כל מה שמעניין הורים אצלכם במייל! הטבות, מבצעים, פרסים, כתבות ועוד המון דברים טובים | רשמו אותי עכשיו

מוות בעריסה: איך מונעים?

מהן הסיבות למוות בעריסה, מהי שכיחות התופעה, מהי תנוחת השינה המומלצת ומה אפשר לעשות כדי לנסות למנוע את התופעה? כתבת חובה להורים לתינוקות
איך למנוע מוות בעריסה
(צילום: shutterstock)

מוות בעריסה הוא מצב של מוות פתאומי במהלך השינה בקרב תינוקות בריאים עד גיל שנה. הורים רבים חוששים לחיי תינוקם הרך, ועושים ככל שביכולתם למנוע מצב זה. פנינו לפרופסור יונה אמיתי, מומחה לרפואת ילדים בקופת חולים מאוחדת, כדי לבדוק מהי שכיחות התופעה, האם קיימים גורמים מסוימים העלולים לגרום לה ואיך ניתן לנסות למנוע מוות בעריסה.

אין גורם ידוע למוות בעריסה

"מוות בעריסה הוא מצב של מוות בלתי צפוי ובלתי מוסבר בתינוק עד גיל שנה, כשאין סיבה נראית לעין אחרת למוות", אומר פרופסור אמיתי, ומוסיף כי כיום נהוג לקרוא לתופעה בשם מוות בלתי צפוי ובלתי מוסבר בתינוק Sudden Unexpected Infant Death –  (SUID).

מהן הסיבות לתופעה?
"לרוב אין גורם ידוע כמו זיהום, מום או חבלה. ישנן השערות שונות מדוע זה קורה, כגון הפסקת נשימה, מצב של חנק מהפרשות או הפרעה בקצב הלב. יחד עם זאת, לא ניתן למצוא משהו מוכח בבדיקות, כולל בנתיחה לאחר המוות, שגם בה לא מוצאים גורם חיצוני ברור לתופעה", אומר פרופסור אמיתי.
מסתבר כי העונה המועדת ליותר מקרים של מוות בעריסה היא החורף. פרופסור אמיתי מסביר כי בעונת החורף עלולים להיווצר מצבים של חסימת דרכי נשימה, הצטננות ולבישת בגדים רבים שהם פחות מאווררים.

מהי השכיחות של מוות בעריסה?
פרופסור אמיתי אומר כי מוות בעריסה הוא מצב די נדיר. הוא אומר כי בישראל המספר הכללי של מקרי המוות אצל תינוקות הנגרמים מסיבות שונות עומד על כ-500 מקרי מוות בשנה, ומתוכם כ-40 מקרי מוות מקורם במוות בעריסה. כלומר, מדובר באחד מכל ארבעת אלפים תינוקות. "במקרה של תינוק שנולד במשקל תקין, הסיכון למוות בעריסה נמוך יותר, ונמצא מתחת לסטטיסטיקה", אומר פרופסור אמיתי.

"התופעה שכיחה יותר בגיל חודשיים עד חצי שנה, במשקל לידה נמוך ואף אצל פגים", הוא מוסיף, ומסביר: "הפגים נמצאים בקבוצת הסיכון בגלל המשקל וגם משום שבאופן פיזיולוגי הם בעלי מעברי אוויר צרים, שעלולים לגרום להפסקות נשימה. כשהפגים משתחררים מבית החולים אחרי מספר חודשים, החשש יורד אך הם עדין נמצאים בקבוצת הסיכון".

פרופסור אמיתי מדגיש: "אם התינוק במשקל תקין, אם לא מעשנים בבית, אם שומרים על טמפרטורת חדר סבירה – הסיכון נמוך מאחד לארבעת אלפים".

האם קיים שינוי בשכיחות מקרי מוות בעריסה בשנים האחרונות?  
"עם השנים המספרים של מקרי מוות בעריסה ירדו, בייחוד לפני כעשר שנים, כשההרגל להשכיב תינוקות על הגב נהיה נפוץ יותר. מאז אין ירידה או עלייה, המספרים נשארו יחסית יותר יציבים. יש ירידה בתמותת תינוקות באופן כללי".

גורמים העלולים להעלות את הסיכון למוות בעריסה

כאמור, מוות בעריסה אינו צפוי, לא נמצאו הסברים חד משמעים לתופעה, יחד עם זאת ישנן השערות על גורמים רבים שמעלים את הסיכון:
1. עישון במהלך ההיריון ועישון בסביבת התינוק
2. חימום יתר בחורף
3. שינה על הבטן
4. שינה במיטה משותפת עם ההורים
5. פגים
6. התופעה נפוצה בקרב אימהות צעירות מתחת לגיל 20.

התנוחה המומלצת לשינה

"התנוחה לשינה היא חד משמעית על הגב. חשוב לציין כי הסיכון גבוה למוות בעריסה אצל תינוקות שישנים על הבטן, ולכן ההמלצה בעולם המערבי ובישראל בפרט, היא לא להשכיב על הבטן. כמו כן, לא מומלץ להשכיב את התינוק על הצד, משום שרוב הסיכויים הם שבמהלך השינה הוא יתהפך על הבטן. הוא לא יישאר על הצד הרבה זמן".

המלצה חשובה נוספת של פרופסור אמיתי היא שההורים לא יישנו עם התינוק במיטה משותפת. "מומלץ שהתינוק יהיה לצד ההורים, בחדר, במיטה משלו. לעיתים מניקים בלילה ונרדמים, והתינוק נשאר לישון עם ההורים באותה מיטה. זה יכול להיות מסוכן מסיבות רבות: התינוק עלול להיחנק מהשמיכה, או מתנוחה או תזוזה לא נכונה של ההורים".

חשוב לדעת כי ההמלצות על השכבת התינוק על הגב תקפות רק במהלך השינה. כדי לשמור על התפתחותו התקינה של התינוק ולעודד את חיזוק השרירים והתנועה, חשוב להקפיד במהלך היום, בזמן ערות, להשכיבו על הבטן, ככל הניתן.

הנקה יכולה להקטין את הסיכון

במחקרים התגלה כי ההנקה טובה לא רק למערכת החיסונית של התינוק, אלא היא יכולה להפחית את הסיכון למוות בעריסה. פרופסור אמיתי מרחיב את הטענה: "הנקה, לצד יתרונותיה הרבים, גם מקטינה את  הסיכון למות עריסה. מבחינת המערכת החיסונית, בהנקה יש גורמים שמקטינים מחלות זיהומיות, וגם בזכות הקרבה לאם".

מחקרים רבים שבוצעו בנושא הוכיחו כי גם שימוש במוצץ יכול להקטין את הסיכון: "נמצא שמוצץ מקטין סיכון, אך מומלץ להשתמש בו רק כשההנקה מסתדרת, כדי שלא יצור קושי בהנקה", אומר פרופסור אמיתי.

האם מומלץ להשתמש במוצרים כמו בייביסנס?
בייבי-סנס הינו מוניטור נשימתי, המכיל חיישן שמודד את קצב נשימות התינוק. יחד עם זאת, פרופסור אמיתי אומר כי הבייבי-סנס הסטנדרטי, שמנטר את התזוזות של המזרן, לא מומלץ מכיוון שהוא עלול לגרום להורים לסמוך עליו יותר מדי.

"פעמים רבות ישנן התרעות שווא או שהוא לא מתריע בזמן כלל. ההורים מקבלים תחושת ביטחון כוזבת, עלולים לסמוך יתר על המידה על המכשיר ואז להשאיר את התינוק לבד ולהתרחק ממנו", אומר פרופסור אמיתי. "תינוק בסיכון גבוה שעבר אירוע או פג, יש המלצה ברורה, אחרי שעבר בירור במעבדת שינה או במחלקות ילדים שמתמחות בכך, שיהיה עם ניטור של נשימה ודופק מיוחד שהמליצו עליו בבית החולים. חשוב שההורים יהיו בקרבה סבירה לתינוק ושלא יסמכו על הבייבי-סנס בלבד."

הנחיות לחדר בטוח לתינוק

1. יש להקפיד על טמפרטורת חדר של 21-23 מעלות.

2. חשוב לשמור על חדר מאוורר ככל הניתן: החל מאדי דאודורנט ספריי ומחומרי ריסוס, ועד לניקיון יסודי של השטיחים מאבק. בעיקר יש לשמור על חדר נקי מעישון.

3. מיטת התינוק: חשוב כי המיטה תהיה נקייה מחפצים שונים כגון בובות ושמיכות עבות. יש להרחיק מהמיטה ככל הניתן חוטי חשמל, רצועות של וילונות ועוד.

4. חשוב שהמיטה תעמוד בהמלצה ובאישור של תו תקן.

5. יש לבחור במזרן קשה ולא רך.

6. חשוב למתוח היטב את סדין המיטה והשמיכה ככל הניתן.

פרופסור אמיתי מחדד את ההמלצות: "מצעי המיטה והמזרן צריכים להיות נקיים ולא רכים מדי. אין להשכיב את התינוק על מזרן רך מאוד ולכסותו בשמיכות גדולות. המיטה צריכה להיות מסודרת ומאורגנת". עוד מוסיף פרופסור אמיתי כי האינסטינקט האימהי הוא לרצות שלתינוק יהיה מספיק חם, אולם גם לעטוף את התינוק ביותר מדי שכבות ולהפוך את סביבת התינוק לחמה מדי זה לא טוב.

פרופסור אמיתי מסכם: "באופן כללי, מוות בעריסה הוא תופעה נדירה. אם נשמור על כללי הבריאות הבסיסים: לא לעשן, כן להניק, להשכיב על הגב, לשמור על טמפרטורת חדר מתאימה ולהשתמש במזרן שעומד בתקן של מכון התקנים – כל אלו יקטינו את הסיכון לתופעה".