מה מצב העובר?
עיניו של העובר פעילות יותר והן כעת רגישות לאור, אף על פי שהן עדיין עצומות. הרפלקסים שלו פעילים והוא עסוק בבליעה ומציצה. בנוסף, מערכת השמיעה שלו מתפתחת והוא מסוגל לשמוע רעשי רקע. אתם יכולים לדבר אליו ולשיר לו. משקל גופו כעת עומד על כ-120 גרם ואורכו כ-15 ס"מ.
מה קורה אצל האמא?
שמת לב להפרשות מוגברות מהנרתיק? אל דאגה, מדובר בתופעה נורמלית הנובעת מזרימת דם מוגברת לכיוון הרחם והנרתיק. עם זאת, כדאי להיות ערנית למקרים שבהם ההפרשה היא מימית, אינה צלולה או מלווה בכאב. במקרה כזה, גשי מיד לרופא הנשים.
בדיקות והנחיות מומלצות
- סקירת מערכות מוקדמת: בדיקה זו ניתנת לביצוע בין שבוע 13 לשבוע 17, והיא אחת מתוך שתי בדיקות הנועדות לבדוק את תקינותם של איברי העובר שנוצרו (הבדיקה השנייה מתקיימת בין שבוע 19 לשבוע 25). מומלץ להגיע לבדיקה עם בן הזוג.
- חלבון עוברי (סקר ביוכימי): מטרת הבדיקה היא איתור מומים בעמוד השדרה והערכת הסיכון של העובר לחלות בתסמונת דאון. בדיקה זו אינה מומלצת במקרה של הריון מרובה עוברים מכיוון שלא מתקבלת תשובה לגבי כל עובר, אלא תוצאה כללית.
- מי שפיר: הבדיקה, אשר מטרתה לאתר מומים ו/או מחלות גנטיות אצל העובר, מבוצעת בין שבוע 16 לשבוע 20 בדרך כלל. במהלך הבדיקה מוחדרת מחט אל תוך שק מי השפיר, ושואבת כמות זעירה של מי שפיר. בתוך מי השפיר נמצאים תאים עובריים, הנבחנים לאחר שאיבתם. הבדיקה נחשבת למהימנה מאוד באיתור מחלות הקשורות למבנה כרומוזומלי. תוצאות הבדיקה מתקבלות כשבועיים לאחר ביצועה.
טיפ: לא נוח לך בלילה? נסי לשכב על הצד, ולהיעזר בכרית תומכת בין הברכיים.