כל מה שמעניין הורים אצלכם במייל! הטבות, מבצעים, פרסים, כתבות ועוד המון דברים טובים | רשמו אותי עכשיו

התזונה המומלצת לגילאי שנה עד שנתיים

הזמן חלף והתינוק הקטן שלכם גדל והפך לפעוט, ובהתאם הצרכים התזונתיים שלו משתנים. מה תזונתו צריכה להכיל ואיך מקנים לפעוט הרגלי אכילה נכונים?
אילוסטרציה: shutterstock

חיתולים, הנקות, בקבוקים, בכי, תסכול, חיוך, מלמול, זחילה, ישיבה, עמידה, ואז פתאום – יום הולדת שנה! השנה הראשונה נראית לעיתים כי חלפה ללא הפסקות ומעברים, ופתאום יש לכם פעוט המתקשר בצורה ברורה יותר. לאט לאט הוא מבין את יכולותיו ומביע את רצונו, ובעיקר את הרצון "לקחת" יותר אחריות על עצמו.

גדילה בשנה השנייה לחיים

השנה השנייה לחיים מיוצגת בהאטה יחסית בגדילה בהשוואה לשנה הראשונה. קצב הגדילה המהיר מתמתן וכעת הפעוט מפנה שעות רבות לפעילות מוטורית ותנועה. התנועתיות הרבה מצד אחד מצריכה אנרגיה רבה, ומאידך יש לזכור כי הליכה הינה פעילות מוטורית המצריכה פחות אנרגיה מזחילה (המפעילה את כל איברי הגוף), כך שגם אם תבחינו כי התינוק אוכל פחות מבעבר תוכלו לסמוך עליו כי הוא מזהה את צרכיו.

בסוף השנה הזו צפוי הפעוט "לרבע" את משקל הלידה שלו ולהגיע למשקל של כפי ארבע ממשקל לידתו.

צרכים תזונתיים בשנה השנייה לחיים

קצב הגדילה שהואט, נורמלי לגיל שבו הפעוט שלכם נמצא. בכל יום אתם עשויים לצפות בו אוכל כמות משתנה והרכב מעט משתנה. כעת שיש בידיו יותר יכולות וחופש בחירה, עשוי הפעוט שלכם להציג התנהגות אכילה משתנה ושאינה חוזרת על עצמה בכל יום. אין מקום להילחץ או לחשוש – סביר להניח שהוא יודע לספק את ממוצע צרכיו על פני השבוע.

הגישו לתינוק (ולכם) מזונות מגוונים ככל שניתן, הכוללים לפחות בשתיים מהארוחות ביום מקורות לכל אבות המזון: פחמימה + חלבון+ שמן + ירק/פרי. אין זה אומר כי התינוק יאכל את כל המנה, אך האופציה תעמוד לרשותו וגופו יידע לסמן לו מה נכון עבורו.

בתחילת השנה השנייה לחיים, תוכלו להרגיש בסקרנות הניכרת מצד התינוק: כל ארוחה שלכם תלווה בנעיצת מבטים מצדו. בתקופה זו כדאי לגוון את תפריטו ולחשוף אותו לטעמים, למרקמים ולצבעים שונים במזון. זה השלב הנכון להיעזר בסקרנות מצדו, שבעתיד (הלא רחוק) עשויה להתחלף בצמצום מזונות ובהעדפות ברורות יותר.

זכרו: חלון ההזדמנויות שניתן לכם מסקרנותו של הפעוט הוא הזמן הטוב ביותר להגדיל את מרחב המזונות שלו ולהתכונן לצמצום במגוון שעשוי להגיע לקראת סוף השנה השנייה לחייו.

האם הפעוט עדיין זקוק להנקות או תמ"ל?

בשנה השנייה של החיים יוכלו מרבית הפעוטות לספק צורכיהם ממזונות מוצקים שיאכלו. ההמלצות בעולם ביחס לגמילה מהנקה או צריכת תרכובות מזון לתינוקות (תמ"ל) משתנות ממדינה למדינה. בארץ ממליץ משרד הבריאות על הנקה או תמ"ל לפחות עד גיל שנה.

מרבית התינוקות יגיעו לקראת גיל שנה למצב של שינה רציפה ללא יקיצות הזנה, ולאורך היום ישלבו 2-3 הנקות או בקבוקי תמ"ל.

גמילה מהנקות או מתמ"ל צריכה להיעשות באופן הדרגתי, כך שהקטנת המנות תאפשר לגוף לדרוש את צרכיו כעת ממזון ולא מאותה הנקה או תמ"ל. הורידו בכל פעם ארוחה אחת של הנקה או תמ"ל, והתמידו במצב זה לפחות שבוע על מנת שהתינוק וגופו יוכלו ללמוד שכעת עליהם להשלים את אותה הארוחה ממקורות אחרים.

דברים שחשוב לשים לב אליהם לפני גמילה מהנקה או מתמ"ל

בדקו שהסיטואציה מתאימה לגמילה – מקומה הרגשי של ההזנה הנוזלית, הן במציצה מבקבוק וללא ספק בהנקה, מספקות גם צרכים רגשיים של התינוק. התאימו את הגמילה מהם לשלב שבו הפעוט נמצא. בחנו את יציבות הסיטואציה, האם צפויים שינויים כמו כניסה קרובה למסגרת או חזרה לעבודה מצד האם, והתאימו את הגמילה כך שתעבור בקלות ובלי לייצר מתח רב.

מחלות ילדים – השנה השנייה של החיים, ובפרט אם היא מלווה בכניסה למסגרת חיצונית, עשויה להתאפיין במחלות שונות. תקופות מחלה ולעיתים אף שבוע אחריהן מתאפיינות בירידה בתיאבון, ובמהלכן ניתן לצפות לצריכה מוגברת של תמ"ל או הנקה. להנקה יתרונות ייחודיים בהשפעתה על המערכת החיסונית בעת מחלה, ואילו התמ"ל יכול גם הוא להקל בהיותו מזון ומקור נוזלים בתקופה שתיאבון התינוק ירוד.

תקשורת האכילה סביב גיל שנה עד שנתיים

סביבות גיל שנה עד שנתיים, ודאי כבר נוצר לפעוט סדר יום טיפוסי. בגילאים אלה השינויים מהירים ואם פיתחתם שפה ברורה סביב האכילה, תמיד תוכלו לחוש את השינויים הדרושים לפעוט שמולכם, כגון:

  • האם יש מקום להגדלת המנה?
  • האם הוא נדרש לפחות ארוחות מבעבר?
  • אילו העדפות מזון הוא מציג?
  • אילו טעמים הוא אוהב: חמוצים/מתוקים/מתובלים?

כעת אין צורך בהכנת תבשילים ייחודיים לפעוט וחוויית האכילה כעת יכולה להיות זהה לכל בני הבית, בהנחה שאתם בית המקפיד על הרכבי מזון מגוונים ובכמות מזון מעובד מועטה. ניתן להכין מנה המשרתת את בני הבית כולם, בידיעה שהכמות הנאכלת ודאי משתנה בין כל אחד מבני הבית.

הרגלי אכילה נכונים מגיל שנה

  • הקפידו על אכילה סביב השולחן ולא אכילה מזדמנת או "נשנושים". אכילה "נשנשנית" מובילה להרכב דל בארוחות ולטשטוש הרעב והשובע, וכך הפעוט עשוי להגיע לשנת הלילה מבלי שצרך אנרגיה מספקת.
  • הושיבו את הילד בגובה שלכם – סביב השולחן – על כיסא מגביה או כיסא גבוה הקרוב לשולחן האוכל המשפחתי. ישיבה באותו הגובה תעביר לילד מסר שוויוני וחוויה משותפת ולא מרוחקת.
  • הגישו לתינוק כלי אוכל מתאימים לאכילה עצמאית: אצבעות ידיו, כפית, כוס פלסטיק עם או ללא מכסה.
  • ארוחה טיפוסית עשויה להמשך כ-10-20 דקות, של אכילה יעילה ונעימה (מובן שאם הילד רוצה להישאר ליד השולחן מעבר לכך, אין צורך להפסיק את אכילתו).

הרגלי אכילה במקרים של יציאה מהשגרה כגון ארוחות מיוחדות או אירועים

בתקופה הזו ודאי תמצאו עצמכם יוצאים ביתר קלות עם הפעוט לבילויים או לאירועים מחוץ לבית. ישנם פעוטות שייהנו יותר מאכילה מחוץ לבית וישנם כאלו שיציאה מהשגרה תקטין משמעותית את צריכת המזון שלהם.

עבור "אכלני החוץ" – אותם פעוטות האוהבים לאכול בחברה – תוכלו לנסות לקרב את זמן ארוחתם לשעת הארוחה של האירוע, בין אם זו ארוחת ערב או מסיבת יום הולדת. עבור "ממעטי האכילה בחוץ", נסו לנהל את היום כך שאת עיקר ארוחותיו יאכל הפעוט במסגרת המוכרת לו. אין זה אומר כי עליכם להימנע מכל סיטואציה אם הפעוט טרם אכל. נהלו שיגרה של חיים המתאימה לכל בני הבית והניחו כי במקרים מסוימים, אם הפעוט יימנע מאכילה בחוץ, הוא ודאי ידע להשלימה בארוחה הבאה שתזדמן לו.

שימו לב: לא תמיד המתנה לארוחה משותפת משתלמת. לעתים אם הפעוט מגיע רעב או עייף מדי לארוחה הוא יימנע מאכילה, ובמקרים מעין אלה עדיפה ארוחה של הפעוט לפני האירוע על פני אכילה משותפת. התשובה הטובה ביותר מצויה בידיכם – מהיכרות עם הפעוט ועם סימניו לרעב ולעייפות.