לידה מוקדמת היא לידה שמתרחשת לפני המועד, עד לשלושה שבועות לפני התאריך הצפוי ללידת התינוק, לפני שבוע 37 להיריון.
התינוק שיוולד ייחשב כפג, כולנו זוכרות שהיריון מלא מאופיין ב – 40 שבועות, אז למה זה בכל זאת מסוכן וכל כך מוקדם?
אחד ממסתורי הלידה מוביל לתעלומה שעדיין לא ידוע מה גורם לתחילת לידה. אך קיימות יותר ויותר עדויות לכך שהעובר הוא זה שנותן את האות לתחילת הלידה, והוא עצמו מעורב בקביעת מועד פקיעת הקרומים. בין הסיבות ללידה מוקדמת ניתן למנות התפתחות של תהליך דלקתי ברחם. התהליך הדלקתי מביא לצירים וגם לפקיעת הקרומים. סיבות אפשריות אחרות הן הריון מרובה עוברים או מומים ברחם.
בשל האמצעים הטכנולוגיים המתקסמים כיום בשוק הרפואה, לידה אשר תתרחש החל מהשבוע ה-34 להריון, סיכוןייה להוביל לתוצאות טובות. ליילוד שנולד בשבוע ה-34 להריון וליילוד שנולד בשבוע ה-40 יש אותם סיכויים טובים להישרדות, אם כי היילוד של השבוע ה-34 נזקק ליותר עזרה מהפגייה.
הבעיה האמיתית היא בגילאי ההריון הצעירים יותר, ובמיוחד מתחת לשבוע ה-32, בהם יתכנו סיבוכים הקשורים לפגות. לידה רגילה וגם לידה מוקדמת מתחילות ברוב המקרים בפעילות של הרחם ובהתפתחות צירי לידה. רק לאחר מכן באה פקיעה של הקרומים (ירידת מים). אך לפעמים פקיעת הקרומים מקדימה את הפעילות הרחמית – הלידה תתחיל בירידת מים ורק אחר כך יתפתחו צירים.
גורמי הסיכון ללידה מוקדמת
הוכח שעישון גורם לתמותת פגים ומעלה את שיעור ילודת פגים על ידי גרימת היפרדות השליה מהרחם, האטה בגדילת העובר ברחם וכן סיבוכי פגות כמו ריאות לא מפותחות, נקב במעיים ודימומים למוח. כל מי שמעשנת נכנסת אוטומטית לקבוצת הסיכון.
ישנם מחקרים התומכים בכך שחוסר שינה ותזונה לקויה, וכן עבודה פיזית מאומצת מאוד, עלולים להגביר את הסיכון ללידה מוקדמת. כיום אין מידע לגבי מרכיבי מזון ספציפיים שיכולים למנוע לידה מוקדמת. בייעוץ טרום הריוני יציעו לאישה, בין השאר, ליטול חומצה פולית, שמפחיתה במידה ניכרת את שיעור המומים בעובר.
טיפולי פריון והפריות מבחנה – לנשים המטופלות יש הריונות מרובי עוברים יותר מאשר לאחרות, ולכן סיכוייהן ללידה מוקדמת גבוהים. שיטת ההפריה הרווחת בארץ אומרת שאין להחזיר יותר משלושה עוברים לרחם אלא בנסיבות מיוחדות. בחלק מהמדינות כבר נחקק חוק שמתיר להחזיר שני עוברים בלבד.
הסיכונים שבלידה מוקדמת
תינוקות שנולדים בשבועות 32-24 של ההריון בדרך כלל מצליחים לשרוד אך חלקם סובלים מסיבוכי פגות, ביניהם פגיעה במוח, בריאות ובמערכת העיכול. ככל שגיל ההריון נמוך יותר, כך עולה שיעור הסיבוכים.
2% מהתינוקות בישראל נולדים לפני השבוע ה-30 להריון, אבל התמותה בקרבם מהווה 60% מתמותת התינוקות בארץ. כמו כן, 50% מהתינוקות שנולדים עם פגיעה מוחית נכללים בקבוצה זו. הבעיה מחריפה אצל יילודים שבאו לעולם בשבוע ה-28 להריון ומטה, כשהיילוד שוקל פחות מ-1,500 גרם.
האם ניתן לעכב לידה?
אפשר לעצור לידה מוקדמת אבל לא למשך זמן רב, רק עד שבוע. אם כי הרופאים ממשיכים לטפל בכל סוגי התרופות במשך זמן רב יותר בתקווה שזה יעזור לאישה ההרה.
בין התרופות המוצעות: תרופות להרפיית הרחם ולהפסקת ההתכווצויות – הדבר נותן לריאותיו של העובר שהות להתפתח ולהבשיל. יעילותן של התרופות מוגבלת, אך עדיין אין להן תחליף.
רוב הנשים חשות תחושות שמעידות על תחילת לידה מוקדמת. אם את בהיריון ואץ חשה לחצים באגן, צירים לא מדומים וכאבי גב ואולי גם סובלת מהפרשה מוגברת, אל תהססי כי זמן הלידה המשוער רחוק ממך, פני לרופא ובקשי את עצתו הרפואית.ל