כל מה שמעניין הורים אצלכם במייל! הטבות, מבצעים, פרסים, כתבות ועוד המון דברים טובים | רשמו אותי עכשיו

בלבול פטמות: למה זה קורה ואיך אפשר להתמודד?

האם מוצץ לתינוק החדש ירחיק אותו מהנקה? כל המיתוסים על בלבול פטמות והדרך הנכונה להימנע מהבעיה

עולם ההורות הטריה נחלק לשניים – הורים שמתחילים את הדרך עם מידע שצברו במהלך ההיריון וההורים ששכנעו את עצמם במהלך ההיריון שהטבע יעשה את שלו והם יידעו כל מה שהם צריכים לדעת בזמן הנכון. אני שייכת לקבוצה השנייה, קבוצת דחייני המידע. כך מצאתי את עצמי נחשפת למונח "בלבול פטמות" רק אחרי הלידה ולמרות שהטבע אכן עשה את שלו ונשאבתי להורות בטבעיות נינוחה, את הנושא הזה פספסתי, נחשפתי אליו מאוחר מדי.

כל הורה טרי יודע- עם הלידה והרחבת המשפחה, מתרחבת השפה ומונחים חדשים מצטרפים לשיח. בלבול פטמות הוא אחד המונחים האלה. מבהיל? מבלבל? לא בהכרח. יועצת ההנקה נועה ארגון כהן, ענתה לנו על כמה שאלות מעניינות.

מהו  בלבול פטמות?

בלבול פטמות הוא מונח המתייחס להפרעה בהנקה, הנוצרת על ידי חשיפת התינוק לפטמות נוספות- בקבוקים ומוצצים. לדבריה של נועה, כאשר התינוק נחשף לפטמות השד, פטמות הבקבוקים וכן למוצצים באותו הזמן, נוצר מצב שבו הוא מאמץ גישות יניקה שונות הפוגעות בהנקה. בעוד שהשאיבה מן הבקבוקים קלה וזורמת ואינה דורשת מן התינוק מאמץ חליבה, ההנקה דורשת ממנו את ההיפך- חליבת השד על ידי הלשון. פעולת החליבה מאומצת יותר מפעולת המציצה מן הבקבוק, פעולה המצריכה רק דחיפה של הלשון. תינוק הנחשף, למן הרגע הראשון לריבוי פטמות שונות, יכול לאמץ את שיטת דחיפת הלשון ולדחות את פעולת החליבה של הלשון. כאשר האם תנסה לחברו לשד, הוא לא יידע מה עליו לעשות וההנקה תפגע.

שילוב פטמות

הורים רבים מעוניינים לשלב הנקה עם בקבוקים, מטעמים שונים. באיזה שלב ניתן להתחיל לשלב בין השניים, מבלי לפגוע בהנקה? "לא ניתן להצביע על גיל מסוים שבו מתאפשר שילוב בקבוקים עם הנקה, ההמלצה היא להמתין עד שההנקה מתבססת, כאשר הקשיים ההתחלתיים התפוגגו, התינוק יונק, עולה במשקל בהתאם לציפיות וההנקה נינוחה ונטולת כאבים לאם".  בשלב זה, מוסיפה נועה, הסבירות שההנקה תפגע, הינה פחותה, אך עדיין קיימת. יש לשקול כל מקרה לגופו. הדבר נכון, גם בכל הנוגע למוצצים. מוצצים משמשים להרגעת התינוק, אך מומלץ להמתין עמם עד לאחר ביסוסה של ההנקה. בזמן בו ההנקה מתבססת, היא יכולה לשמש גם כאמצעי הרגעה ולא רק כאמצעי הזנה.

האם ייתכן מצב שבו נוצר בלבול בין רעב וצורך בנחמה או הרגעה?

"הנקה לעולם לא תסתכם בחלב הזורם דרך שד לתינוק. הנקה היא עולם ומלואו, היא דרך שיצר הטבע כדי לקשור באופן בלתי ניתן לערעור בין התינוק והאם. הנקה היא תשובה לצרכים רבים של התינוק ושל האם, הזנה היא רק אחד מהם".

כמו כן היא מתארת כי בתרבויות מסוימות, נשים שנאלצות מסיבות אלו ואחרות לוותר על הנקה, מתאבלות על הוויתור. "הן לא מסוגלות לתפוס כיצד ניתן לגדל ילדים ללא הנקה, וזאת למרות שלכאורה ישנם תחליפים לצרכים המיידיים- הזנה והרגעה. התפיסה הרווחת היום, היא שאין למנוע מהתינוק הנקה, או לצמצם אותה רק למקרים שבו הוא רעב.  לא ניתן להפריד בין סיפוק הצורך במילוי הקיבה ובין סיפוק הצורך במגע, שיכוך כאב, נחמה, הרגעה וחום".

צרכיו של תינוק רך, נוטים להתערבב- תינוקות לעולם לא 'רק רעבים' או 'רק עייפים', המצב השכיח יותר הוא תערובת של עייפות, רעב, חוסר שקט, אי נוחות מסוימת על רקע של גזים או צמיחת שיניים. "התינוקות אינם צעצועים המגיעים עם הוראות הפעלה ברורות וחד משמעיות, כמו המבוגרים גם הם נתונים למצבים הסביבתיים המשתנים כגון מזג אוויר, תחושות פיזיות המשפיעות על הרגש, ועוד".

גם אנו, המבוגרים, לא רואים באכילה מענה תזונתי בלבד. אנו מבקשים חברה בזמן הארוחה, אנו מקפידים על סביבה נעימה לקיום הארוחה, אנו מקפידים על מרקמים וטעמים אהובים, האוכל עונה גם למבוגרים על צרכים נוספים.  נקודה חשובה נוספת אותה מציינת נועה, היא העובדה שלא ניתן לשאול את התינוק האם הוא רעב, האם הוא עייף ומה בדיוק הוא רוצה. הורים רבים מנסים למצוא את התשובות לשאלות הללו חלק ניכר מתקופת הינקות של ילדם, בעוד שהתשובה תמיד מורכבת ולעולם לא תיחשף בפניהם באופן מוחלט. הדרך הטובה ביותר, אם כן, למנוע בלבול פטמות, היא להמתין עד לביסוס ההנקה. הדרך לשם רצופה קשיים, הנאות וריגושים. כמו כל דבר טוב בחיים, לא?