עיסוי התינוקות הוא פעולה חשובה ומומלצת במיוחד, מכמה סיבות:
1. חיזוק הקשר בין התינוק להורה / למטפל – עיסוי הוא חוויה נעימה לתינוק, אשר יוצרת קשר בינו לבין ההורה המטפל בו. העיסוי יוצר אצל ההורה תחושה של קירבה לתינוק ואף מרגיע אותו.
2. הרגעת התינוק – המגע הרך והמלטף מרגיע את התינוק ואף עוזר לו לישון טוב יותר.
3. חיזוק מערכת החיסון – המגע מחזק את התינוק, ולא רק מרגיע אותו. תינוקות זקוקים במיוחד למגע, המסייע בהתפתחותם.
4. הקלה על כאבי בטן כתוצאה מגזים (קוליק) או עצירות.
באיזה שמן משתמשים?
לתינוקות בגילאים צעירים מאוד (עד גיל חודשיים), מומלץ להשתמש בשמן שקדים בלבד, שיכול להרגיע גירויים בעור. בהמשך ניתן להשתמש גם בשמן זרעי ענבים או בשמן קלנדולה, שמשמש גם לטיפול בבעיות עור שונות. לפני השימוש בשמנים, רצוי לנסות את השמן על אזור קטן כדי לשלול רגישות לשמן.
באיזה שלב במהלך היום מבצעים את העיסוי?
ניתן כמובן לבצע עיסוי לתינוק לאורך כל היום, אולם יש לוודא כי התינוק רגוע ושהמגע נעים לו. אין לבצע את העיסוי כשהתינוק בוכה או חולה. מומלץ לבצע את העיסוי אחרי האמבטיה כשהתינוק רגוע, או לפני השינה כדי להשרות עליו שינה. יש לבצע את העיסוי כשהתינוק אינו רעב, אולם לא מומלץ לבצעו מיד אחרי האוכל (המתינו כחצי שעה). מומלץ לבצע את העיסוי בשעה קבועה שתשתלב בסדר היום של התינוק.
כמה זמן מבצעים את העיסוי?
לא תמיד יש לתינוק סבלנות, וייתכן שכבר אחרי זמן קצר הוא יגלה סימני אי נוחות וסירוב למגע כגון הדיפת ידיו של ההורה, בכי וכדומה. הקשיבו לתינוק והתחשבו בקצב שלו. בגילאים הצעירים מאוד, עיסוי של כדקה יכול להספיק (אם התינוק נהנה, אפשר כמובן להמשיך), ובסביבות גיל החודש-חודשיים תוכלו להמשיך אפילו עד עשרים דקות ויותר, לפי תגובת התינוק.
מומלץ לבצע את העיסוי פעם ביום, אך לא חייבים. המינון יתבצע לפי הרצון שלכם ולפי היענות התינוק למגע.
כמה נקודות חשובות לפני שמתחילים בעיסוי
ברכות, בנחישות וברציפות – העיסוי צריך להתבצע בצורה עדינה אך לא מרפרפת. תוכלו להשתמש בתנועת "חליבה" קלה, המוסיפה לחץ עדין לתנועה בעיסוי הידיים והרגליים. כדאי לשמור על רצף קבוע של התנועות בכל פעם שמבצעים עיסוי, כך התינוק מתרגל למגע ויודע למה לצפות.
איפה לא מעסים – אין ללחוץ על עמוד השדרה, אין לעסות את איברי המין של התינוק, אין לגעת באזור המרפס ויש להיזהר ממגע של האצבעות המשוחות בשמן עם עיני התינוק כשמעסים את הפנים. בעיסוי הפנים יש לעסות את הלחיים בצורה עדינה.
שמרו על טמפרטורת חדר מתאימה – יש לוודא שהטמפרטורה בחדר נעימה ושלתינוק לא קר במהלך העיסוי. בחורף הטמפרטורה האידיאלית בחדר התינוק היא סביבות ה-23 מעלות ומעט יותר.
חממו את השמן בעזרת כפות הידיים לפני המגע בעור התינוק – לפני שמעסים את התינוק, יש להזליף מעט שמן (כמה טיפות) על כפות הידיים, לשפשף אותן ורק לאחר מכן להתחיל בעיסוי.
שמרו על בטיחות התינוק – בין אם אתם מבצעים את העיסוי על שידת ההחתלה, על מיטה (שאינה מיטת התינוק) או בכל מקום אחר, יש לשים לב לתנועותיו של התינוק כדי למנוע נפילה.
בדקו את החיתול – ודאו שהחיתול יבש לפני שאתם מתחילים ושהתינוק אינו רעב או סיים הרגע לאכול.
שימו לב לסימנים מצד התינוק – חיוכים, צחוק, תנועות קופצניות מתוך שמחה, פתיחת ידיים לצדדים – כל אלה יכולים להעיד על הנאה והסכמה מצדו של התינוק לעיסוי. שימו לב לסימנים שהתינוק מעביר לכם: האם הוא נהנה או לא, ממה הוא נהנה יותר וממה לא.
דברו עם התינוק במהלך העיסוי – אתם אולי חושבים שהתינוק לא מבין מה אתם אומרים לו, אבל הדיבור יחזק את הקשר ביניכם ואף "יכין" את התינוק לעיסוי. למשל: "עכשיו נעסה את הידיים", "עכשיו נעבור לבטן", "זה נעים לך?" וכדומה. אולי לא תקבלו תשובות מילוליות, אבל בהחלט תקבלו תגובות, בין אם הן תגובות של הנאה או של אי נוחות. לפני תחילת העיסוי, שאלו את התינוק אם הוא רוצה לקבל עיסוי עכשיו. קשר עין עם התינוק יוכל לספק לכם את התשובה. הניחו שתי ידיים על בית החזה של התינוק בעדינות בתחילת העיסוי, וכך תוכלו להכין אותו לעיסוי.
עיסוי הבטן להקלה על בעיות במערכת העיכול – כדי להקל על כאבי הבטן כתוצאה מגזים (קוליק), יש להניח את כפות הידיים (לאחר חימומן באמצעות שפשוף הידיים) על בטנו של התינוק להרגעה, וללטף את הבטן ברכות עם כיוון השעון.
חשוב לזכור: סימנים של אי נוחות וסירוב למגע יכולים להעיד על כך שהתינוק רגיש מדי למגע בשלב הזה. הפסיקו ונסו שוב אחרי כמה שבועות. כמו כן, יש תינוקות שייהנו מעיסוי כשהם לבושים.