מה מצב העובר?
העובר ממשיך להיות פעיל: הוא זז, ישן, מרגיש את קירות הרחם ושומע קולות. אורכו עומד על כ- 20 ס"מ ומשקלו כ–300 גרם.
מה קורה אצל האמא?
אם טרם הרגשת את תנועות העובר שלך, אל דאגה! בהריון ראשון לא תמיד הנשים מזהות את התנועות בהתחלה, ויתכן שתרגישי בהן רק בשבועות מתקדמים יותר. אם את בכל זאת רוצה להבחין בתנועות, נסי להתרכז. נשים רבות מתארות את התחושה כדגיג קטן השוחה בתוך הבטן או כפרפרים קטנים. לקראת סוף ההריון כבר תרגישי בעיטות של ממש.
בדיקות והנחיות מומלצות
- חלבון עוברי (סקר ביוכימי): מטרת הבדיקה היא איתור מומים בעמוד השדרה והערכת הסיכון של העובר לחלות בתסמונת דאון. בדיקה זו אינה מומלצת במקרה של הריון מרובה עוברים מכיוון שלא מתקבלת תשובה לגבי כל עובר, אלא תוצאה כללית.
- מי שפיר: הבדיקה, אשר מטרתה לאתר מומים ו/או מחלות גנטיות אצל העובר, מבוצעת בין שבוע 16 לשבוע 20 בדרך כלל. במהלך הבדיקה מוחדרת מחט אל תוך שק מי השפיר, ושואבת כמות זעירה של מי שפיר. בתוך מי השפיר נמצאים תאים עובריים, הנבחנים לאחר שאיבתם. הבדיקה נחשבת למהימנה מאוד באיתור מחלות הקשורות למבנה כרומוזומלי. תוצאות הבדיקה מתקבלות כשבועיים לאחר ביצועה.
- סקירת מערכות מאוחרת: הסקירה מבוצעת בין שבוע 19 לשבוע 25. מטרת בדיקה זו המבוצעת באמצעות מכשיר האולטרסאונד, היא לבחון את שלמותם של איברי העובר ומערכות גופו. הבדיקה אינה מאבחנת מומים כרומוזומליים או גנטיים ואינה מגלה את כל המומים הניתנים לאיתור בבדיקות פולשניות יותר.
- אכלי מזונות העשירים בברזל, ובמקרה הצורך נטלי כדורי ברזל במינון שיינתן לך על ידי רופא הנשים שלך. רוצה לדעת עוד על תוספי תזונה בהריון? לחצי כאן.
- התכווצויות קלות של הבטן, הן תופעה נורמלית בשלב זה. עם זאת, היי ערה לכאבים מכל סוג ופני לרופא אם יש לך ספק.