רעלת הריון (פרה-אקלמפסיה) היא סיבוך מסכן חיים בהריון, המופיע אצל כ-5% מהנשים ההרות בדרגות חומרה שונות, כשהרופאים מחלקים את חומרת הרעלת לשני סוגים – רעלת קלה ורעלת חמורה. הרעלת מתאפיינת ביתר לחץ דם, בהופעת חלבון בשתן ובפגיעה בתפקוד מערכות שונות בגוף, כמו הכבד והכליות.
הרעלת עלולה להופיע לאחר השבוע ה-20 להריון, והיא עוברת בתום ההריון, כלומר לאחר הלידה ויציאת השליה. כדאי לדעת שקיימים מקרים שבהם הרעלת ממשיכה להופיע גם אחרי הלידה, ובמקרים נדירים הרעלת עלולה להופיע אחרי הלידה.
סיכוני המחלה
כאמור, רעלת חמורה עלולה לגרום לסכנת חיים לאם ולעובר. הרעלת גורמת להתכווצות כלי הדם, והיא זו הגורמת ליתר לחץ דם. במקרה זה יורדת זרימת הדם לאיברים שונים, כולל לשליה – מצב אשר מסוכן לעובר.
אצל העובר עלול להופיע עיכוב בגדילה ואף חוסר חמצן בדם. אצל האם מערכות שונות עלולות להיפגע, בין אם מדובר בתפקודי המוח, הכבד, הכליות ועוד. במקרים חמורים עלולה להתפתח אקלמפסיה, שבה מופיעים פרכוסים, כמו אלה המתרחשים בעת התקף אפילפטי העלולים לגרום אף לאובדן הכרה. הסיכון החמור ביותר ברעלת הריון הוא מוות.
תסמינים של רעלת הריון
מלבד ליתר לחץ דם ולנוכחות של חלבון בשתן, רעלת הריון מלווה בין השאר גם בבצקות בידיים ובפנים, כאבי ראש חזקים, סחרחורות, כאבים בבטן העליונה, הפרעות בראייה ועלייה חדה במשקל (יותר מק"ג אחד בשבוע).
אבחון רעלת הריון
האבחון מתבצע באמצעות מדידת לחץ דם ובדיקה של חלבון בשתן (המתבצעת פעמיים: פעם אחת באמצעות מקלון ופעם שנייה במעבדה). תוצאה של 0.3 גרם ומעלה של חלבון בשתן במהלך 24 שעות ולחץ דם של 140/90, יכולה להעיד על רעלת הריון.
מי נמצאת בקבוצת הסיכון?
– נשים הסובלות מיתר לחץ דם כרוני, שהופיע עוד לפני ההריון
– נשים שסבלו בעבר מרעלת הריון
– הריון ראשון
– הריון בגיל צעיר (גיל העשרה)
– הריון בגיל מבוגר (מגיל 40 ומעלה)
– נשים הסובלות מסוכרת הריון
– הריון מרובה עוברים
– עבר של רעלת הריון במשפחה
הטיפול ברעלת הריון
כאמור, המחלה עוברת לאחר הלידה. הטיפול מתמקד במעקב רפואי קבוע, מנוחה בבית, תרופות להורדת לחץ הדם, ובמקרים מסוימים מתן מגנזיום, אשר נועד למנוע הופעת פרכוסים.
במקרה של רעלת חמורה, ייתכן שיוחלט על אשפוז הכולל בין השאר בדיקות שתן יומיות למדידת כמות החלבון בדם, בדיקות תכופות של לחץ הדם, בדיקות תפקודי כליה, דם וכבד, מתן תרופות להורדת לחץ דם, ניטור העובר ומעקב אחר קצב גדילתו, טיפול להאצת הבשלת ריאות העובר ועוד.
באופן כללי מנסים למשוך את ההריון לפחות עד לשבוע 37, כדי להימנע מלידת תינוק פג, ולאחר מכן יוחלט על השראת לידה או על ביצוע ניתוח קיסרי. לפני שבוע 37 תתבצע הלידה בניתוח קיסרי.
במקרים קשים של רעלת הריון, ייתכן שיוחלט על הפסקת ההריון בשבועות מוקדמים יותר.