בימים הראשונים לאחר הלידה צפוי התינוק לאבד כ-10 אחוז ממשקלו. זהו מצב טבעי ונורמלי. עבור תינוק שאוכל כשורה נצפה לראות חזרה למשקל הלידה תוך כ-10 ימים מהלידה. עד גיל חצי שנה צפוי התינוק להכפיל את משקל גופו (תינוקות רבים יעשו זאת עוד קודם), ובגיל שנה ישלש התינוק את משקל הלידה לפחות.
גדילתו של התינוק מושפעת מהגנטיקה, מהסביבה ומהרכב וסוג המזון המוגש לו, ואין זה סותר את העובדה שאחים יכולים להציג גדילה שונה וסגנון אכילה שונה זה מזה (כמו ארוחות קטנות ומרובות או גדולות ומרווחות, יניקה מהירה או איטית), גם אם נולדו יחדיו.
הזנה נוזלית – הנקה או תרכובת מזון לתינוק (תמ"ל) – תספק את כל צרכיו של התינוק ב-6 חודשי החיים הראשונים לחייו, ותהווה את מקור האנרגיה והנוזלים לתינוק. בחודשי החיים הראשונים ועד לביסוס ארוחות מוצקים (סביב 6 חודשים), אין צורך בתוספת מים לתינוק. שתיית מים עשויה לייצר "תחושת שובע" ובכך להקטין את צריכת המזון.
מהן עקומות גדילה ומה אומרים האחוזונים?
עקומות הגדילה הינו גרף שעליו ייאספו נתוני האורך, המשקל והיקף הראש של התינוק, במסגרת מעקב טיפת חלב ורופא הילדים. הגרף מציג אחוזונים שונים בטווח שבין 3 ל-97. כל אחד מהאחוזונים המצויים בעקומת הגדילה הינו תקין ונורמלי, ויש לעקוב אחר גדילה רציפה ולוודא שהתינוק משמר פחות או יותר את קצב העלייה המצופה בגרף.
למשל: תינוקת שנולדה במשקל של 3.2 ק"ג תוצב על אחוזון 50 (שאומר ש-50% מהתינוקות בגילה נמצאים מעל האחוזון הזה ו-50% נמצאים מתחתיו), ואילו תינוקת שנולדה במשקל של 2.8 ק"ג תוגדר על אחוזון 15 (שאומר ש-15% מהתינוקות נמצאים מתחת לאחוזון הזה ו-75% נמצאים מעליו) – ואין האחת במשקל נכון יותר מהשנייה.
על מה מבוססות עקומות הגדילה?
בעבר היה נהוג להשתמש בעקומות גדילה המבוססות על איסוף נתונים מתינוקות שניזונו מתמ"ל. כיום ההנחיה היא להשתמש בעקומות גדילה של ארגון הבריאות העולמי, המבוססות על איסוף נתונים של תינוקות יונקים. עקומות אלו נכונות עבור תינוקות יונקים ושאינם יונקים. (לצפייה בעקומות הגדילה המתפרסמות באתר משרד הבריאות הקליקו כאן).
– שימו לב כי עקומות הגדילה של בנים שונות מאלו של בנות.
– ישנן עקומות המיועדות לפגים וכן לתינוקות עם אבחנה של תסמונת דאון.
מה קורה אם התינוק אינו גדל בקצב המצופה?
במקרה שבו יש ירידה בעקומות הגדילה, יש לזכור כי מדידה אחת שבה נראתה ירידה אינה מהווה מדד מספק, ויש לעקוב שוב אחר קצב העלייה במשקל.
- עבור תינוק שעבר לעקומה אחרת אך משמר את העלייה במשקל על פי העקומה החדשה, ניתן לומר כי גדילתו טובה (למשל תינוק שנולד באחוזון 20, עבר לאחוזון 15 וכעת משמר את גדילתו עליו).
- אצל תינוקות שאינם מצליחים לעלות במשקל לאורך זמן או "שוברים" עקומות גדילה ויורדים בכל מדידה לאחוזון נמוך יותר – יש לתת את הדעת ולהיוועץ בדיאטנית וברופא הילדים על מנת לבחון את מקור הקושי לעלייה במשקל.
- תינוקות שעולים כלפי מעלה בעקומות הגדילה – גם אחריהם יש לעקוב ולראות אם הם מתייצבים על עקומת גדילה המתאימה להם. בכל מקרה דיאטה זה לא הזמן לעשות.
חשוב לדעת: תינוקות רבים ישנו את אחוזון הגדילה שלהם בהשוואה לאחוזון שבו נולדו – הגדילה הרחמית עשויה הייתה להיות מואצת ביחס לגדילה מחוץ לרחם או ההפך: תינוקות שהיו קטנים יחסית ברחם, מגיעים לגדילה האופטימלית להם מחוץ לרחם.
במקרה של תינוק שאינו עולה במשקל:
- יש לוודא כי ההנקה מבוצעת היטב.
- יש לוודא האם התמ"ל מוכן על פי הוראות ההכנה.
- יש לשלול בעיות מציצה/בליעה/עיכול/לשון קשורה אצל התינוק.
אם הכל נבדק ונמצא כשורה, המשיכו לעקוב אחר העלייה במשקל ולבחון האם התינוק פשוט יצר לעצמו עקומת גדילה המתאימה לו יותר, או שמא יש צורך בהתערבות מקצועית מעבר למעקב.