עליית חום הגוף היא תגובה המעידה בדרך כלל על התמודדות עם זיהום כלשהו בגוף. החום חיוני במקרה זה ומסייע למערכת החיסונית להתמודד עם חיידקים ונגיפים (וירוסים). עם זאת, חום גבוה גורם לכאבים, חולשה, חוסר שקט ולעתים גם אפאתיות, וכדי לשפר את ההרגשה, ניתן לפנות לטיפול תרופתי, החל מטמפרטורת גוף של 38.5 מעלות.
חום נחשב בדרך כלל לטמפרטורת גוף העולה על 38 מעלות בבדיקה המתבצעת בישבן (פי הטבעת), וחום הנחשב לגבוה הוא חום מעל ל-38.5 מעלות. חשוב לציין כי תוצאת בדיקת חום משתנה לפי מיקום הבדיקה, ונוהגים למדוד את חום התינוק בפי הטבעת, משום שכך מתקבלת התוצאה המדויקת ביותר.
האם החום הוא מסוכן?
כאמור, החום אינו המחלה עצמה, אלא מעיד על קיומו של זיהום כלשהו, שהוא זה שעלול להיות מסוכן לתינוק, כמו דלקת קרום המוח או זיהום בדם. לצד זה חשוב לזכור שייתכן שמדובר בחום הנובע ממחלה שאינה זיהומית. כך או כך, במקרה של חום גבוה, ובמיוחד אצל תינוקות רכים, יש צורך בבירור רפואי.
מחלה חיידקית מסוכנת יותר ממחלה ויראלית לקבוצת הגילאים של 0-3 חודשים. החשש בתקופת גיל זו הוא ממצב של "בקטרמיה סמויה" – חיידק בדם שגורם רק לסימפטומים של חום גבוה.
איך מודדים חום לתינוק?
ישנן אסכולות שונות בכל מה שנוגע למדידת חום לתינוק. יש המודדים בדרך ה"מסורתית" – מדחום בישבן (פי הטבעת), שכאמור נחשבת למדויקת ביותר ומומלצת בתינוקות עד גיל 3, יש שמודדים בפה או בבית השחי (מתקבלת תוצאה נמוכה יותר מטמפרטורת הגוף, לכן במדידת חום בבית השחי יש להוסיף חצי מעלה לתוצאה), וכיום יש מכשירים שונים המודדים את החום באוזן או אפילו על המצח – השיטה הכי פחות מדויקת.
חשוב לדעת: משרד הבריאות אוסר שימוש במדחום כספית. אם אתם שומרים שבת ולא רוצים להשתמש במדחום דיגיטלי בשבת, קיימים בשוק מדחומים שאינם מכילים כספית המותרים לשימוש בשבת.
יש לנקות את מד החום במים ובסבון ולחטאו בעזרת פד או צמר גפן ספוג באלכוהול 70% לפני השימוש (יש להמתין עד להתנדפות מוחלטת של האלכוהול).
במדידת חום רקטלית, יש למרוח על קצה המדחום חומר סיכה המתאים לשימוש פנימי בתינוקות, כמו וזלין. כדי למדוד חום בצורה רקטלית, תוכלו להשכיב את התינוק על גבו ולכופף את ברכיו לכיוון הבטן, או להשכיב את התינוק על גבו, להרים מעט את רגליו ולכופף אותן לכיוון הבטן, או להשכיב את התינוק על צדו ולכופף את רגליו לכיוון בטנו. יש לנהוג עם התינוק בסבלנות ולהכניס את מד החום לפי הטבעת של התינוק עד לעומק של כסנטימטר עד שני סנטימטרים, בעדינות ובזהירות.
חשוב: יש להחזיק בבית מד-חום ייעודי לשימוש בפי הטבעת ומד חום נפרד לשימוש בפה או בבית השחי.
במקרה של מחלת חום, כדאי למדוד את חום הגוף פעמיים עד שלוש פעמים ביום. לא רצוי לתת תרופה להורדת החום לפני שמדדתם את הטמפרטורה.
מתי פונים לרופא או למיון?
מלידה ועד גיל חודשיים (ויש המחמירים עד גיל שלושה חודשים), יש לפנות לחדר מיון אם חומו של התינוק עומד על 38 מעלות ומעלה.
בתינוקות מעל גיל שלושה חודשים, ניתן להמתין 24-48 שעות לאחר עליית החום, וזאת בתנאי שמדובר בילד בריא וערני, וכן שלא מופיעים סימנים מדאיגים כמו שלשול, הקאות ועוד (ראו בהמשך) ושקיימים סימנים נוספים למחלה ויראלית (כגון נזלת ושיעול). במידה שמופיעים סימנים מדאיגים בנוסף לחום, אין להמתין אלא לגשת לבדיקת רופא גם מגיל שלושה חודשים.
חום גבוה הנמשך יותר מיומיים ברציפות: בתינוקות מעל גיל 3 חודשים, אם החום מגיע לטמפרטורה של מעל ל-38 מעלות ונמשך מעל ל-48 שעות, יש לפנות מיד לרופא, ובמידת הצורך אל חדר המיון (במיוחד אם החום מלווה בפריחה).
פרכוסים: פרכוסי חום יכולים להופיע בעקבות עליית חום מהירה ופתאומית, מעל ל-38 מעלות, ונמשכים כמה דקות. הפרכוסים שכיחים במיוחד מגיל 6 חודשים ועד 3 שנים. מדובר בתופעה לא מזיקה ברוב המקרים, אולם במקרה של פרכוסים יש לפנות מיד אל הרופא. יש לזכור שפרכוס חום לא גורם לנזק מוחי.
בחנו את התנהגות התינוק: כאשר התינוק נראה לכם אפאתי – איטי, לא מגיב לגירויים וישן המון, קחו אותו לבדיקת רופא. כמו כן, הקשיבו לאינסטינקטים שלכם: אתם מכירים את ילדכם באופן הטוב ביותר. אם אתם חשים שמשהו אינו כשורה, שהתינוק אפאתי או שמשהו חריג במצב בריאותו ובהתנהגותו, ואתם סבורים שעליכם לגשת לרופא – אל תהססו.
חשוב לדעת: לאחר קבלת חיסון עלול חום הגוף לעלות. במקרה של חום העולה על 39.5 מעלות, יש לפנות לרופא.
סימנים נוספים המצריכים בדיקת רופא: אם החום מלווה בהקאות או שלשולים, פריחה של נקודות אדומות קטנות (במקרה של חום ופריחה יש לפנות למיון), קוצר נשימה או שיעול נבחני, אם התינוק מסרב לאכול ולשתות לאורך זמן (שתיית מים מעל גיל חצי שנה חשובה במיוחד במצבי חום), ואם מופיעים צמרמורות, כאבי ראש עזים ורתיעה מאור, שלשולים דמיים או כאבי בטן עזים, כחלון בשפתיים, אי שקט קיצוני או חום גבוה מ-40 מעלות. גם במקרים של חום אצל תינוק בעל מחלות רקע כמו סוכרת, מחלת לב או כל מחלה כרונית אחרת, יש לפנות לרופא.
כיצד מורידים את החום?
אמבטיה פושרת: נסו להוריד את חום הגוף על ידי אמבטיות פושרות ונעימות (לא קרות!). ניתן להשתמש גם בקומרפסים לחים או מגבת לחה, אם אין אפשרות לרחוץ את התינוק.
טמפרטורה ואוורור החדר: יש לשמור על טמפרטורת חדר שלא עולה על 22 מעלות, וכן לאוורר את החדר. חימום יתר של סביבת התינוק עלולה להגביר את המחלה, מכיוון שהחום מעודד התרבות של החיידקים.
לבוש קל: הלבישו את התינוק בבגדים קלילים, אל תעמיסו עליו שכבות של בגדים (הגורמות לעלייה בחום הגוף), ואם אפשר אל תכסו אותו בשמיכה.
תרופות להורדת חום: לפני הכל, חשוב לזכור: אם החום אינו גבוה, התינוק מרגיש טוב ואינו אפאתי, לא חייבים לתת לו תרופה להורדת החום.
קיימים מספר סוגים של תרופות להורדת חום אצל תינוקות, הניתנות על ידי סירופ או נרות. ישנן תרופות כמו אקמולי או נובימול מקבוצת הפרצטמול (המותרת מגיל לידה), יש תרופות מקבוצת האיבופרופן כגון נורופן (המותרות מגיל 3 חודשים: בגילאי 3-6 חודשים יש צורך במרשם רופא, ומגיל 6 חודשים ללא מרשם רופא), ויש את האופטלגין/דיפירון, שאינו ניתן לתינוקות מתחת לגיל 3 חודשים או 5 ק"ג.
חשוב לזכור: מינון יתר של תרופות להורדת חום יכול לגרום לנזק בכבד או בכליות, וחשוב להתייעץ עם רופא לגבי המינונים וגם לגבי שילוב בין תרופות. לעתים תרופה מסוימת לא מצליחה להוריד את חום הגוף, וכדאי לנסות תרופה אחרת ממשפחת התרופות להורדת חום ושיכוך כאבים. אין להשתמש בתרופות שונות מאותה משפחת תרופות.