כל מה שמעניין הורים אצלכם במייל! הטבות, מבצעים, פרסים, כתבות ועוד המון דברים טובים | רשמו אותי עכשיו

איך מזהים צירים?

איך מרגישים כשיש ציר? איך מתזמנים צירים? מתי צריך לצאת מהבית לבית החולים? ואיך מתמודדים עם הכאב? קבלי מדריך מיוחד עם כל התשובות
איך מזהים צירים
אילוסטרציה: shutterstock

איך מזהים צירים? אחת השאלות השכיחות בקורס הכנה ללידה ומה שמעסיק את מרבית ההריוניות, הוא "איך אני אזהה כשמגיע ציר?". ברוב המקרים יענו לך: "את תדעי, אי אפשר לפספס"…
לצירים יש חלק חשוב ומהותי בתהליך הלידה הפעילה, ולכן כהריוניות, חשוב שתכירי בחשיבותם, שתדעי להבדיל בין צירים מדומים (ברקסטון היקס) לבין צירים שמובילים ללידה, וגם שתדעי באיזה שלב כדאי להתכונן וללכת לבית החולים ואיך אפשר להקל על הכאב. לפנייך מדריך מיוחד לזיהוי ולהתמודדות עם הצירים.

מהם צירים?

מטרת העל של צירי הלידה היא לסמן לגוף להתכונן לקראת הלידה. הצירים הם התכווצויות של שריר הרחם אשר גורמים לצוואר הרחם להתרכך ולהיפתח. הצירים נמשכים לאורך כל הלידה, אך ככל שתתקדם הלידה והפתיחה של צוואר הרחם תהיה גדולה יותר, הכאב יגבר.

בכל שלב של הלידה, מבצעים הצירים פעולה אחרת שנועדה לתרום לקידום תהליך הלידה. בשלב הראשוני מטרתם של הצירים היא לגרום לצוואר הרחם להיפתח עד לפתיחה מלאה. לאחר מכן תפקידם של הצירים הוא להוריד את התינוק לעבר תעלת הלידה. על ידי התכווצות החלק התחתון של הרחם, יוצרים הצירים מצב של פתיחה וסגירה של צוואר הרחם, ובכך עוזרים להוריד את התינוק לאט לאט, עד ליציאתו לאוויר העולם. לבסוף משמשים הצירים להוצאת השליה מן הגוף.

איך מזהים צירים? איך מרגיש ציר?  

הציר מתבטא בכאב חד ועמוק שמלווה בהתקשות הבטן ובתחושה של חוסר נינוחות. התחושה הינה התכווצות שמתחילה לרוב מהגב ונמשכת לעבר הבטן, ולעתים הכאב וההתכווצויות יתחילו ישירות מהבטן. צירים יכולים לגרום לתחושה של לחץ בבטן התחתונה, ופעמים רבות התחושה של הציר היא תחושה של כאבי מחזור. כמו כן את עשויה להרגיש כאבי גב.

צירים מדומים או צירים אמיתיים?

צירים מדומים, הנקראים גם צירי ברקסטון היקס, יכולים להופיע בשליש השני להריון (לחצו כאן למידע נוסף על שבועות הריון), ומטרתם היא לבצע הכנה ראשונית של הגוף לקראת הלידה. למעשה, צירים אלה הם צירי אימונים, אשר מכינים את הרחם ללידה עצמה. צירים אלה בדרך כלל לא כואבים, לא הופכים לסדירים ומשתנים כאשר האישה משנה תנוחה.

יש נשים שמרגישות בהם, בעוד שאחרות כלל לא. הצירים המדומים יכולים להופיע אחרי מאמץ או פעילות ממושכת. טיפ: במצב זה שתי כוס מים וכך תקלי על גופך.

איך מזהים צירים המובילים ללידה לבין צירים מדומים?

צירים מדומים אינם סדירים, העוצמה שלהם אינה מתגברת והם חולפים כאשר האישה נחה או שותה כוס מים, למשל. ההתקשות בבטן היא חלשה, נפסקת כעבור כמה שניות ולא חוזרת על עצמה כעבור מספר דקות.
צירים מדומים יכולים להופיע לפרקים במהלך היום. לעומתם, צירים סדירים מלווים בהתגברות הכאב, עם מרווחים קבועים בין ציר לציר, התקשות חזקה של הבטן ובעיקר כאב מטריד שלא נותן מנוח.
אם אינך בטוחה, בחני את עצמך: נסי לשתות כוס מים, לשכב על הגב, לנוח ולהירגע. אם אחרי כמה דקות את מצליחה, סימן שאלו הצירים המדומים. באם התקשית והכאב מתגבר ולא מרפה, סימן שייתכן שאלו הצירים הסדירים.

חשוב לדעת: הצירים הסדירים יופיעו בשליש האחרון להריון, החל משבוע 37 . יחד עם זאת, במידה שהרגשת כאב חד אשר מגיע בתדירות של אחת לכמה דקות, גם אם זה בשלב המוקדם יותר של ההיריון, לכי להיבדק – פני למיון נשים, שם יוכלו לבדוק את מהות הצירים ולעתים אף לעצור אותם אם צריך.

מתי לצאת מהבית ואיך מתזמנים צירים?

נשים רבות מתלבטות מהו השלב הנכון שבו כדאי לאסוף את תיק הלידה (זה שהכנת מראש, בתחילת חודש תשיעי, כי בזמן צירים את תתקשי לזכור מה להכניס לתיק ואיזה שמפו את מעדיפה), ולצאת לכיוון בית החולים.

חשוב לדעת כי בין תחילתו של הציר הראשון עד ללידה פעילה יכולות לעבור מספר שעות. לכן, ההמלצה הרווחת היא לתזמן – לראות מה מרווח הזמן שעובר בין תחילתו של ציר עד להופעת הציר הבא. כמו כן עלייך לתזמן כמה שניות אורך כל ציר. חשוב לתזמן מהרגע שהציר מתחיל עד להתחלה של הציר הבא. זו הדרך לחשב, ולא חישוב בין סיום של ציר אחד למשנהו. כמו-כן, שימי לב לעוצמה של הכאב – האם הכאב מתגבר יחד עם תגבור הצירים. רשמי לעצמך או בקשי מבן הזוג או מלווה אחר לרשום את תדירות הצירים ומשך הזמן, משום שעם הגיעך לבית החולים תישאלי מה מרווח הצירים. כך יוכלו בבית החולים לאבחן בשלב הראשוני כמה את מתקדמת לעבר הלידה.
כדאי לדעת: צירים סדירים הם אלו שנמשכים כדקה, כשהזמן שעובר בין ציר לציר הוא בין 7-5 דקות.

לגבי היציאה מהבית: באופן כללי אין תשובה חד משמעית לזמן הנכון לפנות לצאת לכיוון בית החולים. זוהי המלצה בלבד. ישנן נשים שיחששו לחכות למרווח קצר בין הצירים, בשל שיקולים שונים כמו מרחק וזמן ההגעה לבית החולים, ויעדיפו לצאת כאשר המרווח הינו 10 דקות בין ציר לציר.

איך אפשר להקל על כאב הצירים?

נשים המתקשות להתמודד עם כאב הצירים, יכולות לקבל משככי כאבים (במידה שאין מניעה רפואית לכך). יחד עם זאת, תמיד אפשר לנסות דרכים אחרות, טבעיות יותר, שיכולות להרגיע את הכאב ולהקל על ההתמודדות איתו:

1. מקלחת חמימה – בבית לפני הנסיעה לבית החולים (אם יש זמן) או בבית החולים, במידה שקיימת מקלחת בחדר הלידה. המים עוזרים להרפות את השרירים והמתח.

2. נשימות – המטרה היא להרפות את הגוף כמה שאפשר, לכן נשמי עמוק לבטן ונשפי אוויר החוצה, באיטיות. הרפי את הגוף, הכתפיים, הידיים, הרגלים והבטן.

3. תנועתיות במעגלים על כדור פיזיו, שעוזרת גם לתינוק להשתחל למטה ולקדם את הלידה.

4. עיסויים – עיסויים עוזרים פעמים רבות להרגיע את האישה, לקדם את הלידה ולהקל על הכאב. את העיסויים יכולים לעשות בן הזוג, הדולה או כל מלווה אחר שמצטרף עם היולדת לחדר הלידה.

חשוב לדעת: סימנים נוספים המובילים ללידה

חשוב שתדעי כי מלבד צירים ישנם סימנים נוספים של הגוף שיכולים גם הם להוביל ללידה: ירידת מים, שבה תרגישי נוזל שיוצא מן הגוף. אצל חלק מהנשים תרגיש ירידת המים כמו זרם חלש, ואצל אחרות חזק יותר. לאחר מספר שעות יופיעו הצירים. ברגע שיש ירידת מים, חשוב להגיע מיד לבית החולים. סממן נוסף לכך שהילדה מתקרבת הוא שחרור הפקק הרירי, שהינו למעשה הפרשה צמיגית שצבעה נע בין בהיר לבין אדום-חום. הפקק הרירי יכול להשתחרר שעות רבות לפני הלידה, לעיתים אף שבועיים לפני, ובחלק מהלידות הוא ישתחרר במהלך הלידה עצמה. אם אין ירידת מים, דימום שמתגבר או צירים, אין טעם למהר לבית החולים אם הפקק הרירי יוצא. עוד חשוב לפנות לבית החולים כאשר את שמה לב לירידה בקצב תנועות העובר.