כל מה שמעניין הורים אצלכם במייל! הטבות, מבצעים, פרסים, כתבות ועוד המון דברים טובים | רשמו אותי עכשיו

צהבת יילודים: דברים שחשוב לדעת

צהבת ילודים הינה תופעה שכיחה מאוד בימים הראשונים לאחר הלידה. ממה היא נגרמת, איך מטפלים ומהן השלכותיה? הכל בכתבה
צהבת יילודים: דברים שחשוב לדעת
אילוסטרציה: shutterstock

ביום השני לאחר הלידה, אתם אוספים את התינוק מהתינוקייה ומבחינים בצבע צהבהב מעט בפניו. אתם מבקשים להתייעץ עם הרופא המטפל אשר מזהה את התופעה ומעדכן כי ייתכן שתינוקכם סובל מצהבת ילודים. מה עושים עכשיו? לפניכם כל מה שחשוב לדעת.

חמישה דברים שחשוב לדעת בנוגע לצהבת יילודים

לפני שאתם הולכים לאיבוד במהלך הבדיקות והטיפול, להלן חמישה דברים שחשובים לזכור:

1. צהבת ילודים (נקראת גם צהבת פיזיולוגית) אינה מחלה זיהומית ולפיכך אינה מדבקת.

2. זוהי תופעה שכיחה מאוד – 30-40% מהתינוקות סובלים מצהבת ילודים. הצהבת תופיע לרוב ביום השני או השלישי לאחר הלידה.

3.קל מאוד לזהותה: הגוף של התינוק הופך לצהוב. לרוב הצבע נראה קודם באזור הפנים ולאחר מכן הוא מתפשט לעבר הידיים, הרגלים, הבטן והחזה.

4. המחלה שכיחה אצל אימהות בעלות סוג דם O, שהתינוק, בניגוד אליהן, הינו בעל סוג דם A או  B. כמו כן התופעה נפוצה אצל פגים ואף אצל תינוקות שנולדו בלידה מכשירנית, שכן בעקבותיה עלולים להיווצר שטפי דם. כמו כן, אם בלידות קודמות אובחנה צהבת ילודים, סביר להניח כי שאר התינוקות שייוולדו יחלו בצהבת ילודים.

5. מקור התופעה הוא בריכוז גבוה של בילירובין בדם. הבילירובין הוא פיגמנט צהוב הנמצא במרה, והוא תוצר של התפרקות כדוריות דם שמתרחשת באופן רגיל אצל תינוקות. בתפקוד תקין של הכבד, הבילירובין מופרש מהגוף ביציאות.

הטיפול בצהבת ילודים

סוג הטיפול משתנה מתינוק לתינוק, והוא תלוי בתוצאות בדיקות הדם ורמת הבילירובין בגוף. ברוב המקרים אין צורך בטיפול אלא במעקב אחרי רמות הבילירובין וצבע התינוק. יחד עם זאת, במידה שערכי הבילירובין גבוהים, יבוצע טיפול באור (הנקרא גם פוטותרפיה). במצב זה משכיבים את התינוק מתחת לאור בעל אורך גל מיוחד, כשהוא ערום פרט לכיסויים לאיברי המין ולעיניים. תפקידו של האור הוא לפרק את הבילירובין כך שיוכל לצאת מהגוף בשתן. אורכו של הטיפול בין יום אחד לשלושה ימים, והוא ייפסק כאשר יזהו ערכי בילירובין נמוכים אצל התינוק.

טיפול באור נחשב יעיל, אך במקרים קיצונים ולפי החלטת בית החולים, תבוצע החלפת דם (כדי שהתינוק יזכה לדם חדש ונקי) . כמו כן, ייתכן שבעת השחרור מבית החולים, תידרשו לחזור עם התינוק לבית החולים 24 שעות לאחר השחרור לשם מעקב חוזר, וזאת כדי לוודא כי ערכי הבילירובין נשארו נמוכים.

ממה נגרמת צהבת ילודים?

כל תינוק נולד כאשר בגופו כמות רחבה של כדוריות דם אדומות, אשר חלקן מתפרקות – תהליך היוצר, בין היתר, את החומר הצהוב בילירובין. כשהכבד עובד בצורה תקינה, הוא מסלק את הבילירובין מהגוף דרך מערכת העיכול. אצל יילודים הכבד אינו מפותח דיו, ולכן במצב זה ערכי הבילירובין בדם גבוהים. ככל שהתינוק גדל, הכבד מתפתח ורמת הבילירובין יורדת.

כ-24 שעות לאחר הלידה, באם מזהים שיש חשש לצהבת ילודים (סימן ראשוני: צבע עור צהבהב ו/או צבע צהבהב באזור הלבן של העיניים) מבצעים בדיקת דם, הנלקחת מעקב התינוק, שמטרתה לזהות את ערכי הבילירובין. התינוק נלקח לטיפול, ורק לאחר שהערכים יורדים הוא יכול להשתחרר מבית החולים.

קשה למנוע צהבת ילודים אך אחת הדרכים למזער את המחלה היא על ידי האכלה תכופה.

השלכות צהבת ילודים על התינוק

צהבת קלה אינה מזיקה לתינוק ברוב המקרים, אך במקרים שבהם רמת הבילירובין גבוהה מאוד, היא עלולה, חלילה, לגרום לנזק במוח. לכן מבוצעות בדיקות במהלך השהות בבית החולים והיולדת. גם אם היולדת שוחררה עם התינוק, היא נדרשת להגיע למעקב בבית החולים, רופא ילדים או אצל אחות טיפת חלב, כיומיים-שלושה לאחר השחרור.

חשוב לציין: צהבת ילודים מתפתח כ-24 שעות לאחר הלידה. עם זאת, אם עבר שבוע או יותר מאז הלידה ואתם מזהים סימנים של צהבת על גוף התינוק ו/או בעיניו, יש לפנות לרופא הילדים לבדיקה גם אם הוא לא סבל מצהבת ילודים לאחר הלידה.

השפעות ההנקה

התופעה שכיחה אצל תינוקות הניזונים מהנקה מלאה, בעיקר אם ההנקה אינה מבוססת מספיק. יחד עם זאת, מאחר שהוכח כי ההנקה היא הטובה ביותר עבור התינוק, מומלץ להניק כמה שיותר, כדי שהגוף יידע לייצר כמויות. ככל שהתינוק יאכל יותר, כך הצהבת תפחת. ההמלצה היא להניק כל שעתיים, כלומר 8-12 שעות הנקה ביום.

האם ניתן לקיים ברית מילה במקרה של צהבת?

בכל מקרה יש להתייעץ עם רופא ילדים ולבצע את ברית המילה אך ורק אם הוא נותן אישור לקיימה. במקרה של צהבת רגילה (פתולוגית), אשר נובעת מבעיה בכבד, יש לדחות את קיום ברית המילה ולקיימה רק שבוע לאחר ההחלמה שכן דינה כדין מחלה של התינוק.

במקרה של צהבת יילודים, אם המדדים מראים כי הצהבת בעלייה, יש לדחות את הברית. אם בדיקה מראה שהמדדים בירידה, מתחת ל-12% מ"ג ניתן – במידה שהתקבל אישור מהרופא – לבצע ברית מילה כהלכה. במידה שאין יציבות בתוצאות בדיקות הדם, יש לדחות את ברית המילה כשבעה ימים לאחר ההתייצבות.


הבהרה: האמור לעיל אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי או המלצה רפואית