את מגיעה למחלקת יולדות עם צירים, ירידת מים, טפסים למלא, מוניטורים, אינספור טלפונים וסמסים מהמשפחה שמחכים לעדכון, והנה – עוד סוגיה חשובה שאת צריכה להחליט לגביה: "את רוצה ביות מלא או חלקי?".
כבר עכשיו, עוד לפני שהתינוק יוצא, עוד לפני האפידורל, מתכוננים לרגע שאחרי – לזמן השהות בבית החולים שאורך כ-48 שעות בלידה רגילה ו-4-5 ימים בניתוח קיסרי.
מהו ביות?
ביות הוא מונח המתאר את שיטת האשפוז – השהות בבית החולים לאחר הלידה, והוא מתחלק לשנים: ביות מלא וביות חלקי.
ביות מלא
ביות מלא פירושו שהות בחדר עם התינוק. את והוא לאורך כל היום: הבוקר, הצהרים, הערב והלילה. 24 שעות ביחד.
היתרונות בביות מלא
מעבר קל יותר מהרחם העוטף לעולם ה"אמיתי": במשך תשעה חודשים התינוק היה עובר בתוך הרחם, מוגן ועטוף. הוא יוצא לאוויר העולם ומיד – בכי ראשוני, מגע זריז של אמא, מנקים אותו, מלבישים, עורכים בדיקות ראשונות, הוא עובר מיד ליד – לאחיות, לרופאים, למיטת התינוק. הוא זקוק לקרבתה של האם כמה שיותר. זקוק לחום, למגע ולקול שהיה לו מוכר מהרחם.
יצירת קשר ראשוני עם התינוק: לא רק התינוק שלך זקוק לך. גם את כאם זקוקה לו – להסתכל עליו, לזהות את תווי פניו, ליצור בונדינג, קשר ראשוני. בביות מלא את קרובה אליו, מחבקת, עוטפת אותו, צמודה אליו בכל רגע נתון, יוצרת עבורו תחושת בטחון.
כניסה קלה לעולם ההנקה: ימי ההנקה הראשונים אינם תמיד קלים, ובטח שלא בלידה הראשונה. הגוף לא מגיע גדוש בחלב כי אם פועל לפי היצע וביקוש. ככל שתהיה יותר דרישה, ככל שהתינוק יינק יותר, כך הגוף ייצר עבורו חלב.
בביות מלא, כשהתינוק צמוד אלייך, את יכולה לזהות מיד את הסימנים לדרישת התינוק להנקה, למשל: כשהוא מכניס את ידו לפה, צקצוק בלשון, חוסר נינוחות, בכי. ישנם תינוקות המתקשים לתפוס את הפטמה או מתעייפים מהר, ולכן ברגע שהתינוק נמצא עם האם 24 שעות, היא זמינה עבורו וכך תוכל לחזק אותו, למצוא את התנוחה הנכונה עבורה ועבורו. ככל שהאישה תחליט להניק מיד לאחר הלידה ותהיה צמודה לתינוק, כך הסיכוי להצלחה גבוה יותר.
שליטה על הטיפול בתינוק בימים הראשונים: בביות מלא השליטה בידיים שלך: ברגע שהתינוק נמצא איתך בחדר, את אחראית לו באופן מלא. את יכולה לפקח ולהחליט: עם מוצץ או בלעדיו, מתי הזמן הנכון להחלפת חיתול ועוד.
החסרונות בביות מלא
לא כולן מסוגלות לביות מלא, וחשוב לדעת שזה בסדר. לעיתים ההורמונים לאחר הלידה משתוללים, העייפות והתשישות לאחר הלידה מאוד גדולים, הגוף זקוק למנוחה ושינה. לכן נשים רבות בוחרות באופציה השנייה הנקראת ביות חלקי (עליה נרחיב בהמשך), שבה הן יכולות לשלב בין להיות עם התינוק וגם לאפשר לעצמן לנוח בלי לחשוש. בנוסף, חשוב לציין כי שיטת הביות המלא אפשרית רק במידה שאין צורך בהשגחה רפואית.
ביות חלקי
בשהות בבית החולים את והתינוק ישנים בחדרים נפרדים. התינוק מועבר לתינוקיה והוא מגיע אליך לטיפול בשעות שנקבעו מראש על ידי בית החולים. לרוב התינוק יימסר לך בשעות הבוקר המוקדמות, יילקח לבדיקות רפואיות, יחזור אליך שוב לאחר מכן. בשעות הצהרים יילקח כדי שתוכלי לנוח, ולאחריהם יהיה לכם זמן איכות עד שיילקח שוב לשנת הלילה.
היתרונות בביות החלקי
עזרה והשגחה של צוות האחיות בבית החולים. התינוק נמצא בתינוקיה, הן מחתלות, מקלחות אם צריך ומשגיחות. את יודעת שהוא נמצא בידיים טובות, מטופל על ידי צוות אחיות מיומן ומנוסה.
אם ההנקה חשובה לך ואת רוצה להניק גם בלילה, את יכולה לבקש שיעירו ויקראו לך להנקה בחדר המיועד לכך (בשעות הלילה מקצים חדר הנקה על מנת לא להפריע למנוחת שאר היולדות).
כך תוכלי לישון מעט, אך עדין להיות זמינה עבור התינוק שלך. ישנן נשים שמעדיפות לא להניק או לשלב הנקה עם בקבוקים של תחליפי חלב ולכן בתינוקיה ידאגו לכך ואת תוכלי לישון לילה שלם ורגוע.
בנוסף, יש נשים שזוהי לידתן הראשונה, שזקוקות להדרכה מצוות בית החולים: איך לקלח, איך לחתל, איך לחטא את הטבור, איך להלביש וכמובן עזרה איך להניק. ביות חלקי מאפשר לך לצעוד לאט אך בבטחה בשלבים הראשונים של ההורות.
יתרון גדול נוסף הוא כי ביות חלקי מאפשר לצבור כוחות להמשך. את יכולה "לנצל" את ההזדמנות, כשיש מעט עזרה ובכך להקל על השהות לאחר מכן בבית.
החסרונות בביות חלקי
תינוק בתינוקיה הוא אחד מני רבים, ומטבע הדברים לא תמיד ייענה הבכי שלו באופן מיידי. עלול לקחת זמן עד שיקראו לך להניק, עד שיחליפו לו חיתול. לעתים למרות בקשותיך, יכולים לנסות לתת לו מוצץ (גם אם אינך מעוניינת). זמני המפגש שלך עם התינוק קבועים על ידי בית החולים ואינם גמישים.
חשוב לדעת כי לא בכל בתי החולים יש אפשרות לביות מלא. למרות המלצות משרד הבריאות לביות המלא, עדיין יש בתי חולים שאינם מאפשרים זאת. ביות חלקי ניתן לעומת זאת בכל בית חולים. ההמלצה היא להיכנס לאתר בית החולים שבו את מעוניינת ללדת, לשאול את השאלות במהלך הסיור בחדר הלידה, ליצור קשר טלפוני עם הצוות בבית החולים, ולברר מהן האופציות.