כשמאכילים תינוק בבקבוק, חשוב לדעת לבחור את הבקבוק ואת גודל החור בפטמה וללמוד את התנוחה המתאימה להאכלה. אספנו עבורכם את הדברים שחשוב לדעת.
איך בוחרים בקבוק ופטמה?
סביר להניח שכאשר תעשו את הקניות לקראת התינוק החדש, תעמדו מול מדפי הבקבוקים ולא תדעו מאיפה להתחיל. כדאי ורצוי להתייעץ עם המוכר ועם הסביבה הקרובה לכם (תוכלו כמובן גם להתייעץ בקבוצות הורים שונות בפייסבוק), אך אפשר גם לקנות שניים-שלושה סוגים ולנסות לבד, שכן יש תינוקות שיעדיפו בקבוק אחד על פני האחר.
קיימים בקבוקים המורכבים ממספר חלקים, בקבוקים שמבטיחים פחות גזים (קחו בחשבון שאי אפשר למנוע לחלוטין את הופעת הגזים), פטמות עגולות ופטמות אורתודנטיות, פטמות רכות או קשות ועוד ועוד. בשורה התחתונה לא מדובר כאן במדע מדויק וכדאי לדעת שבסופו של דבר, התינוק שלכם יתרגל לבקבוק שתרגילו אותו אליו.
ובכל זאת הנה כמה דברים שכדאי להקפיד עליהם כשבוחרים בקבוק או פטמה:
* ללא ביספינול A – בעבר הכילו בקבוקי הפלסטיק את החומר ביספינול A – חומר כימי בתעשיית הפלסטיק – שהתגלה כמשבש פעילות הורמונאלית בקרב תינוקות. יש לוודא שכתוב על המוצר כי הוא אינו מכיל ביספינול.
בלי יותר מדי חלקים, לפחות לא בתקופה הראשונה – ישנם בקבוקים שהרכבתם וניקיונם יכולים להיות קצת מורכבים. במיוחד בתקופה הראשונה ועד שתתרגלו להאכלת התינוק, מומלץ לבחור בבקבוקים שהרכבתם מהירה ופשוטה, כדי שלא תצטרכו להתמודד עם הרכבת בקבוק ממושכת כשהתינוק בוכה כי הוא רעב.
* בחירת הפטמה לפי גיל התינוק וכמות הזרימה – השוני בין הפטמות הוא גודל החור, המשפיע על קצב זרימת הנוזל. כדאי להתאים את הפטמה לגיל התינוק, וכן להפעיל שיקול דעת, שכן יש תינוקות ששואבים את הנוזל במהירות וחור קטן מדי עלול להרגיז אותם, ויש תינוקות שנוטים לשאוב מהר מדי, ולכן כדאי להתאים להם פטמה עם חור קטן יותר.
באופן כללי, עד גיל חצי שנה מומלץ לבחור בפטמה עם חור קטן, שלא מאפשר לבקבוק "לטפטף" בעצמו. חשוב לזכור שזמן ההאכלה הרצוי הוא כ-15-20 דקות – הזמן שלוקח עד שחשים תחושת שובע, ולכן אם התינוק יסיים לאכול מהר מדי בגלל פטמה שאפשרה זרימה מהירה של נוזל, הוא לא ירגיש תחושת שובע וידרוש מנה נוספת למרות שאינו באמת זקוק לה.
* התחילו מקטן – רצוי להתחיל מהבקבוקים הקטנים של ה-120 מ"ל, ולאחר מספר חודשים לרכוש בקבוקים גדולים (270-330 מ"ל, בהתאם לקיבולת של התינוק). חשוב להחליף את הבקבוקים מדי כמה חודשים כיוון שהם נוטים להישחק, וכדאי למנוע דליפת חומרים מהפלסטיק אל תוך הנוזל.
* איך מכינים תמ"ל ואיך יודעים אם תחליף החלב שבחרתם לתינוק מתאים לו? כל התשובות כאן>>
האכלה נכונה מבקבוק
נצלו את זמן ההאכלה לזמן איכות עם התינוק. הימנעו משיחות טלפון או צפייה בטלוויזיה וצרו אווירה שקטה ונעימה בזמן ההאכלה. היאזרו בסבלנות, הקשיבו לשפת הגוף שלו, לטפו אותו ודברו איתו.
כדאי לדעת: במקרה של האכלת התינוק בקבוק הנעשית בשילוב עם הנקה, מומלץ להמתין עם ההאכלה מבקבוק עד שההנקה מתבססת ומתבצעת כראוי, כדי שהתינוק לא יעדיף את הבקבוק על פני השד וכדי למנוע מצב שבו התינוק "שוכח" איך לינוק (נקרא גם "בלבול פטמות").
קדימה, מתחילים:
1. ודאו שהנוזל אינו חם אלא פושר, על ידי התזת מספר טיפות על גב ידכם או על החלק הפנימי של פרק כף ידכם.
2. שימו לתינוק סינר קטן או הניחו עליו חיתול בד, למקרה של פליטה.
3. החזיקו את התינוק בתנוחה אנכית הקרובה כמעט לישיבה, תוך תמיכה בראשו ובגופו, ואל תחזיקו אותו בתנוחת הנקה.
4. גרו את פיו של התינוק עם הפטמה, כדי שיפתח את פיו לרווחה והוא יאחז את הפטמה בפיו בצורה נכונה. השתדלו להקפיד שכל הפטמה תהיה בפיו של התינוק.
5. החזיקו את הבקבוק באופן שיהיה מקביל לרצפה ככל האפשר, כדי לאפשר שליטה של התינוק בזרימה.
6. כדי שהתינוק יינק וישלוט בזרימת הנוזל – כלומר יעשה פעולה שתגרום להגעת הנוזל אל פיו, הקפידו שהפטמה לא תהיה מלאה כולה בנוזל, אלא רק הקצה שלה (וכך נוצר מצב שבו החלק העליון של חלל הפטמה נותר ריק). כך התינוק יוכל לשלוט בקצב האכילה, לבלוע ולנשום בקצב הנכון לו ולהימנע מחנק. אל תחששו מבליעת אוויר ויצירת גזים, שכן האוויר ישתחרר בגיהוק ודרך האף, ואילו אכילה מהירה מדי שאינה בשליטתו של התינוק מכבידה ומציקה לו.
חשוב לשים לב:
* הקפידו על הפסקות יזומות בהאכלה – מומלץ לעשות הפסקות כל כמה יניקות במהלך האכילה, כדי לאפשר לתינוק לנוח (במיוחד בתינוקות רכים). הניחו את הפטמה מעל השפה העליונה של התינוק, וכשהוא ירצה להמשיך, הוא יפער את פיו כדי להכניס את הפטמה וינסה לקרב את הבקבוק אליו. יש המצדדים בהשארת הפטמה בפיו של התינוק עם הטיה קלה של הבקבוק והתינוק, כך שהנוזל לא מגיע אל התינוק אולם הפטמה נותרת בפיו ויוצרת תחושה של המשכיות בהאכלה.
* כשהתינוק לוקח הפסקה – ייתכן שהתינוק יוציא את הפטמה מהפה במהלך הארוחה או יפסיק לינוק ממנה. אין הדבר מעיד בהכרח שהוא שבע, יכול להיות שהוא רק זקוק להפסקה קלה או לגיהוק (גרעפס). במקרה שמדובר בגיהוק, הוא יבטא שמשהו מציק לו באמצעות בכי. במקרה של הפסקה באכילה לטפו אותו, דברו איתו והרימו אותו לגיהוק תוך טפיחות עדינות וליטוף הגב. לאחר מכן נסו להמשיך בהאכלה. אם הוא מסרב להמשיך, לא לתת לו בכוח.
טיפ: אם אינכם מצליחים להאכיל את התינוק או רוצים לשלב האכלה מבקבוק בלי לפגוע בהנקה, תוכלו גם להתייעץ עם אחיות טיפת חלב או עם יועצות הנקה.
לאחר ההאכלה
* הרימו את התינוק לגיהוק (גרעפס), כשבטנו צמודה לחזה שלכם וראשו מציץ מבעד לכתפכם. הקפידו לשים חיתול בד (טטרה) על הכתף למקרה של פליטה. אפשר לעודד גיהוק גם באמצעות תנועה עדינה.
* נצלו את הזמן של אחרי הארוחה, כשהתינוק רגוע ונינוח, לזמן איכות – דברו עם התינוק ברוך, שירו לו, לטפו בעדינות את בטנו.
* מומלץ שלא להחליף לתינוק חיתול מיד אחרי האוכל, כדי למנוע בחילה שעלולה להופיע בגלל ההשכבה על הגב והרמת הרגליים לצורך החלפת החיתול.
* מומלץ שלא להשכיב את התינוק לישון מיד אחרי האוכל.
* יש לשטוף את הבקבוק מיד עם סיום ההאכלה, ולא לתת לנוזל "לשבת" בבקבוק ולפתח חיידקים.
* בחודשים הראשונים, מומלץ לבצע סטריליזציה של הבקבוקים בסוף כל יום.