אין זה מקרה שמייחסים למים כוחות ריפוי בדתות ותרבויות שונות. דמיינו את התחושה הראשונית שעולה כאשר נכנסים לאמבט חם, ג׳קוזי או לבריכה מפנקת. הגוף מיד מרפה מהמתחים שנצברו במהלך היום ובאופן אוטומטי משתחררת לה אנחת רווחה. השהייה במים מאפשרת לנו להתחבר למקום של שקט בתוכנו, ו״לצלול״ אל מרחב בו הדאגות והטרדות של היום יום פשוט נעלמות.
יתרונות טיפולי מים בהריון
מים הם סביבה אידאלית לתקופת ההריון. השילוב של מים והריון מתבקש, בעיקר כאשר הגוף מתחיל להשתנות ומכריח אותנו להיות קשובים לצרכיו. גדילת החזה והתרחבות הבטן יוצרות עומס על הרגליים והגב התחתון. מצטברים כאבים במקומות שונים בגוף ואיתם גדלה תחושת לאות וחוסר גמישות בתנועה. החיבור למים מחליף את הכבדות בקלילות ומאפשר תנועה חופשית יותר, במקביל פוחת העומס מהגב התחתון, האגן והרגליים, והשרירים נעשים רפויים. טמפרטורת המים בטיפול היא כ- 35 מעלות, בדומה לטמפרטורת הגוף. החום עוזר בשחרור מתחים, מביא להקלה ולמצב של שלווה פנימית.
תכונות המים מאפשרות עבודה נכונה לאורך זמן. במים משקל הגוף פוחת ובהתאם יורד העומס במקומות הרגישים. ההתנגדות הטבעית של המים מחזקת את השרירים, מה שעוזר למנוע חולשה וכאבים בהמשך. יתרון נוסף של המים הוא יצירת איזון בנוזלי הגוף. נשים הסובלות מבצקות מדווחות על הטבה משמעותית בעקבות הטיפולים. הטיפול במים מעודד חילוף חומרים, זרימת דם ונשימה נכונה.
הילה וסר, מטפלת במים, דולה ומדריכת הכנה ללידה, מנהלת ״מרכז ללי – טיפולי מים״ במושב אביאל, מספרת: ״במים אין גרביטציה. האיברים הפנימיים שלוחצים על הרחם נמצאים בציפה והלחץ משתחרר. בתוך המים אנחנו יותר גמישים והחום מרכך את השרירים. מספיק שאני עושה מרווח קטן בין הצלע לאגן וזה ממש יכול לשנות את כל התחושה. המנחים המשתנים של העובר יכולים לגרום לכאבי גב, עם קצת תנועה אפשר ממש להקל על הכאבים. בשילוב תנועות נכונות וערסול נוצר אפקט של הליכה על ענן, לפחות שבוע אחרי הטיפול".
תחושת אופרייה
העובר מעורסל בסביבה מימית. השהייה הממושכת במים החמימים עוזרת לאם להזדהות עם רגשות העובר. לדבריה של הילה, הרבה נשים נכנסות למים וחוות את מה שהעובר חווה ומרגיש, נוצר חיבור מעבר לרגיל. "לפעמים מגיעים אלי גם זוגות בתקופת טרום לידה. לא פעם הזוג אומר לאחר הטיפול ׳עכשיו אנחנו מבינים למה הוא לא רוצה לצאת, איזה כיף לו׳.
השהייה במים מאפשרת ניתוק חיובי מהעולם ומשרה רוגע בגוף. כל החושים מתערפלים; האוזניים בתוך המים והעיניים עצומות, אין משקל, מאבדים תחושה של מרחב. האישה מוכלת ועטופה וכל שנותר הוא להתמסר לרגע. הטיפולים מאפשרים לה לאמן את עצמה להישאר במוד הזה או להגיע אליו כשמורגש קושי. לאחר מכן, היא תוכל ליישם את ההרפיה הנרכשת גם הזמן הלידה עצמה".
מתי כדאי להתחיל?
טיפולי מים מתאימים לכל סוגי ההריון והלידה. מומלץ להתחיל את הטיפול החל מהשבוע ה-12. הטיפול במים יכול לכלול שיטות כמו וואטסו ו- Waterdance המשלבות אלמנטים של לחיצות, הארכות, עיסוי, הרפיה ועבודה נשימתית. ניתן לקבל גם טיפול זירוז בשעת הצורך, אך אז יש לוודא כי המטפל מוסמך בטיפול לנשים בהריון בשיטת הווטסו, הכוללת לחיצות מיוחדות הניתנות רק לטובת זירוזים. הילה מעידה: ״פעמים רבות לאחר טיפול זירוז, האישה ילדה כבר באותו הלילה".
טיפולי מים לאחר לידה
טיפול במים מומלץ גם עבור נשים לאחר לידה. הטיפול מקל על כאבים ועוזר לעכל את חווית הלידה עם כל השינויים הפיזיים והנפשיים הכרוכים בכך. הילה: ״האישה נמצאת במצב רגיש ביותר וזקוקה שיטפלו בה. השכמות והצוואר כואבים מההנקה, כמו גם הגב התחתון שסופג את כל העומס. המים החמימים מרככים שרירים ורצועות, ועוזרים בריפוי ושיקום הגוף".