כל מה שמעניין הורים אצלכם במייל! הטבות, מבצעים, פרסים, כתבות ועוד המון דברים טובים | רשמו אותי עכשיו

טיפולי שיניים בהריון: מה מותר ומה אסור?

בזמן ההריון יש צורך להגביר את השמירה על היגיינת הפה כדי למנוע דלקות וסיבוכים. על טיפולי שיניים שמותר ואסור בזמן הריון, ואיך תשמרי על בריאות שיניים טובה לך ולעובר
טיפולי שיניים בהריון
אילוסטרציה: shutterstock

במהלך ההריון חשוב לשמור על היגיינת שיניים מוגברת ועל ביקורים תכופים אצל השיננית, זאת מכיוון שהשינויים ההורמונליים מגבירים את רגישות החניכיים לחיידקים, וכך כמות קטנה של חיידקים שהיתה עשויה לגרום לדלקת קלה תוביל לדלקת חריפה, ואף עלולים להיגרם סיבוכים שיסכנו את ההריון.

מלבד השינויים ההורמונליים, גם הנטייה לנשנש יותר בין הארוחות, אשר מגבירה את משך הזמן שבה קיימת חומציות גבוהה בשיניים, וההקאות והצריבות אשר מגבירות את החומציות, פוגעות בשיניים ובחניכיים ומצריכות הקפדה גבוהה יותר על היגיינה.

בכל הנוגע לטיפולי שיניים בהריון,  יש נשים שנמנעות מהביקור אצל רופא השיניים ואצל השיננית בגלל החשש לפגיעה בעובר, אולם בתקופת ההריון ניתן ואף רצוי לבצע טיפולי שיניים, כדי למנוע החמרה וסיבוכים. חשוב לציין שיש לדחות טיפולים אסתטיים לאחרי תקופת ההריון, אולם אין לוותר על טיפולים רפואיים ועל ניקוי שיניים אצל שיננית.

בזמן ההריון אי אפשר לבצע הרדמה מלאה, אולם מותר להשתמש בהרדמה מקומית וכך לבצע סתימות ועקירות. כמו כן אסור להשתמש בגז צחוק במהלך ההריון.

במקרים שבהם נדרשת שכיבה על כיסא הטיפולים לזמן ארוך בשליש השלישי, רצוי לשכב בהטייה על צד שמאל, כדי למנוע לחץ על כלי דם הפוגע בזרימת הדם ללב ועלול לגרום לסחרחורות, בחילה, הזעה, קושי בנשימה ואף עילפון.

שמירה מוגברת על היגיינת השיניים בהריון

כדאי לדעת: הסממנים לדלקת חניכיים הם נפיחות, דימום בעת צחצוח השיניים או בעת אכילת מאכלים קשים (כמו תפוח), וכמו כן ריח רע מהפה. יש לשים לב לסימנים אלה, ובמידת הצורך לגשת לרופא השיניים.

הנה כמה דברים שכדאי להקפיד עליהם כדי למנוע בעיות שיניים בהריון:

* צחצחי שיניים גם באמצע היום: חשוב להקפיד על צחצוח שיניים יסודי (בין 2 ל-3 דקות) לפחות פעמיים ביום. כמו כן מומלץ לצחצח שיניים גם באמצע היום כדי להוריד את רמת החומציות מאכילה במהלך היום ומהקאות, במידה שאת סובלת מהן במהלך היום.

* השתמשי בחוט דנטלי ובשטיפות פה מתאימות: כדאי להיעזר באמצעים דנטליים כמו חוט דנטלי או קיסמים בכדי להוציא את השאריות בין השיניים, שם מצטברים רוב החיידקים. כמו כן מומלץ להשתמש בשטיפות פה עם פלואוריד.

* הקפידי על ביקורים תכופים יותר אצל השיננית: בנוסף להסרת האבנית מהשיניים, תוכלי לקבל מהשיננית הנחיות לצחצוח נכון ולשמירה על היגיינת השיניים.

* הקפידי על תזונה נכונה: ממתקים מעלים את כמות החיידקים בפה ולכן כדאי להפחית בצריכתם. כמו כן מומלץ להימנע ממשקאות מוגזים וממותקים, וכן ממאכלים חריפים וממאכלים חמוצים כגון פירות הדר המעלים את רמת החומציות בפה.

* שטפי את הפה לפני הצחצוח לאחר הקאה: במקרה של הקאה, יש לשטוף את הפה בהרבה מים לפני הצחצוח, כדי למנוע את הפגיעה בשיניים שגורמת החומצה שהגיעה מהקיבה.

* בקרי אצל רופא השיניים לאורך ההריון: בשליש הראשון להריון מומלץ להגיע לבדיקה אצל רופא השיניים ולטיפול אצל שיננית. בדרך כלל לא מתבצעים טיפולים בשליש הראשון להריון, אלא אם מדובר בעזרה ראשונה. בשליש השני מתבצעים טיפולים רפואיים וכן טיפולי שיננית, וכך גם בשליש האחרון להריון.

טיפ: כדי להימנע מגירוי רפלקס ההקאה בעת הצחצוח, השתמשי במברשת שיניים קטנה ורכה.

טיפולי שיניים מותרים ואסורים בהריון

עקירות וסתימות
אם העקירה אינה דחופה, עדיף שתדחי אותה בשלב הזה ותבצעי אותה אחרי הלידה. במידה שהעקירה דחופה, ניתן לבצעה גם בהריון, תוך שימוש בהרדמה מקומית בלבד. גם סתימות אפשר לבצע בזמן ההריון, אך אין להשתמש בסתימות כסופות (אמלגם) אלא רק בלבנות, מכיוון שסתימות כסופות מכילות כספית המסוכנת לעובר.

צילומי רנטגן
באופן כללי לא מומלץ לבצע צילומי רנטגן במהלך ההריון. עם זאת, במידה שיש צורך בצילום ספציפי לצורך אבחנה בעת טיפול שיניים שאינו סובל דיחוי לאחרי הלידה, אפשר לעשות צילומים בודדים, שהקרינה בהם מזערית. יש לכסות את הגוף בסינר עופרת להגנה. יש להימנע מצילומי CT וצילום פנורמי מכיוון שהם מכילים כמות קרינה גבוהה, אולם במידה שמדובר במצב שאינו סובל דיחוי, הצילום מתבצע תוך שמירה מקסימלית על ההגנה. הרופאים יעדיפו לבצע צילום זה אחרי השליש הראשון.

יישור שיניים
יישור שיניים כרוך בסדרת צילומים לפני הטיפול ואף במהלכו, ולכן רצוי שלא להתחיל בטיפולי יישור שיניים בהריון. כמו כן, אמצעים ליישור שיניים עלולים להקשות על השמירה על היגיינת השיניים, ומכיוון שהחניכיים רגישות במיוחד לחיידקים בתקופת ההריון, הדבר מעלה את הסיכון לזיהומים ולדלקות שעלולים לגרום לסיבוכים.
עם זאת, אם נכנסת להריון במהלך טיפולי יישור שיניים, תוכלי להמשיך את הטיפול, תוך הקפדה על צחצוח נכון והרגלי היגיינה טובים, כולל הקפדה על שימוש בחוט דנטלי ושטיפות פה.

השתלות
השתלה דנטלית היא טיפול אסתטי שבדרך כלל לא מצריך בהילות, וניתן לחכות איתו עד אחרי הלידה. הבעייתיות בביצוע השתלה בהריון נובעת מהצורך בביצוע צילומים המפיקים קרינה גבוהה שעלולה להזיק.

טיפול שורש
צריכה לעבור טיפול שורש? התייעצי עם הרופא. מומלץ לדחות את הטיפול לאחרי הלידה, מכיוון שהוא כרוך בצילומי רנטגן רבים. עם זאת, במידה שאי אפשר לדחות, ניתן לבצע את הטיפול תוך שימוש בצילום המותר בהריון ושמירה על אמצעי הגנה (סינר עופרת). במקרה שמבצעים את הטיפול בהריון, מומלץ לבצעו אחרי השליש הראשון, אלא אם מדובר במצב חירום שלא סובל דיחוי.

תרופות לשיכוך כאבים
יש להתייעץ עם רופא השיניים וגם עם רופא הנשים שלך לגבי נטילת משככי כאבים או אנטיביוטיקה לאחר טיפולים. תוכלי להתקשר גם לאחד המרכזים הטרטולוגיים ולהתייעץ איתם בנוגע לתרופות המותרות בהריון.