החורף עוד רגע כאן, מתקפת הוירוסים עומדת בפתח, מכאן שגם מחלות החום הלא נעימות מאיימות להגיע אל פתח ביתנו. שנילחץ? חלילה. לפניכם המדריך המלא להורדת חום בתינוקות וקטנטנים, הכי חשוב שתיגשו למשימה כשאתם סופר רגועים.
הורדת חום בתינוקות ופעוטות נשמעת כמשימה די פשוטה. אם יש לקטנצ'יק חום, על פי עצת הרופא מעל 38.5 תנו אחת מהתרופות המוכרות, במינון הנכון ועל פי משקל הילד. את התרופות ניתן לתת בסירופ או באמצעות נרות בטוסיק, כך שהאפקט בכל דרך הוא אחיד ומשפיע על הורדת החום באותה הצורה. הרבה מאוד פעמים יופיע חום לאחר חיסון, זאת מהסיבה שהחיסונים הם למעשה חיידקים מוחלשים או מומתים אשר מוחדרים לגוף, כדי שהגוף יכיר את החיידק ויפתח נוגדנים. עם זאת, החדרת החיידק תגרום לתגובת נגד של הגוף, אשר עלולה לכלול גם עליית חום.
חום גבוה בתינוקות וילדים אינו בהכרח הסימן שמעיד על מחלה מסוכנת. הורים הירגעו! כדי להוריד את מפלס החרדה, הנה כמה דברים שחשוב לדעת:
חום יכול להיגרם בשני מצבים עיקריים: מחלה ויראלית או מחלה חיידקית. כאשר מדובר במחלה ויראלית ברוב המקרים הווירוס גורם לתופעות שונות באזורים שונים של הגוף. כשמדובר במחלה חיידקית לרוב המחלה תתמקד באזור מסוים של הגוף. אפשר לומר כי ברוב המקרים מחלות חיידקיות מסוכנות יותר ממחלות ויראליות.
ילדים חולים, כך הם גדלים – מספרות לנו הסבתות, כמעט כל מחלת ילדים בין אם שפעת ויראלית או דלקות במערכת הנשימה העליונה, מלוות בחום. חום לרוב מלחיץ אותנו ההורים, אך אל חשש. החום הוא מנגנון טבעי של הגוף להתמודד עם המחלה. התיאוריה שעומדת מאחורי הסיטואציה היא שהגוף מתגייס ומעלה את מידת החום על מנת להשמיד גורמים זיהומיים.
אז למה אנו ממהרים לתת תרופה להורדת החום?
בזמן שחום הגוף עולה, הרגשתנו חלשה, לרוב קר לנו בזמן עליית הטמפרטורה הגופנית, כי בזמן המחלה המערכת החיסונית מגייסת עבורנו את מיליוני התאים הנחוצים להשמדת החיידקיים.
מערכת החיסון המגיבה לזיהום מפרישה מולקולות המכונות "פירוגנים אנדוגניים" שנעים בזרם הדם ומגיעים להיפותלמוס. שם הם גורמים לכיוון מחדש של הטמפרטורה הבסיסית של הגוף. כעת, ההיפותלמוס שינה כבר את הטמפרטורה הבסיסית, אבל חום הגוף עדיין לא הספיק לעלות והוא נמוך מהטמפרטורה החדשה שנקבעה. מסיבה זו אנחנו חשים בקור ולעיתים אף רועדים ממנו.
אז איך תמדדו חום?
חום לתינוק אפשר למדוד בישבן, בפה ובבית השחי. בכל מקרה חשוב למדוד במד חום מהימן (עדיף דיגיטלי) ולהקפיד על עקביות בבדיקה. אם בדקתם את החום בפה המשיכו לבדוק בפה. מקום הבדיקה מושפע מחום הגוף ויכול לגרום להשתנות בין מדידה במקום אחד לשני. את החום יש למדוד פעמיים עד שלוש פעמים ביום. מדידות תכופות של החום לא יועילו, כי לגוף דרוש זמן כדי להילחם בגורם החום.
דרכים טבעיות להורדת חום:
- ראשית הסירו שכבות של בגדים ואפשרו לגוף לצנן את עצמו.
- אמבטיה פושרת ולא קרה: בין 10-30 דקות. המטרה לגרום למים לצנן את גוף הפעוט ולעזור לטמפרטורת הגוף לחזור לעצמה. כן חשוב מאוד שתדעו שאם בחרתם לתת לילד תרופה, לא מומלץ לשלב מיד גם אמבטיה פושרת או קומפרסים קרים. מטרתו בסופו של דבר היא לא להוריד את טמפרטורת הגוף של הילד לרמה נמוכה מדי.
- הקפידו על שתיית נוזלים מרובה – עוד דרך לצנן את הגוף, המעיטו בשתייה חמה. לחלקינו יש נטייה להרבות בשתיית תה חם בעודנו חולים. בזמן חום התה עלול שלא לסייע לתהליך הורדת החום ואף להאיץ בו לעלות.
- קומפרסים – מגבת ספוגה במים קרים על המצח היא טריק מוכר ועתיק, הרפואה הסינית סבורה שהנחת הקומפרסים עם אזורים מחברים כמו מפרק כף היד, בין הירך לשוק וכו', עשויים לסייע בהורדת חום הגוף.
- דרך יעילה ומבטיחה לצינון גופו של הפעוט היא אכילת קרטיבים, שלגונים, שלוקים, בפרט אם מדובר בימות הקיץ, בחורף קצת יותר קשה לנו ליישם.
- הסבתות עתיקות היומין ממליצות למרוח את כפות רגלי התינוק בחומץ ואז מיד לגרוב גרביים על מנת לעזור בספיגת החום. הסברה היא שחומץ סופח אליו את כל חום הגוף. מוזמנים לנסות. החומץ הוכח מבחינה מדעית כמכווץ כלי דם. כנראה שהאלמנט החומצי, שנמצא גם בלימון, מכווץ את כלי הדם ומוריד את החום.
מתי כן כדאי לגשת לרופא?
בתינוקות גדולים יותר ופעוטות (מעל גיל חצי שנה), יש לעקוב אחר ערנות הילד, האם הוא אוכל כרגיל ואין שינוי אחר בהתנהגותו. אם לחום מתלוות תופעות נוספות כגון פריחה או פרכוסי חום (התכווצויות בעקבות עליית החום) יש לגשת מיד לרופא.
מהם פרכוסי חום?
פרכוסי חום אצל תינוקות נובעים מעלייה חדה ומהירה בחום הגוף. עלייה זו מגרה את המוח וגורמת לפרכוס שנמשך דקות בודדות, שבמהלכן העיניים מתגלגלות, ריר נוזל מהפה, הגפיים נעות בצורה בלתי נשלטת ולעיתים אף מתרחש אובדן הכרה. תינוקות ופעוטות הסובלים מפרכוסים (עוויתות פתאומיות) עלולים להיות מחזה מלחיץ מאוד, במיוחד אם זו פעם ראשונה שזה קורה, אך חשוב שתדעו כי לרוב מדובר בתופעה שחולפת מעצמה ואינה גורמת לנזק.
בזמן פרכוס, השכיבו את הילד על צידו, כשפיו כלפי מטה, וודאו שהוא יכול לנשום ללא הפרעה לפתחי האוויר, אל תדחפו אצבעות לפיו, הרחיקו חפצים מסוכנים מהסביבה, הניחו סביבו כריות/משיכות, הביטו בשעון ומדדו את זמן הפרכוס, ההמלצה הרפואית גורסת שאם הפרכוס נמשך פחות מחמש דקות גשו לרופא הילדים ואם יותר מחמש דקות גשו מיד למיון.