תהליך בקיעת שיני החלב הראשונות מתחיל סביב גיל 4 חודשים, והוא מסתיים בדרך כלל לקראת גיל שנתיים וחצי-שלוש. בקיעת שן יכולה להימשך בין כמה ימים למספר שבועות.
מהם הסימנים לכך ששן בוקעת?
- ריור יתר – יש תינוקות שצריך להחליף להם מספר חולצות במהלך היום או להלביש אותם בסינר, כיוון שכמות הריר כל כך גדולה עד שהחולצה נרטבת לגמרי.
- אי שקט ועצבנות, בכי (בעיקר בלילה) ונטייה מוגברת לנשיכת חפצים.
- דחיפת אצבעות לתוך הפה.
- חוסר תיאבון וחוסר רצון לאכול מזון קשה.
* כדאי לדעת: יש תינוקות שאצלם בקיעת השיניים לא מלווה בתופעות אלה.
דרכים להקל על כאבי בקיעת שיניים
- נשכנים מגומי יכולים לעזור לכאבי הבקיעה. ניתן להכניס אותם למקרר למספר שעות. הקור עוזר באלחוש הכאב.
- ישנן משחות וג'לים מיוחדים המאלחשים את החניכיים. כדאי להתייעץ עם הרופא לפני קנייה של תכשיר כזה.
- אפשר לעסות את החניכיים של התינוק באצבע נקייה.
- במקרים של כאבים חזקים אפשר לתת אקמולי.
איך לשכנע את הפעוט לצחצח שיניים? רופאת השיניים לילדים עונה>>
הקשר בין חום לבקיעת שיניים
הדעה הרווחת היא כי יש קשר ישיר בין בקיעת השיניים למחלות חום אצל התינוק, אך הרפואה מוכיחה כי הקשר עקיף. בזמן בקיעת השיניים נחלשת המערכת החיסונית של הגוף, והוא חשוף יותר לוירוסים וחיידקים. זו גם הסיבה שלעתים קרובות בקיעת שן מתרחשת בזמן מחלה.
איך שומרים על בריאות שיני התינוק?
ראשית יש לזכור כי קיימת חשיבות גבוהה לשמירה על היגיינת שיני החלב – למרות שהן נושרות – וזאת משום ששיני החלב הן הבסיס לשיניים הקבועות שיצמחו לאחר נשירתן. שמירה על שיני חלב בריאות תתרום לשיניים קבועות בריאות.
- כדי לשמור על שיני התינוק, יש להימנע משתיית משקאות ממותקים או חלב אחרי צחצוח השיניים, ולהקפיד על צחצוח השיניים לפני השינה.
- כשמדובר בתינוק קטן מאוד, ניתן לנקות את השיניים בעזרת גזה סטרילית לחה או בעזרת אצבעון לצחצוח שיניים המולבש על אצבע ההורה.
- יש להשתמש במברשת שיניים מותאמת לתינוקות, בעלת ראש צר וקטן, סיבים רכים שקצותיהם עשויים מניילון מעוגל וידית נוחה לאחיזה.
- מגיל שנתיים, יש להשתמש במשחת שיניים המותאמת לתינוקות ומכילה פלואוריד.
- יש להשתמש בכמות מזערית של משחה, מכיוון שהפעוט בולע אותה.
- יש לצחצח את השיניים בחלקן החיצוני והפנימי. יש להימנע מצחצוח של החניכיים.
- במידה שהפעוט מעוניין לצחצח את שיניו לבד, הרשו לו לעשות זאת, אולם צחצחו שוב אחריו מכיוון שייתכן ש"פספס" ולא צחצח כמו שצריך את כל השיניים. ניתן לעשות זאת דרך משחק, שירה או כל דרך אחרת שתהפוך את החוויה למהנה עבורו ועבורכם.
- יש להגיע לביקורת אצל רופא השיניים לקראת גיל שנה. רצוי לפנות לרופא שיניים המתמחה בטיפול בילדים, כדי למנוע פחד של הפעוט מרופא השיניים. רופא השיניים יסביר לפעוט/לילד מה הולך לקרות בטיפול, יכנה את המכשירים השונים בשמות מצחיקים וישתמש באמצעים נוספים להרגעת הילד החושש מהטיפול.