גם אם עד ההריון התהדרת ברגליים דקיקות שאפשרו לך ללכת עם חצאיות קצרות בלי להסס, ייתכן שתמצאי את עצמך מול שתי סיטואציות לא מוכרות: התנפחות של אזור השוקיים, הקרסוליים וכפות הרגליים (הבצקות) והופעת ורידים בולטים ולא אסתטיים (הדליות). ממה נגרמות בצקות ודליות בהריון, איך מטפלים ואיך אפשר למנוע אותן? הנה כמה דברים שאת חייבת לדעת.
מהי בצקת?
בצקת היא הצטברות של נוזלים הגורמת לנפיחות באזור הרגליים, כולל כפות הרגליים, הקרסוליים והשוקיים. בצקת עלולה להופיע גם בכפות הידיים. רוב הנשים יסבלו מהצטברות נוזלים ברמה כזו או אחרת, במיוחד בשליש האחרון, ויש נשים שבמהלך ההריון מתפתחת אצלן בצקת גם באזור הלחיים והעיניים. הבצקת יכולה להופיע גם לאחר הלידה.
ניתן לזהות בצקת אם לאחר לחיצה על האזור הנפוח נשאר סימן או שקע קטן. הבצקת יכולה להיעלם או לרדת אחרי מנוחה, אולם היא עלולה גם לחזור.
האם היא מסוכנת?
הבצקת אינה מסוכנת, אולם היא עלולה להיות חלק מהסימפטומים של רעלת הריון (במיוחד כשהיא מופיעה בפתאומיות ומתבטאת גם בפנים ובידיים), ולכן יש לשלול קיומה של רעלת. במקרה של בצקת לאחר לידה, יש לוודא שהסיבה לבצקת אינה פקקת ורידים, העלולה לגרום למצבים מסכני חיים.
מהם הגורמים לבצקת?
הצטברות נוזלים עודפים במהלך ההריון, הלחץ שהרחם הגדל מפעיל על הוורידים וההורמון פרוגסטרון אשר מחליש את כלי הדם – כל אלה גורמים לבצקת בהריון.
איך מטפלים ואיך מונעים בצקות?
הבצקת חולפת בדרך כלל לאחר הלידה. בינתיים ניתן לבצע מספר פעולות כדי להקל על התופעה ואף למנוע אותה:
להרים רגליים, בבקשה: הימנעי מעמידה ממושכת או מהליכות ארוכות. במנוחה מומלץ לשכב ולהרים את הרגליים בערת כרית, ובזמן ישיבה הרימי את הרגליים מעל לקו הברכיים בעזרת הדום או כרית.
תזונה ושתייה: מומלץ להימנע מקפאין וכן לאכול מאכלים שמסייעים בניקוז הנוזלים מהגוף, כמו פירות וירקות, וכן מאכלים משתנים כמו פטרוזיליה, תה סרפד, סלרי ועוד. מומלץ לצרוך מלח בצורה מאוזנת ולהימנע ממאכלים עתירי מלח, העלול לגרום להצטברות נוזלים. כמו כן מומלץ לשתות הרבה (כ-2 ליטרים מים ביום), כדי לסייע לגוף לסלק את הנוזלים שהצטברו ויצרו את הבצקת.
הקפדה על משקל תקין בהריון: עודף משקל בהריון תורם להופעת הבצקות. אין לעשות דיאטה, אולם חשוב לשמור על קצב עלייה נכון בהריון.
רפואה משלימה: רפלקסולוגיה יכולה לעזור לניקוז הצטברות הנוזלים, וכן גם דיקור ושיאצו. ניתן לברר גם על עיסוי לימפטי המתבצע בטכניקת עיסוי מיוחדת שמטפלת בבצקת.
פעילות גופנית: פעילות מתונה שאינה דורשת מאמץ רב ובמיוחד הליכה, יכולה להפחית את הבצקת.
נעליים נוחות: זה הזמן לאפסן את נעלי העקב ולעבור לנעליים נוחות שאינן לוחצות ומחמירות את מצב הבצקת. מומלץ להימנע גם מבגדים הדוקים מדי ובמקרים של נפיחות בידיים יש להימנע מתכשיטים לוחצים.
דליות בהריון
הדליות הן ורידים בולטים בצבע כחול או סגול כהה, אשר מופיעים בדרך כלל בשוקיים ובירכיים ונוצרים משיבוש בפעולת כלי הדם. הדליות יוצרות מראה לא אסתטי, ונשים הסובלות מדליות עלולות לחוש גם כאבים ברגליים, כובד ברגליים, גירוי ופעימות, ולעתים אף לסבול מפצעים וכיבים.
קיימים גם מקרים של דליות באזור הנרתיק, העלולות לגרום לאי נוחות, כאבים ולעתים אף לקושי בהליכה, וכן דליות בפי הטבעת – שהן בעצם הטחורים. במקרים מסוימים של דליות בנרתיק יוחלט על ביצוע ניתוח קיסרי.
האם זה מסוכן?
מעבר לכך שהדליות כואבות ואינן אסתטיות, במקרים מסוימים עלולים להתפתח קרישי דם או דלקת ורידים. לכן אם את חשה בכאבים, התייעצי עם הרופא.
מהם הגורמים להופעת דליות?
הרחם הגדל והמשקל העולה מפעילים לחץ על כלי הדם, המשבש את פעולת ניקוז הדם מהרגליים כלפי מעלה, אל הלב. בנוסף חלה בהריון עלייה רבה בנפח הדם שעלולה ליצור גודש בכלי הדם. גם להורמון פרוגסטרון יש חלק בעניין: הוא תורם להרחבת הורידים, הפוגעת בתפקוד השסתומים המונעים את חזרת הדם לרגליים במקום אל הלב.
חשוב לדעת שהופעת דליות היא תופעת תורשתית.
איך מונעים ואיך מקלים על התופעה?
החדשות הרעות הן שאי אפשר לטפל בדליות במהלך ההריון, אולם ניתן להקל על התופעה ולנסות למנוע אותה:
הרמת רגליים וישיבה נכונה: ניתן לנסות למנוע את הופעת הדליות על ידי הימנעות מעמידה ממושכת ומישיבה ממושכת ללא הפסקה, הרמת רגליים במנוחה לגובה של מעל קו הברכיים (בעזרת כריות או הדום) והימנעות מהנחת רגל על רגל בעת ישיבה. כמו כן הקפידי על תנועה של כפות הרגליים.
גרביים אלסטיות: ניתן להקל על המצב על ידי לבישת גרביים אלסטיות שנועדו לשפר את זרימת הדם מרגע הקימה בבוקר ועד לשנת הלילה. יש לקבל מרשם לגרביים מרופא מוסמך.
פעילות גופנית: פעילות גופנית מתונה, ובעיקר הליכה או שחייה, יכולות להקל על תופעת הדליות ולעודד את ניקוז הדם.
איך מטפלים?
הטיפול בדליות מתבצע בדרך כלל שלושה חודשים אחרי הלידה, מכיוון שלרוב הדליות נעלמות מעצמן לאחר הלידה. הטיפול מתבצע על ידי כירורג כלי דם מומחה.
בין הטיפולים האפשריים: טיפול בלייזר תוך ורידי, טיפול בגלי רדיו, טיפול באמצעות קיטור, הזרקת קצף לתוך הוריד וניתוח להסרת הווריד.