האוזן נחלקת לשלושה אזורים בהם יכולה להתפתח דלקת: האוזן הפנימית, האוזן התיכונה והאוזן החיצונית. דלקת באוזן התיכונה היא הנפוצה ביותר ובדרך כלל מופיעה בחורף, בגלל וירוסים שנכנסים דרך האף והפה. דלקת באוזן החיצונית נפוצה בקיץ בשל החיידקים בבריכות השחייה ובגלל הלחות המוגברת. דלקת באוזן הפנימית נדירה ביותר, ובדרך כלל היא סיבוך של דלקת באוזן התיכונה.
כמחצית מדלקות האוזניים נגרמות בגלל וירוסים ולא בגלל חיידקים, לכן הטיפול האנטיביוטי לא תמיד מסייע, ואף עשוי לגרום לעלייה בעמידות החיידקים לאנטיביוטיקה. רוב הרופאים ממליצים להמתין כ-48 שעות מרגע זיהוי הדלקת ועד מתן אנטיביוטיקה. אם לאחר יומיים יש החמרה בסימפטומים, יש לחזור אל הרופא לקבלת המשך טיפול.
גם אם בוחרים לא לתת אנטיביוטיקה, כדאי להמשיך את המעקב הרפואי, מאחר ודלקות אוזניים הנמשכות זמן רב עלולות לגרום לירידה בשמיעה. דלקת בחלק החיצוני של האוזניים נגרמת בדרך כלל משהייה ממושכת בבריכה, ואינה גורמת לעליית חום, אלא רק לכאבים ולהפרשות.
איך מאבחנים דלקת אוזניים?
הסימנים הראשונים יהיו חום, ובדרך כלל גם נגיעות רבות באוזניים. הדלקת יכולה להופיע באוזן אחת או בשתי האוזניים, ויכולה גם להתלוות למחלות חורף אופייניות. לעתים יהיו גם הפרשות מוגלתיות, חוסר תיאבון ותסמינים נוספים של מחלת חום. כאב אוזניים מתגבר בדרך כלל בשעות הלילה. האבחון נעשה על ידי מכשיר האוטוסקופ אצל הרופא, ולעתים יפנה אתכם רופא המשפחה אל רופא אף אוזן גרון, על מנת לבחון את הדלקת ביסודיות.
לעתים מופיעה דלקת אוזניים בעקבות הצטננות. נזלת גורמת להצטברות נוזלים מאחורי עור התוף, שמהווים כר נוח לחיידקים ולוירוסים לגרום לדלקת.
כיצד לטפל בדלקות אוזניים?
חלק גדול מהדלקות (בין 60%-80%) מבריאות לבד, לכן מחכים כ-48 שעות עד החלטה בנוגע למתן הטיפול. הרופא מחליט על מתן או אי מתן טיפול לפי מספר פרמטרים:
- עד כמה חמורה הדלקת.
- כמה זמן היא נמשכת.
- האם יש סימפטומים נוספים ומהי חומרתם.
- גילו של הילד.
- האם היו סיבוכים של דלקות אוזניים בעבר.
- האם הילד סובל מדלקות אוזניים חוזרות ונשנות, ובאיזו תדירות.
- האם יש בעיות רפואיות אחרות.
הטיפול בדלקת נעשה על ידי אנטיביוטיקה דרך הפה. מעל גיל שנתיים נהוג לתת מוקסיפן לחמישה ימים, ומתחת לגיל זה הטיפול הוא בדרך כלל לשבוע עד עשרה ימים. תינוקות האלרגיים לפניצילין מקבלים אריתרומיצין, בקלאסיד או באנזיל.
טיפות אוזניים אנטיביוטיות ניתנות במקרה של דלקת חיצונית בתעלה החיצונית. כאשר הדלקת מתרחשת באוזן התיכונה, הטיפות אינן יכולות להגיע אל החלל התיכון, החסום על ידי עור התוף, ולכן במקרה כזה הן מיותרות.
גורמי הסיכון לדלקות אוזניים
- שתייה מבקבוק במצב של שכיבה מגבירה את הסיכוי לכניסת חיידקים לחלל האוזן התיכונה דרך החצוצרות.
- בעיות כרוניות כמו דרמטיטיס אטופית או נזלת אלרגית. במצבים כאלה תפקודן של החצוצרות באוזניים ירוד.
- נטייה גנטית לדלקות אוזניים חוזרות.
איך מסייעים במניעת דלקות אוזניים?
- חיסון הפרבנר שניתן בשלוש מנות בטיפת החלב מחסן כנגד חיידק הפנאומוקוק, שאחרי לכ-30% מדלקות האוזניים החריפות, וזיהומים אחרים כמו דלקת קרום המוח ודלקת ריאות.
- השתמשו במקלוני אוזניים לעתים רחוקות ורק במקרה הצורך. העדיפו מקלוני אוזניים מיוחדים לתינוקות, שאינם נכנסים לעומק האוזן.
- שימוש באטמי אוזניים באמבטיה או בבריכה רצוי במידה וילדכם רגיש.
- לאחר הרחצה יבשו את האוזניים היטב בעזרת המגבת.