גם אתם ישנים בלילה עם התינוק? הדעות בנוגע לשינה משותפת חלוקות. יש לא מעט גישות הטוענות בחריפות כנגד לינה משותפת, בעיקר בשל סכנת מחנק של התינוק. לעומתן, יש הורים הטוענים כי לינה משותפת מעניקה תרומה רגשית משמעותית, לתינוק ולהורים כאחד. הטענה מבוססת על ההנחה שככל שההיענות לצורכי הילד בגיל הרך גדולה יותר, כך נטייתו לעצמאות בשלב מתקדם בחייו גדלה בהתאם.
חיים על פי עקרון הרצף
ראשית, חשוב להבדיל בין שינה משותפת באותו חדר לבין שינה משותפת באותה מיטה. יש הורים שבוחרים להרדים את התינוק בחדרם על מנת שיהיה להם קל יותר לגשת ולפקח עליו במהלך הלילה. פעמים רבות מדובר בסיבה טכנית, כמו חוסר בחדר נוסף בבית. חשוב לזכור כי מרבית המשפחות בעולם ישנות יחד, שכן אין להן את המותרות של חדרים נפרדים.
שינה משותפת באותה מיטה לעומת זאת היא החלטה כבדת ראש, ומגיעה לרוב מאמונה בעיקרון הרצף, לפיו יש לספק את כל צרכיו הרגשיים והפיזיים של התינוק, תוך התמדה בקרבה ומגע רציף לאורך שעות היממה, על ידי האם או על ידי דמות מטפלת עיקרית אחרת.
עיקרון הרצף למעשה מבטל את האמונה הרווחת כי סיפוק מלא של צרכי הילד הכולל לינה משותפת יהפוך אותו למפונק. לפיו ההיפך הוא הנכון, ככל שההיצמדות בגיל הרך גדולה יותר, כך תגדל נטייתו לעצמאות ותחושת הביטחון העצמי. מעבר לכך, נוצר חיבור וסנכרון הורמונלי בין האם לתינוק, מה שהופך את ההנקה לפשוטה יותר ואת האמהות ככלל לשמחה יותר.
זהירות, סכנת חנק!
המלצות משרד הבריאות בנושא חד משמעיות: ״מומלץ לישון באותו החדר עם התינוק אך לא באותה מיטה״. הסיבה לעמדתו היא בטיחותית – שינה משותפת מעלה את הסיכון לחנק משמיכות פוך, כריות, ומההורים עצמם אשר עלולים למחוץ את התינוק מבלי לשים לב. הסכנה גדולה יותר מתחת לגיל 3 חודשים כאשר אחד ההורים עייף באופן חריג או משתמש בכדורי שינה, באלכוהול או בסמים.
ארגון ״בטרם״ לבטיחות ובריאות ילדים, תומך בהצהרת משרד הבריאות, אמנם מכיר במציאות בשטח, על כן סיפק מספר הנחיות להורים שבכל זאת בוחרים בלינה משותפת באותה המיטה.
להורים אין כוחו להתמודד
אור ייני, יועצת משפחתית, מדריכת הורים ושינה עושה סדר בבלבול: ״לכל הורה מתאימה גישה אחרת. כל עוד עושים את ההחלטה בנוגע לשינת התינוק ממקום שלם אין בחירה לא נכונה. הבעיה בארץ בעיקר שאין להורים כוח או כלים להתמודד עם ההחלטה שהתינוק יישן בחדר משלו. מכאן שלינה באותה מיטה לא מגיעה מתפיסה או אידאולוגיה אלא פשוט כי להורים אין כוחות."
"בסופו של יום, מה שהכי נכון לילד הוא שההורים יהיו שלמים עם עצמם", ממשיכה ייני. "זה לא חשוב איפה הילד יישן, אם להוריו טוב – הוא חש בטוב. ילדים הם סתגלנים מטבעם. לעומת זאת, אם ההורים נותנים מסרים כפולים, כלומר לא שלמים עם עצמם, אז מתפתחות בעיות התנהגותיות. ילד לא יכול להבין למה פעם לוקחים אותו לישון עם ההורים ופעם לא. הוא מפתח חוסר ביטחון בהוריו מאחר והם בעצמם משדרים חוסר החלטיות, ושוברים רצף אליו הורגל. ילד שקולט חוסר ביטחון מהוריו הופך ליותר תלותי."
החשוב ביותר: לשדר ביטחון הורי
"הייתי גננת במשך 15 שנה. לא ראיתי ילדים שהיו מפותחים יותר או פחות בגלל שישנו עם הוריהם באותה מיטה או לחלופין במיטה משלהם", מוסיפה ייני. "הדבר החשוב הוא לשדר ביטחון הורי, לא רק בתחום השינה, אלא בכל דבר. ברגע שההורה מחובר לילד, מאפשר לו היפרדות תקינה וסומך עליו, כך הילד ירגיש בנוח להיפרד מההורה בקלות יותר״.
אין נכון או לא נכון
אין עשה ואל תעשה בכל הקשור ללינה משותפת. לעתים אנו משתוקקים שמישהו יפתור אותנו מהדילמה ויבחר בשבילנו. אך המציאות מורכבת יותר, והורות היא אומנות שאינה כתובה בספר חוקים. על כל הורה להקשיב לרחשי ליבו וכמובן לצורכי ילדו. מה שבטוח, אם ההורה מרוצה כך גם הילד יהיה מרוצה, בכל בחירה שתתקבל.