מזל טוב! את בהריון. את הולכת לבדיקת האולטראסאונד ואז הרופא מבשר לך שיש לך בבטן לא עובר אחד, אלא שניים. הבשורה הזו מעוררת לרוב פרץ של רגשות – משמחה והתרגשות ועד חרדה מההתמודדות שכרוכה בטיפול בתאומים. אבל לפני שמגיעים לטיפול בתאומים יש עוד הריון שלם שצריך לעבור, והרבה דברים שכדאי לדעת עליו, כי הריון תאומים אינו הריון רגיל.
הריונות התאומים נמצאים בעלייה מתמדת בשנים האחרונות, עקב עלייה בשיעור ההריונות בגיל מבוגר, בטיפולי פוריות ובהפריות מבחנה – אשר מעלים כולם את השכיחות ללידת תאומים.
התאומים יכולים להיות תאומים זהים, כלומר, כאלה שחולקים מטען גנטי זהה, או תאומים לא זהים, אשר המטען הגנטי שלהם אינם זהה (מה שמופיע בשכיחות גבוהה יותר). הריון לתאומים זהים מתרחש כאשר הביצית משתחררת, מופרית ומתחלקת לשניים. הריון לתאומים לא זהים מתרחש כאשר שתי ביציות שונות מופרות על ידי שני תאי זרע שונים באותו זמן, מה שמביא להיווצרותם של שני עוברים ברחם.
סיכונים שכיחים
ההיריון לתאומים אמנם מרגש מאוד, אבל טומן בחובו סיכונים רבים יותר בהשוואה להיריון רגיל. הנה כמה מהסיכונים הנפוצים בהריון תאומים:
לידה מוקדמת – זהו אחד הסיכונים השכיחים בהריון תאומים. מכיוון שהמקום ברחמה של האישה מוגבל, הסיכון ללידה מוקדמת גדול מהרבה מהסיכון ללידה מוקדמת בהריון של עובר יחיד, והריון תאומים ממוצע נמשך כ-36-34 שבועות.
עיכוב הצמיחה ברחם ומשקל לידה נמוך – בהריון מרובה עוברים, גדלה השכיחות בעיכוב הצמיחה ברחם. בנוסף, בשל השכיחות הגבוהה ללידה מוקדמת, יש סבירות גבוהה יותר למשקל לידה נמוך (פחות מ-2,500 גרם).
סיבוכים נוספים – נמצא כי הריון תאומים מגביר את השכיחות לסיבוכים כמו רעלת הריון, סוכרת הריוניות, עודף מי שפיר ועוד.
מעקב הריון קפדני בהריון תאומים
בשל הסיכונים הכרוכים בהריון תאומים, על הנשים הנושאות ברחמן תאומים להיות במעקב הריון קפדני. יש להקפיד לעשות את כל הבדיקות השגרתיות, ובהן שקיפות עורפית, אשר בודקת את הסיכון ללקות בתסמונת דאון ומחלות גנטיות נוספות ונחשבת למהימנה במיוחד, סקירת מערכות מוקדמת וסקירת מערכות מאוחרת (אשר נחשבות גם הן למהימנות מאוד שמשום שהן בודקות כל עובר בנפרד). על בדיקת החלבון העוברי ניתן לוותר משום שהיא אינה מדויקת בהריון מרובה עוברים.
בנוסף, חשוב להקפיד על ביצוע אולטראסאונד להערכת הגדילה של העוברים (על מנת לאבחן אם יש האטה בגדילה או פער גדול בין העוברים).
בדיקה חשובה נוספת, אשר מתבצעת גם היא באולטראסאונד, היא בדיקת אורך צוואר הרחם, וזאת משום שהתקצרות צוואר הרחם עשויה להצביע על סיכון ללידה מוקדמת.
בשל הסיכון המוגבר לרעלת הריון, יש להקפיד על מעקב תדיר אחר לחץ הדם ורמת החלבון בשתן.
בנוסף למעקב הריון קפדני, חשוב שהאישה ההרה תקפיד על תזונה נכונה, שתייה מרובה, מנוחה וכמות מספקת של שעות שינה.
אופן הלידה
בניגוד לסברה המקובלת, הריון תאומים לא חייב להסתיים בניתוח קיסרי, ולמעשה, כמחצית מהריונות התאומים מסתיימים בלידה נרתיקית. כאשר מצג העובר הראשון הינו מצג ראש, ניתן במרבית המקרים ללדת בלידה נרתיקית. לאחר לידת העובר הראשון בודקים את מצג העובר השני ומיילדים אותו בהתאם למצג ולתנאים. כאשר מצג העובר הראשון הוא מצג עכוז, הלידה תהיה בניתוח קיסרי בכל מקרה.