הריון מתרחש ברחם, שם נוצרים חיים, אך לא רק שם. הריון מתרחש במחשבותיה של האם העתידית. משהו עצום קורה; מתפתחים חיים חדשים בגוף וזה נמצא בכל רגע ורגע במודעות של אישה הרה.
במהלך ההריון מתעוררים להם הסקרנות, המחשבות, התהיות: האם יהיה לי בת או בן? איך התינוק ייראה ולמי הוא דומה? מה יהיה האופי של התינוק/ת, האם יהיה חיבור ראשוני ותחושת אהבה כמו שכולם מדברים עליה?
המון שאלות שיקבלו מענה בעוד זמן רב. ומלבד הסקרנות, קיימים אצל נשים הרות מתח ודאגה קבועים לבריאות העובר. לכל אלו מתווספת כקינוח הצפת הורמונים בלתי ניתנת לשליטה. מה קיבלנו? תקופה אמוציונאלית ורגישה בתוספת קשיים פיזיים ככל שההיריון מתקדם.
כיצד נראית ההתנהלות בבית, האם ממשיכים כרגיל או שמא דברים משתנים? זוהי שאלה טריקית כיוון שאין כאן תשובה חד משמעית. זה תלוי בבני הזוג, בחלוקת התפקידים שהייתה קיימת עד היום ובאופי התקשורת ביניהם. איך קשורה התקשורת, אתם בוודאי שואלים, ועל כך אשיב מיד.
שאלתי נשים רבות מה היה, בעבר או בהווה, הצורך שלהן מבני זוגן בזמן ההיריון. התשובות היו מגוונות אך ניתן בקלות לסווגן לשני סוגים של צרכים:
עזרה פיזית: במטלות הבית / עזרה עם הילדים הגדולים (אם יש).
תמיכה רגשית: חום, תמיכה והכלה.
על פניו, נשמע כי נשים לא מבקשות יותר מדי, ובכל זאת – מדוע נשים רבות חשות כי אינן מקבלות את העזרה לה הן זקוקות?
נתחיל מההבדלים בין המינים. לא סתם נאמר כי גברים הם ממאדים ונשים הן מנגה (ספרו רב המכר של ג'ון גריי). הכוונה היא שהמין הגברי והמין הנשי הגיעו משני כוכבי לכת שונים לחלוטין והם מתקשרים בצורה שונה.
השוני הוא בבסיס
ניקח לדוגמא סוגיה שגרתית בכל בית – מה קורה כאשר לאחד מבני הזוג יש בעיה: גברים מחפשים פתרונות. לעומת זאת, כאשר נשים מעלות קושי הן מייחלות לרוב לאוזן קשבת ולאמפטיה. במקום זה הן מקבלות משהו שהן לא צריכות ולא ביקשו בדמות עצה. דבר אשר מוביל לתחושות של חוסר הקשבה. זהו הבסיס לשוני, אנחנו בנויים אחרת וחושבים אחרת מעצם היותנו גברים או נשים.
בהמשך להבדלים בין המינים, בני הזוג עשויים לפעמים לחוש קושי ואף חוסר אונים מול הקשיים והחששות שמעלה בת הזוג. חוסר היכולת להבין לעומק את מה שעובר עליה ולנחש מהם הצרכים שלה כרגע יכולים מאוד לתסכל. נשאלת השאלה, האם אפשר להתנהל אחרת? האם נשים יכולות להרגיש שבן הזוג יספק את הצרכים הפיזיים והרגשיים בזמן הריון?
התשובה היא שזה בהחלט אפשרי, אך מצריך הבנה של היכולות והמגבלות של המינים. בנוסף, נדרש רצון אמיתי של שני בני הזוג ואימון ברכישת המיומנויות הנדרשות לכך. אימון בשיתוף אמיתי ללא שיפוטיות, ובעריכת תיאום ציפיות ברור.
עצות לגבר האוהב:
- עזרו במטלות הבית השגרתיות, בעיקר באלו הדורשות כוח פיזי; קחו על עצמכם מטלות מסוימות באופן קבוע (או קבלו עזרה בכסף – עוזרת בית, הזמנת קניות מהאינטרנט). בנוסף, סייעו בהרמת דברים כבדים, עריכת קניות וסחיבת השקיות הכבדות, הרמת סל כביסה ועוד.
- עזרו לטפל בילדים הגדולים יותר מהרגיל. הריון שני ומעלה הוא שונה. אי אפשר לשבת ולהרים רגליים, לנוח ולחוות את התקופה ברוגע. צריך לרדוף, לאסוף, לבשל, לשחק ולהתמודד עם הילדים הגדולים יותר. פיזית זה קשה וסף הסבלנות לרוב מתקצר בעת ההיריון.
- עזרו לבשל. לא פשוט לעמוד שעות על הרגליים ולבשל. הרווח יהיה של כולם.
- הנשים חוות פעמים רבות טלטלה רגשית וזקוקות לאמפטיה. היו שם בשבילן. חבקו, לטפו ועודדו. אל תהיו שיפוטיים ואל תעירו.
- הרעיפו חום והרבו במתן מילים טובות. תמיכה רגשית מאוד משמעותית בתקופה זו.
- פרגנו בקניית בגדים. לא קל להיות בהריון כשכלום כבר לא עולה עלייך.