הופעת טחורים במהלך ההריון ואחרי הלידה היא תופעה נפוצה מאוד – אחת מכל חמש נשים תסבול מטחורים בהריון או אחרי הלידה. מהם הטחורים, מדוע הם מופיעים, איך אפשר למנוע ואיך מטפלים? אספנו עבורך את המידע שחשוב שתדעי.
מהם טחורים?
הטחורים הינם ורידים נפוחים באזור פי הטבעת הגורמים לכאבים, צריבה, גירוד, עקצוץ, נפיחות ואף לדימום. בין הסיבות להתנפחות הורידים: לחץ תוך בטני, לחץ ומאמץ בזמן יציאה, תזונה לא נכונה, הריון ולידה, ישיבה לאורך זמן רב ועוד.
קיימים טחורים פנימיים, שהם ורידים נפוחים המצויים בתוך הרקטום, אשר עלולים לגלוש גם אל מחוץ לפי הטבעת (מצב הנקרא צניחת טחורים), וטחורים חיצוניים, שהם ורידים בולטים באזור הפתח של פי הטבעת. חשוב לזכור שאין לדחוף את הטחורים פנימה בחזרה באופן ידני!
מהם הסימפטומים?
קיימות 4 דרגות חומרה של טחורים. הסימפטומים העיקריים הם:
– כאבים
– גירוד או אי נוחות באזור פי הטבעת
– הופעת דימום על נייר הטואלט או באסלה בעת יציאה
– קושי וכאבים בישיבה
– הפרשה רירית
– תיתכן שתורגש בליטה מחוץ לפי הטבעת לאחר יציאה קשה
מהן הסיבות להופעת טחורים בהריון ואחרי הלידה?
– עלייה במשקל ובגודל הרחם, המכביד על הורידים בפלג הגוף התחתון וגורם לבעיה בזרימת הדם, וכך להתנפחות הורידים.
– עלייה בנפח הדם וברמת הפרוגסטרון שמחליש את השרירים, כולל את שרירי הטבעת.
– עצירויות בהריון המגדילות את הסיכון לטחורים.
– הופעה של טחורים לאחר הלידה היא תוצאה של הלחץ שהופעל על רצפת האגן, הגורם להתנפחות הוורידים.
– כדאי לדעת שגם לחץ נפשי עלול להשפיע על הלחץ התוך בטני וכך לעודד הופעת טחורים.
איך ניתן למנוע את הופעת הטחורים?
– תזונה נכונה המכילה יותר סיבים תזונתיים כגון פירות (חוץ מבננה) וירקות ירוקים עליים, דגנים מלאים, לחם מקמח מלא ועוד, אשר תקל על היציאות.
– שתייה מרובה (לפחות ליטר וחצי מים ביום), אשר מקלה על היציאות ומונעת עצירות וטחורים.
– שמירה על היגיינה באזור פי הטבעת.
– תרגילי נשימה בזמן יציאה ותרגילים להפעלת שרירי רצפת האגן כמו תרגילי קגל.
– פעילות גופנית – אשר מעודדת את זרימת הדם בגוף, כולל באזור פי הטבעת.
– להימנע ממאמץ בשירותים – הימנעי מלחץ מתמשך, שעלול לעודד את הופעת הטחורים. הרפי ואל תלחצי חזק מדי, גם אם ייקח לך יותר זמן.
– הימנעות מהתאפקות.
– הימנעות מישיבה או עמידה ממושכת. במידה שאת יושבת הרבה במהלך היום, עשי הפסקות מדי פעם ולכי מעט.
– הפחתת העומס על הוורידים באזור פי הטבעת באמצעות שכיבה על הצד.
טיפול בטחורים והקלה על הכאבים
פנייה לפרוקטולוג: חשוב לזכור שדימום במהלך יציאה יכול להעיד עד בעיה אחרת מלבד טחורים, ולכן כדאי לבצע אבחנה מקצועית. במקרים מסוימים שבהם הטיפול הביתי לא מספיק, ימליץ הפרוקטולוג על טיפולים אחרים כמו קשירה של הטחורים, צריבה ועוד. במקרים חמורים ייתכן שיוחלט על ביצוע ניתוח.
מגבונים: מומלץ להשתמש במגבונים לחים ללא אלכוהול וללא בישום, ולהימנע משימוש בנייר טואלט אשר אינו עדין מספיק לעור הרגיש. ניתן לרכוש מגבונים מיוחדים לטחורים, שמכילים תמציות צמחים שמטרתן להרגיע ולכווץ את הטחורים.
שמירה על היגיינה: מומלץ לרחוץ את המקום לאחר ביקור בשירותים.
תזונה עשירה בסיבים תזונתיים ושתיית מים מרובה: אכלי מזון עשיר בסיבים תזונתיים המרככים את הצואה. ירקות ירוקים עליים ופירות עם הקליפה כמו שזיפים, תפוחים, תפוזים ועוד (יש להימנע מבננה מכיוון שהיא גורמת לעצירות), קטניות ודגנים מלאים, שמן זית וסובין קלוי כתוסף מזון. מומלץ להשרות שזיפים מיובשים במים פושרים במהלך לילה, ולמחרת לשתות את המים. כמו כן, ישנם תוספים אחרים כמו נורמלקס ובנהפייבר המכילים סיבים תזונתיים. הקפידי על שתייה מרובה המקלה על היציאות.
הימנעות ממזון שאינו מעודד את פעולת מערכת העיכול: אלכוהול (שממנו צריך להימנע באופן כללי בהריון), מזון מתובל ומטוגן, קפה, חטיפים, מזון מהיר ועוד. כמו כן מומלץ להימנע מקמח לבן.
משחות או נרות: בטיפול בטחורים בהריון, מומלץ להתייעץ עם הרופא לפני השימוש במשחות או בנרות. ישנן משחות לטחורים החיצוניים, וכן נרות לטחורים הפנימיים. העדיפי תכשירים ללא סטרואידים. כמו כן, ניתן להיעזר במאלחשים מקומיים בג'ל או בקרם. קיימות משחות שניתן לקבל לפי מרשם, במקרים מסוימים.
קומפרסים מפדים הטבולים בתמיסת מגנזיום: דרך נוספת שיכולה להקל. טובלים פד גזה בתמיסה של מגנזיום סולפט (מלח אנגלי), מקררים במקרר ומניחים על אזור הטחורים (ניתן לרכוש בבתי המרקחת תמיסה או אבקה ולהכין בבית).
אמבטיות ישיבה: ישיבה באמבטיה חמה כמה פעמים ביום, יכולה להקל על הכאבים ולרכך את הטחורים (יש הממליצים דווקא על שהייה במים קרירים, ולכן מומלץ להתייעץ עם הפרוקטולוג). חשוב לזכור: בשליש הראשון להריון אין לשבת באמבטיה חמה.
ישיבה על כרית מיוחדת לטחורים / גלגל ים (לא אחרי הלידה): ישיבה על גלגל או על כרית מיוחדת עם חור באמצע מונעת הפעלת לחץ על הטחורים. אסור לשימוש אחרי הלידה, כדי לא למתוח את התפרים ולא לפגוע באזור האינטימי במידה שיש קרעים.