המשמעות של שעון חורף והחורף עצמו בהקשר של שינה של ילדים ותינוקות, היא שמחשיך מוקדם יותר, כלומר הולכים לישון מוקדם יותר וגם מתעוררים מוקדם יותר. כמו כן, לעיתים ילדים ותינוקות מתעוררים יותר פעמים במהלך הלילה כי קר להם. כדי להתמודד עם המצב הקיים ולעבור לשגרת שינה נעימה ורגועה לכל הבית, אספנו כמה טיפים ועובדות שיאפשרו לכם ולילדכם לישון טוב בכל עונות השנה.
סימנים מקדימים
הצורך לישון (כמו רעב והצורך להתפנות) בקרב תינוקות, הינו צורך שניתן להבחין בו באמצעות אותם עצבובי קשר בין מערכות שונות בגופם של תינוקות. אנחנו יכולים להבחין בסימנים טבעיים מקדימים, אותם סימנים המעידים על כך שהתינוק מתחיל להתעייף ובסימנים מידיים המעידים על הצורך האקוטי, לישון.
סימנים מקדימים לעייפות יכולים להופיע כעשרים דקות לפני הסימנים המידיים והם עשויים להתבטא בהאטת קצב פעילות ובבהייה מתמשכת. בהמשך התינוק עשוי להתחיל לפהק ואז לגרד את עיניו וגבותיו יראו אדמומיות. בשלב הבא, התינוק יתחיל לקטר באופן מיוחד אשר יעיד על עייפותו ולאחר מכן יופיעו הסימנים המידיים שידרשו מתן מענה לצורך אקוטי. כמובן שלכל תינוק ייתכנו סימנים מקדימים ומידיים המאפיינים אותו וחשוב להיות ערניים לכך.
כאשר הבחנו בסימנים המקדימים של התינוק לעייפות, אנחנו מציינים בפניו שאנחנו יודעים שהוא עייף ונערכים עבורו לקבלת המענה. ההתייחסות מאתנו, בכך שאנחנו קוראים לאותה תחושה בשם, מתחילים בתנועה ובהערכות שבסופה יקבל תינוקנו מענה, יוצרת בו את התודעה לגבי תחושת העייפות ההתחלתית, ובהמשך הוא אף יסמן לנו באופן רצוני עם תחילתה של תחושה זו.
מתן מענה בתחילתו של הצורך, נוטעת בתינוק תחושת בטחון – הן בתחושות שלו והן במענה שלכם ההורים. תחושת בטחון זו נבנית בתקשורת בינינו והיא הבונה בו את האישיות שלו, תפיסת עולמו ותחושת שייכותו לעולם
החורף משפיע על התינוק
לאחר שהכרנו את הסימנים המוקדמים, חשוב שנדע לאתרם בזמן. לכן חשוב להפנים: תינוקות רגישים מאוד לשינויים סביבתיים. בחורף מחשיך מוקדם יותר ולכן תראו את תינוקכם ומראה סימני עייפות בשעה מוקדמת יותר, זאת משום שהשמש שוקעת מוקדם יותר ורמות המלטונין (הורמון האחראי על השריית שינה ומושפע מרמות האור אליה נחשף גופנו) יעלו בעקבות כך, מוקדם יותר. בנוסף, בגלל שבחורף ישנם ימי שמש מועטים, ייתכן כי תינוקכם יראה גם יותר סימני עייפות מהרגיל במהלך היום, ויבקש לישון יותר.
מאוד חשוב להבחין בסימנים המוקדמים ולהתחיל בהכנה לשינה דווקא בהם, אפילו שמדובר בשעה מוקדמת יותר או בתנומה נוספת קלה במהלך היום. אם נחכה "לשעה הרגילה", התינוק עשוי להגיע לעייפות יתר, לרמות גבוהות של אדרנלין שדווקא יקשו על ההרדמה ואיכות השינה בהמשך הלילה.
כן כדאי "לחפש" את סימני העייפות בשעה מוקדמת יותר ולהתחיל את ההכנה לשינה כשעה קודם בהתאם לסימני העייפות של תינוק, אפילו שזה בשעה מוקדמת יותר ולעיתים דורש להערך מחדש מבחינת סדר החיים בבית.
ניתן לאכול ביחד ארוחת ערב ולשמור על אוירה שלוה רגועה ונינוחה כשאתם מתחילים להכין את ילדכם לקראת השינה. אם ילדכם חש בעייפות ומתחיל להתכונן לשינה ויבחין כי כל בני הבית בפעילות צוהלת ורועשת (טלויזיה, קולות גבוהים וכו), הוא יביע התנגדות להשכבה ויתקשה להרדם. מבחינה פיזיולוגית, כנראה שבגופו של ילדכם יהיו רמות גבוהות של הורמונים מעוררים כגון אדרנלין היוצר אפקט הפוך למלטונין אותו הזכרנו קודם(
להישאר מחוברים לשינויים סביבתיים
אם שעת ההתעוררות של התינוק מוקדמת מדי למשל 4 או 5 לפנות בוקר, אפילו לפני שהשמש זורחת, מאוד חשוב להחזיר אותו לישון, לשמור על חדר חשוך ואוירה רגועה. לא להדליק טלויזיה, או ליצור אינטראקציה מעוררת. מאוד חשוב, לא לנסות להשכיב את הילד לישון מאוחר יותר בשביל לנסות לגרום לו לקום מאוחר יותר, למעשה זה דווקא עשוי לגרום את האפקט ההפוך כתוצאה מצבירת עייפות, הילד יישן פחות טוב ויתעורר אף מוקדם יותר.
אחת הדרכים הכי קלות לעזור לילדכם לישון טוב גם בחורף היא לחשוף אותו לשינוי גם מבחינת הסביבה. כלומר לחשוף אותו להחשכה כשאכן השמש שוקעת ולחשוף אותו לאור כשהשמש זורחת. בבוקר כשהשמש זורחת, כדאי לפתוח את התריס בחדרו, תאורת השמש הטבעית תאפס את רמות המלטונין והוא יתעורר בתחושה עירנית.
ילדים או תינוקות שמתעוררים יותר בחורף כי קר להם, יבטאו זאת גם כאן, בשפת גופם. שפת הגוף של התינוק המתעורר מקור תראה כתנועות קצרות ומהירות, תזוזות אגן, נראה את עור התינוק והילד "מבורווז" וייתכן כי הוא אף יבקש לאכול בשביל להתחמם. שימו לב, שאלו לא יהיו סימני רעב אלא דווקא סימני קור, ואם תעזרו לילדכם בכך שתחממו אותו ואת החדר, הוא עשוי לחזור לישון בקלות ובמהירות.
הכותבת היא אמא לאביגיל ונעמי, הבעלים והמייסדת של SmallTalk לדבר עם תינוקות וילדים.