זה עתה התינוק התעורר בבכי משנתו, והוא קודח. זו הפעם הראשונה שלתינוק שלכם חום, ואתם מסתובבים איתו חסרי אונים על הידיים ותוהים אם כדאי לחכות שהחום יעבור, אולי בעזרת תרופה, או שעדיף שרופא יראה אותו בהקדם. אבל גם היציאה מהבית, ביום גשום, למרפאה עמוסה בילדים, תינוקות והמון וירוסים, לא נראית כאפשרות מבטיחה…
כמעט כל הורה מוצא עצמו ניצב מול הדילמה הזו, ולא פעם אחת. המצב חמור עוד יותר כשמתלבטים, מסיבות שונות, אם לקחת את התינוק למיון, שם יש להוסיף לחשש ההדבקה במחלות שונות את העמידה האינסופית בתורים ארוכים וטרטור בין בדיקות לא נעימות מסוגים שונים.
כדי להקל עליכם ולעזור לכם להגיע להחלטה נכונה, ד"ר אפרת ווקסלר, מומחית ברפואת ילדים מקופת חולים מאוחדת, מסבירה מתי חשוב להגיע עם התינוק למיון, מתי צריך לקחת אותו לבדיקת רופא ובאילו מצבים אפשר להישאר בבית ולהיות ערניים להתפתחויות. חשוב לזכור: בכל מצב בו ההורים מוטרדים מבריאותו של הילד, כדאי וצריך להתייעץ עם רופא הילדים המטפל.
תינוקות עד גיל חודשיים
בתינוקות מתחת לגיל חודשיים, חום עלול להיות סימן למחלה חיידקית משמעותית, ולכן הוא מחייב בדרך כלל בירור מעמיק יותר, המתבצע בחדר מיון. לכן, אם חומו של התינוק עולה על 38 מעלות, יש לפנות ישירות לחדר מיון.
בנוסף, מסבירה ד"ר ווקסלר, בתינוקות מתחת לגיל חודשיים כדאי לגשת לבדיקת רופא בכל פעם שמופיעות תופעות שאינן שגרתיות כמו ירידה בתיאבון, שינוי ביציאות, נזלת או שיעול.
תינוקות מעל גיל חודשיים
ד"ר ווקסלר מסבירה שבתינוקות מעל גיל חודשיים אפשר להמתין 48-24 שעות לאחר עליית חום, זאת בהנחה שמדובר בילד בריא בדרך כלל, שישנם סימנים נלווים שמעידים על מחלה ויראלית (נזלת, שיעול קל), שהילד ערני ושלא מופיעים סימנים מדאיגים אחרים. לדברי ד"ר ווקסלר, גם חום גבוה יכול להיגרם ממחלה ויראלית ואינו סימן מדאיג בפני עצמו.
אלו הסימנים שמצריכים פנייה מיידית לרופא במקרה של חום:
- אם הילד נראה אפאטי גם כשהחום יורד
- אם החום מלווה בהקאות בלתי פוסקות או שלשולים מרובים ויש חשד להתייבשות
- אם החום מלווה בפריחה
- אם החום מלווה בקוצר נשימה או בשיעול נבחני
- אם הילד מסרב לאכול ולשתות בכלל
- כאשר החום מלווה בצמרמורות
- אם יש כאבי ראש עזים ורתיעה מאור
- אם החום מלווה בשלשולים דמיים או כאבי בטן עזים
- אם קיים אי שקט קיצוני
- אם החום מלווה בפרכוסים
- אם החום גבוה מ-40 מעלות
מצבים המחייבים בדיקת רופא שלא במקרה של חום
ד"ר ווקסלר מסבירה שעל ההורים להפעיל שיקול דעת ולבחון כל מצב רפואי לגופו, ובהתאם למצב בריאותו הכללי של הילד.
המצבים שבהם יש להגיע לבדיקת רופא מיידית הם:
- כל מצב מסכן חיים – חנק, הפסקת נשימה, תגובות אלרגיות משמעותיות
- פרכוסים
- הקאות או שלשולים מרובים, כשקיים חשד להתייבשות
- כל שינוי במצב ההכרה או ירידה משמעותית בערנות הילד
- פריחה חריגה, למשל אחרי שמנסים אוכל חדש, יכולה להעיד על תגובה אלרגית ועלולה להתפתח לתגובה משמעותית המלווה בקוצר נשימה ולכן מחייבת בדיקת רופא.
- חבלה – אם הילד נחבל והחבלה מלווה בהקאות, אובדן הכרה או חבלה חיצונית משמעותית – זה מחייב בדיקה דחופה של רופא. אם מדובר בנפילה מגובה לא רב, אין חבלה חיצונית משמעותית והילד מתנהג כרגיל, יש להיות ערניים אך אין הכרח לגשת לבדיקה.
- בכי חריג – אין צורך לרוץ לרופא בכל פעם שהתינוק בוכה יותר מהרגיל, אבל אם הבכי חריג במשכו ולא ניתן להרגיע את התינוק, או אם הבכי מלווה בחיוורון, חוסר תיאבון או כל שינוי אחר יש לגשת לבדיקת רופא (מצבים כמו התפשלות מעי, תסביב שערה ועוד עלולים להתבטא באי שקט בלבד)
- כל שינוי משמעותי בהתנהגות של הילד.
הבהרה: המידע בכתבה נועד לספק מידע בלבד והוא לא מחליף בדיקת רופא או התייעצות עם מומחה.