריך להאיץ בתהליכים ולגרום לדברים לקרות לפני שהתינוק וגופו בשלים לכך.

ואם התינוק מנסה לשבת בעצמו בשלב מאוד מוקדם?
גם במקרה כזה, מסבירה כהן רכטר, יש מה לעשות. תינוקות כאלה, אשר רצים קדימה, מאופיינים פעמים רבות בטונוס שרירים גבוה. במקרה כזה, צריך לעזור לתינוק להרפות. אפשר, למשל, להשכיב את התינוק (רצוי על  כדור פיזיו אך לא הכרחי) ולתופף על הגוף שלו כדי לעזור לו להרפות את השרירים, ובכלל להרבות במגע.

איך מעודדים ישיבה אצל תינוקות?

איך ניתן לעודד את התינוק לשבת, בלי להושיב אותו באופן מלאכותי? כהן רכטר מסבירה שהישיבה משלבת עבודה של כל השרירים, ולכן מה שצריך לעשות כדי לגרום לתינוק להתיישב בעצמו זה פשוט לחזק את כל השרירים שלו, כמו שרירי הרגליים ושרירי חגורת הכתפיים.

בנוסף, יש לעבוד גם על מערכת שיווי המשקל של התינוק. איך עושים את זה? כהן רכטר מציעה להושיב את התינוק על כדור פיזיו (בניגוד להושבה על משטחים קשיחים, אין בעיה להושיב על כדור פיזיו שהוא רך), להחזיק את התינוק במותן ולהניע את הכדור קדימה, אחורה ולצדדים. הפעולות האלה מחזקות את שיווי המשקל של התינוק וגם את השרירים. אפשר גם, בזמן שהתינוק יושב על הכדור, לחזק את שיווי המשקל שלו בעזרת גירוי שמושך אותו, כמו צעצוע או בועות סבון. הילד ינסה להושיט יד קדימה, למעלה או לצדדים ובו בזמן לחזור לנקודת האמצע, מה שמפתח את מערכת שיווי המשקל.

טיפ נוסף של כהן-רכטר הוא להניח את הילד על פוף, ולהציע לו גירוי שיגרום לו לרצות לצאת מהפוף. הזחילה של התינוק דרך הפוף קשה ומחזקת את כל השרירים. זוהי דרך מצוינת לחזק את השרירים, ולא רק כשרוצים לעודד את התינוק לשבת.

למה צריך לשים לב ומה צריך להדליק נורה אדומה?

קודם כל, מסבירה כהן רכטר, חשוב לשים לב לבעיות שצצות לאורך כל הדרך, כמו תינוק שמגלה חוסר סימטריה בתנועה או העדפה לצד אחד בלבד באופן ברור, או תינוק שלא מתאמץ מדי  – למשל לא מנסה להגיע לצעצועים רחוקים וכדו'. אלו הם דברים שכדאי לאבחן ולטפל בהם בשלב מוקדם.

חשוב לשים לב גם לישיבה לא נכונה של התינוק, כמו תינוק שמנסה לשבת רק דרך האמצע. הכוונה היא לתינוק ששוכב על הבטן, מפסק את הרגליים ודוחף עצמו לישיבה עם הידיים. תינוק כזה מפעיל רק את שרירי הידיים על מנת לשבת, וזה עלול להעיד על חולשה בשרירי הרגליים או על גמישות יתר. במקרה כזה צריך למצוא את מקור הבעיה ולטפל בה, אומרת כהן רכטר.

חשוב לשים לב גם למועד שבו התינוק מתחיל לשבת. אם התינוק לא מראה סימנים של ישיבה עד גיל תשעה חודשים, כדאי לבדוק זאת.

הבהרה: האמור לעיל אינו מהווה המלצה רפואית או תחליף לייעוץ מקצועי