מיד בצאתו לאוויר העולם, עובר התינוק מבחן הבודק את הסתגלותו לחיים מחוץ לרחם, ובימים הראשונים לחייו הוא ממשיך לעבור בדיקות שונות. לפניכם הבדיקות שמתבצעות בימים הראשונים לחיי התינוק.
מבחן אפגר
בדיקת אפגר מתבצעת פעמיים: פעם אחת דקה אחרי הלידה ופעם שנייה 5 דקות לאחר הלידה, ובה נבדקים 5 פרמטרים: הדופק, הנשימה (מאמץ נשימתי), טונוס השרירים, צבע העור ותגובה לגירויים (רפלקסים). כל אחד מהפרמטרים מקבל ציון בין 0 ל-2.
ציון אפגר הוא הציון הסופי שמתקבל כשמחברים את הציונים שקיבלו כל הפרמטרים האלה, כשהציון הגבוה ביותר שניתן לקבל הוא 10.
חשוב לדעת שהבדיקה נועדה לבדוק את מצב התינוק ואיך הוא מתמודד עם החיים מחוץ לרחם כדי להתאים לו את הטיפול שהוא זקוק לו לאחר הלידה (יש תינוקות הזקוקים לסיוע נשימתי). הבדיקה אינה מנבאת את בריאותו של התינוק בעתיד.
איזה ציון נחשב טוב?
ציון אפגר של 7-10 נקודות נחשב טוב, 5-7 נחשב בינוני, 5 נחשב מצב לא טוב, וניקוד של 2-3 נקודות מעיד על מצוקה נשימתית אצל התינוק, המצריכה טיפול רפואי מיידי.
איך מחושב הניקוד?
דופק – אם קצב הלב של התינוק גבוה מ-100 פעימות לדקה, הוא יקבל 2 נקודות. אם הדופק נמוך מ-100 פעימות לדקה, הציון יהיה נקודה אחת, ואם לא נמצא דופק במישוש, הניקוד יהיה 0.
טונוס שרירים – בבדיקה זו נבדקת תנועת ידיו ורגליו של התינוק. תנועה רבה תזכה את התינוק ב-2 נקודות, תנועות מעטות יזכו לנקודה אחת, ובמצב של חוסר בתנועה, הניקוד יעמוד על 0.
נשימת התינוק (מאמץ נשימתי) – המצב האידיאלי הוא שהתינוק יתחיל לנשום בכוחות עצמו ויתחיל לבכות ולצרוח מיד לאחר הלידה. במקרה כזה הציון יהיה 2. במקרה שהנשימה של התינוק חלשה או לא סדירה, הציון יהיה נקודה אחת, ובמקרה שלא מאובחן מאמץ נשימתי אצל התינוק, הציון יהיה 0.
צבע העור – במצב תקין, צבע עורו של תינוק שזה עתה נולד הוא כחלחל, ומשתנה לוורוד תוך 5 דקות מהלידה. במצב זה הציון יהיה 2 נקודות. אם צבעו של התינוק לא משתנה הציון יהיה 0, ואם קצות הגפיים (כפות ידיים ורגליים) של התינוק נותרים כחלחלים ושאר הגוף הופך ורוד, הציון יהיה נקודה אחת.
תגובה לגירויים (רפלקסים) – הבדיקה מתבצעת באמצעות מגע ועיסוי קל. התגובה האידיאלית היא תגובה של בכי, שתזכה ל-2 נקודות. עווית או השמעת קול חלש יזכו לנקודה אחת, וחוסר תגובה יקבל את הציון 0.
במידה שהכל תקין, מועבר התינוק לידי האם, וההורים יכולים ליהנות מזמן קצר עם תינוקם. זה השלב שבו כדאי להניק, כדי שהתינוק ייהנה מהקולוסטרום, המכיל נוגדנים ורכיבים החיוניים לו.
בדיקה ראשונה בתינוקייה, זריקת ויטמין K ובדיקת PKU
לאחר השהות הקצרה עם ההורים, עובר התינוק לטיפול בתינוקייה. שם מתבצעת בדיקה של התינוק על ידי אחות, כולל מדידת חום וניתנת לו זריקת ויטמין K, החשובה לקרישת דם ונועדה למנוע דימומים. כמו כן יקבל התינוק חיסון צהבת מסוג B. אם תעדיפו להימנע מהחיסון בשלב זה, תוכלו לבצעו לפני השחרור מבית החולים או בטיפת חלב בימים שלאחר הלידה.
כמו כן מורחים משחת עיניים לתינוק כדי למנוע זיהומים שעלולים להתפתח מחיידקים שהתינוק נחשף אליהם בתעלת הלידה במהלך הלידה.
בטווח שבין 48 שעות ועד 72 שעות מהלידה, מתבצעת בדיקת דם הנקראת PKU, אשר מטרתה לבדוק הימצאות של מחלת הפנילקטונוריה – מחלה תורשתית העלולה לגרום לפגיעה מוחית.
בדיקות רופא
כל תינוק עובר לפחות שתי בדיקות לאחר הלידה. בדיקה אחת זמן קצר לאחר הלידה, והבדיקה השנייה לפני השחרור של התינוק הביתה. הבדיקה היא יסודית וכללת בדיקה של מערכות הגוף, תגובות ורפלקסים, נשימה, דופק, בדיקת הגב ועמוד השדרה, עירנות, מראה כללי ועוד. יש לדווח לרופא על מחלות במשפחה כמו רגישויות מסוימות, צהבת חמורה בתינוקות קודמים ועוד.
בדיקת דם לאבחון צהבת יילודים
צהבת יילודים היא תופעה נפוצה, אשר מופיעה כמה ימים לאחר הלידה, בדרך כלל ביום השני או השלישי, ובה גוון העור של התינוק הופך לצהוב. המחלה אינה זיהומית ואינה מדבקת, ובמקרה שחושדים כי מדובר בצהבת יילודים, לוקחים דגימת דם מעקב התינוק כדי לאבחן את הצהבת.
הטיפול כולל מעקב אחר רמות הבילירובין אצל התינוק, ובמקרים מסוימים יתבצע טיפול באמצעות אור (פוטותרפיה), אשר מפרק את הבילירובין לחומרים אשר מופרשים מהגוף.