כל מה שמעניין הורים אצלכם במייל! הטבות, מבצעים, פרסים, כתבות ועוד המון דברים טובים | רשמו אותי עכשיו

מתי התינוק מתחיל ללכת? כל התשובות לשאלות הבוערות

מתי התינוק מתחיל לעמוד וללכת, מהם השלבים שהוא עובר בדרך, ואיך ניתן לעודד זאת? כל התשובות לשאלות
עידוד הליכה ועמידה אצל תינוקות
אילוסטרציה: shutterstock

אחרי שהתינוק זוחל ומתיישב, מגיע השלב שכולם מחכים לו – הוא נעמד ומתחיל ללכת. השלב המרגש הזה, שמסמן עבור הורים רבים את המעבר מתינוק חסר ישע לילד קטן ועצמאי, לא קורה ביום אחד. הוא מתחיל לרוב בין גיל תשעה חודשים לשנה, כשהתינוק מתחיל להיעמד בכוחות עצמו, אך עם תמיכה של חפצים או רהיטים, כך מסבירה איריס כהן רכטר, מלווה התפתחותית ומטפלת במגע.

בהמשך, התינוק מתחיל ללכת מסביב לרהיטים – למשל, הוא צועד הצידה כשידיו אוחזות בשולחן, ומקיף אותו. בהמשך התינוק מרגיש יותר בטוח, ואוחז ברהיט ביד אחת בלבד. מכאן הדרך להליכה עצמאית קצרה, ולא רחוק היום והתינוק עושה את צעדיו הראשונים, מה שלרוב קורה בין גיל 11 חודשים לשנה ושלושה חודשים, לדברי כהן רכטר. "בהתחלה נראה צעדים מהוססים, כשהתינוק מתנדנד בהליכה, הולך עם הידיים לצדדים ומנסה למצוא שיווי משקל, אבל במהלך הזמן ההליכה הופכת להיות זקופה ובטוחה", אומרת כהן רכטר.

האם כדאי להיעזר בהליכונים או לנסות להוליך את התינוק כדי להאיץ את תחילת ההליכה?
"הליכונים, או כל ניסיון אחר להוליך את הילד טרם זמנו, אינם מומלצים", מדגישה כהן רכטר, ומציינת שלכל שלב התפתחותי יש את הזמן שלו ואת החשיבות שלו, ואין לזרז את התהליכים ולהוליך את התינוק כאשר עמוד השדרה והשרירים עדיין לא בשלים לכך. "כאשר התינוק יהיה בשל לכך, הוא כבר יתחיל ללכת", היא אומרת.

דרכים מומלצות לעידוד עמידה והליכה

יש כמה דברים שתוכלו בכל זאת לעשות כדי לעודד את תחילת העמידה וההליכה אצל התינוק:

מיקום גירויים במקום גבוה – "כדי לעודד את התינוק להיעמד בעצמו, כדאי להניח גירויים מושכים כמו צעצועים אהובים במקום גבוה, דבר שייאלץ אותו לנסות להתרומם לעמידה", אומרת כהן רכטר. "בהמשך, כדאי להניח את החפצים רחוקים זה מזה, על מנת שהתינוק יצטרך לנסות לעבור מחפץ לחפץ".
מגע ועיסוי הגוף – כהן רכטר אומרת שכדאי לתת הרבה מגע ועיסויים לכפות הרגליים, לקרסוליים ולשוקיים, ובעצם לכל הגוף. היא מדגישה שחשוב לתת סוגים שונים של מגע – מגע עדין, מגע עמוק, תנועות מהירות ותנועות איטיות. "המגע נותן ביטחון ומודעות לגוף והוא חשוב בכל שלב התפתחותי", היא אומרת.

אתגרי טיפוס – כהן רכטר מסבירה, שאחרי שהתינוק כבר זוחל על שש, חשוב להציע לו אתגרי טיפוס – "טיפוס על מדרגות, טיפוס על מגלשות וכדומה – כל אלה מחזקים מאוד את השרירים".

לבוש נוח – כדאי גם להקפיד על כך שהתינוק לא יהיה עטוף בהרבה שכבות שמכבידות על התנועה שלו, ובמיוחד לא בגרביים שגורמות לו להחליק. "בכפות רגליים חשופות הרבה יותר קל לתינוק להיעמד ולעשות את צעדיו הראשונים", היא מסבירה.

לפתח את מערכת הבלימה למניעת נפילות – חשוב מאוד לעבוד גם על מערכת שיווי המשקל ולפתח את מערכת הבלימה. מערכת הבלימה חשובה מאוד כדי למנוע נפילות ברגע שמתחילים לעמוד וללכת. איך עושים את זה? "אפשר, למשל, לעשות לתינוק "שמיניות באוויר" – להחזיק  אותו בצלעות ולנוע אתו במרחב, בעדינות – למעלה, למטה ולצדדים, כשמפעם לפעם אפשר לעשות תנועות של הפתעה אשר מפתחות את מערכת הבלימה", מציעה כהן רכטר.

חשוב לשים לב

למה צריך לשים לב ומה צריך להדליק אצל ההורים נורות אזהרה?
"יש כמה דברים שצריך לשים לב אליהם", מסבירה כהן רכטר. "בין היתר, חשוב לראות שהתינוק נעמד על כל כף הרגל ולא הולך או עומד על קצות האצבעות. במקרה של עמידה על קצות האצבעות כדאי למתוח את כף הרגל, להעניק לה מגע עמוק ולעשות עיסויים באזור השוקיים והקרסוליים.

בנוסף, כדאי לשים לב, החל מגיל עשרה חודשים, שהתינוק יודע לקום לבד ומתחיל להיעמד (או לנסות להיעמד). אם התינוק לא עומד זה יכול להיות קשור לחולשה בשרירים או לחוסר ביטחון, מה שניתן לראות בהבעת פניו".

אחרי שהתינוק מתחיל ללכת, כדאי לעקוב ולראות אם יש שינוי בהליכה. "כעבור זמן מה ההליכה אמורה להפוך להליכה יציבה ובטוחה, ואם זה לא קורה, או שהתינוק נופל הרבה, כדאי לבדוק זאת", מוסיפה כהן רכטר.

 

 עדי רסולי – תזונאית תינוקות. לכניסה לעמוד הפייסבוק של עדי