במהלך ההיריון תמצאי את עצמך מגיעה למרפאה בתדירות גבוהה מהרגיל, על מנת לבצע בדיקות דם שונות שנועדו להעריך את מצב בריאותך, להבטיח את בריאותך ואת בריאות העובר ולהעריך את הסיכון של העובר ללקות בתסמונות שונות. אספנו עבורך את הבדיקות שתצטרכי לעשות.
אבחון ההיריון – כאשר יש חשד להיריון, מתבצעת בדיקת bHCG (ראשי תיבות של: beta Human Chorionic Gonadotrophin), המכונה גם בדיקת ביטא. הורמון הביטא מופרש עוד לפני יצירת השליה ורמות גבוהות שלו (מעל ערך של 5 MIU/ml) מעידות על הריון. על פי רמת ההורמון בדם ניתן לשער את שבוע ההיריון.
איך נפטרים מהצרבות בהריון? הנה כמה דרכים להקל על התופעה המציקה>>
שבוע 12-7
עם אבחון ההיריון מתבצעות בדיקות דם כלליות מקיפות. בדיקות אלו כוללות כמה פרמטרים, ובהם סוג הדם, רמת ההמוגלובין בדם, רמת הסוכר בצום, הימצאות נוגדנים למחלות מסוימות ועוד. על חלקן יהיה צורך לחזור פעמים נוספות במהלך ההיריון.
בדיקת סוג דם – הבדיקה נועדה לאבחן את סוג הדם של האם והאם ה-RH (מרכיב חלבוני שמצפה את כדוריות הדם האדומות) חיובי או שלילי. במידה וה-RH שלילי ולעובר יש RH חיובי, האישה ההרה עלולה לפתח במהלך ההיריון נוגדנים שיגרמו לעובר לסבול מאנמיה. כדי למנוע זאת, האישה אמורה לקבל חיסון אנטי D בסביבות השבוע ה-28.
בדיקת אדמת (Rubella) – בודקת האם האישה מחוסנת לאדמת ומהי רמת נוגדני האדמת בגופה. מחלת האדמת במחצית הראשונה של ההיריון עלולה לגרום למומים מולדים אצל העובר. אישה אשר מחוסנת לאדמת, כלומר כזו שנושאת נוגדנים מסוג IgG, לא נמצאת בסכנה. במידה שהאישה אינה מחוסנת, מומלץ שתתחסן בשתי מנות טרם הכניסה להריון. במהלך ההיריון לא מחסנים נגד אדמת ולכן מומלץ לבצע את הבדיקה טרם הכניסה להריון או מיד עם גילוי ההיריון.
עגבת (VDRL) – מחלת העגבת בהריון עלולה לגרום לפגיעות חמורות בעובר ואף למוות. למרות שמחלת העגבת לא נפוצה בקרב הנשים בישראל, נוהגים לבצע בדיקת עגבת לכל אישה טרם הכניסה להיריון או עם גילוי ההיריון. תוצאה שלילית מעידה על כך שהאישה לא נדבקה בעגבת ואינה חולה במחלה.
CMV – נגיף הציטומגלו, המכונה CMV, אשר אינו מסוכן בדרך כלל, עלול לגרום לפגיעות קשות בעובר. כ-70 אחוז מהנשים מחוסנות באופן טבעי ל-cmv בתחילת ההיריון, לאחר שנשאו את הנגיף בעבר. לרוב, עם זיהוי ההיריון, מבצעים בדיקת דם שבודקת אם האישה נחשפה בעבר לנגיף ואם יש בגופה נוגדנים. נשים שה-igG שלהן שלילי, כלומר, כאלה שאין בגופן נוגדנים לנגיף, יתבקשו לחזור על הבדיקה פעמים נוספות במהלך ההיריון על מנת לשלול הדבקה של העובר.
טוקסופלסמה – בדיקה זו נועדה לבדוק חשיפה לנגיף הטוקסופלסמה, אשר נמצא לרוב במעיים של חתולים ועלול לעבור לבני אדם במגע עם בשר שלא בושל היטב, עם אדמה או עם צואה של חתולים. הידבקות בנגיף הטוקסופלסמה במחצית הראשונה להריון עלולה לגרום למומים בעובר. נשים אשר לא נמצאו בדמן נוגדנים לנגיף יתבקשו לחזור על הבדיקה פעם נוספת במהלך ההיריון כדי לשלול הידבקות.
סוכר בדם – בדיקה זו נועדה לזהות סוכרת טרום הריונית.
ספירת דם כללית – ספירת הדם, אשר תבוצע פעמים נוספות במהלך ההיריון, נועדה לאתר מצבי אנמיה (אשר מתבטאים בהמוגלובין נמוך ובחוסר בתאי דם אדומים) וכן להעריך אם יש בגוף מצב של זיהום או דלקת ולהעריך את מצב מערכת החיסון.
* איך מקלים על בחילות הריון? הנה כמה טיפים>>
שבוע 14-11
סקר ביוכימי (סקר שליש ראשון) – הבדיקה, הנלווית לבדיקת השקיפות העורפית, נועדה לשקלל את הסיכון של העובר ללקות בתסמונות גנטיות שונות ובהן תסמונת דאון. הבדיקה בודדת שני מדדים: הורמון Free B-hCG וחלבון PAPP-A , והיא מעלה את רמת הדיוק של בדיקת השקיפות העורפית לכ-85%.
שבוע 20-16
סקר שליש שני (בדיקת חלבון עוברי), תבחין מרובע – בדיקת סקר שליש שני לאיתור סיכון למומים בעובר. בדיקה זו, הידועה גם בשם בדיקת חלבון עוברי, מיועדת להעריך את הסיכון לתסמונת דאון ולאתר מומים בתעלה העצבית של העובר. בבדיקה נבדקים שלושה מרכיבים (ולכן היא מכונה גם תבחין משולש): AFP (חלבון עוברי), hCG – הורמון ההיריון והורמון אסטריול. השקלול של תוצאות בדיקת שלושת המרכיבים יחד עם גיל האישה עוזר להעריך את הסיכון לתסמונת דאון.
בשנים האחרונות מקובל להוסיף לבדיקת החלבון העוברי את בדיקת הורמון האינהבין ולחשב את הסיכון לתסמונת דאון על פי ארבע הבדיקות ביחד (התבחין המרובע). הוספת בדיקת הורמון האינהבין מעלה את אחוז הגילוי של תסמונת דאון לכ-80 אחוז. את בדיקת סקר שליש שני נהוג לבצע בשבועות 20-16 אך מומלץ במיוחד לבצעה בשבוע ה-17.
שבוע 28-24
בדיקת סקר לסוכרת הריונית – בין השבוע ה-24 לשבוע ה-28 נערכת בדיקת דם לאיתור סוכרת בהריון. בדיקה זו מכונה גם העמסת סוכר. הבדיקה לא מתקיימת בצום, ובמהלכה על האישה לשתות 50 גרם סוכר מדולל במים (מומלץ להביא לימון ולסחוט לתוך התערובת כדי לשפר את הטעם). לאחר כשעת המתנה (בצום), תילקח דגימת דם לבדיקת רמת הסוכר בדם. במידה שרמת הסוכר בדם לאחר שעה תהיה 140 מיליגרם לדציליטר או יותר, יש לבצע בדיקה נוספת של העמסת סוכר של 100 גרם, אשר בשונה מהעמסת סוכר של 50 גרם, היא בדיקה אבחנתית. סוכרת הריון עלולה לגרום לסיבוכים אצל האם העובר ולכן יש לאבחן אותה, על מנת להתאים תזונה וטיפול במידת הצורך. עוד על סוכרת הריון בכתבה>>
ספירת דם כללית – בנוסף לבדיקת העמסת סוכר, בשבועות אלו חוזרים גם על ספירת דם ועל בדיקת נוגדנים ל-cmv וטוקסופלזמה לנשים שלא נמצאו מחוסנות בתחילת ההיריון. בדיקה נוספת שמתבצעת היא בדיקת Coombs, בדיקת נוגדנים ל-Rh לנשים שיש להן Rh שלילי בדם. אם לא קיימים נוגדנים, נשים אלו יקבלו חיסון אנטי D.