כל מה שמעניין הורים אצלכם במייל! הטבות, מבצעים, פרסים, כתבות ועוד המון דברים טובים | רשמו אותי עכשיו

איך להכין את הילד להולדת אח קטן? 6 טיפים

מתי צריך לספר לילד שעומד להצטרף תינוק חדש למשפחה, איך עושים זאת נכון ולמה כדאי לשתף את הילד בטיפול בתינוק? תמר כהן לביא, מדריכת הורים, נותנת כמה עצות
אילוסטרציה: שאטרסטוק

אתם הורים לילד מקסים, ופתאום מגלים שעומד להיוולד לכם ילד נוסף. אל רגשות השמחה והפרפרים בבטן, מתלווים חששות רבים. החשש הגדול שאותו מבטאים הורים לילד אחד הוא כיצד לספר לילד הבכור שעומד להיות לו אח חדש, ויותר מכל – מתי בדיוק לספר? לפניכם מספר עצות שיסייעו לכם להסתגל לשינוי הצפוי, אך לפני הכל חשוב להבין כי אין נוסחה מדויקת וכי כל ילד הוא עולם ומלואו, המסתגל אחרת לשינויים.

הזמן הנכון לספר
במידה שמדובר בילד בגיל צעיר, אין צורך לספר לו בתחילת ההריון. אל תחכו לדקה התשעים, אך ספרו לו  רק כאשר ההיריון נראה מבחינה חיצונית, משום שבגילאים הצעירים לילדים אין יכולת הבנה של זמן ותשעה חודשים נראים להם כנצח.

בגילאים מבוגרים יותר – סביבות השנתיים ואילך, מומלץ לספר לילד בשלב מוקדם – בעיקר כדי למנוע אפשרות שהוא ישמע זאת מהסביבה ולא באופן ישיר מהוריו. חשוב שהוא ישמע זאת מכם וכך הוא ירגיש שמכבדים אותו.

הכנה מראש
החל מהחודש השמיני, כדאי להכין את הילד לקראת מה שיקרה לאחר הלידה. מומלץ להסתייע בספרי ילדים כדי לחשוף אותו לנושא. הספר יכול לסייע לכם בהעלאת המודעות לנושא, ולאחר קריאת הסיפור ניתן לשוחח עם הילד על רגשותיו.

עודדו את ילדכם להביע את רגשותיו, והדגישו שאתם תמשיכו לאהוב אותו. כחלק מההכנה, כדאי לספר לו שאמא תיעדר מהבית במשך כמה ימים, ולאחר מכן היא תחזור עם התינוק. חשוב לספר לילד מי ישמור עליו בימים אלה ומה יקרה כשאמא תחזור. ספרו לו שעכשיו הוא בוגר וחשוב שישמש דוגמה – כך הוא ירגיש שיש לו אחריות ושהוא נחוץ לכם.

כחלק מההכנה מראש הכינו אותו גם לקראת הרגעים שבהם אמא תהיה עסוקה בלהניק או לחתל את התינוק.

רגרסיה התנהגותית
ישנם ילדים שנראה לנו בהתחלה שהשינוי כלל לא מפריע להם, אך "האסימון נופל" להם בשלב מאוחר יותר. לעומתם, יש ילדים שמיד עם כניסת התינוק הביתה יפגינו רגשות קנאה. זכרו שהקנאה בין האחים היא טבעית ואנו לא יכולים למנוע אותה.

יש ילדים שיחזרו כמה שלבים אחורה וירצו מוצץ, או יחזרו "לפספס" במידה שנגמלו מחיתולים. במידה שזה קורה קבלו זאת בהבנה, אל תכעסו עליו וזה יחלוף מהר בדיוק כמו שזה הופיע.

פעילות משותפת
לקראת הלידה ישנם הרבה סידורים והכנות מיוחדות. הפכו זמן זה לזמן איכות עם האח הגדול ושתפו אותו בתהליך קבלת החלטות. ניתן לרתום את הילד לסייע בקנייה לקראת הלידה, וכך כאשר אתם הולכים לקנות ציוד לתינוק הקטן התייעצו איתו, אפשרו לו לבחור למשל את צבע המוצץ או הבגד, שתפו אותו בסידור החדר וכך הוא ירגיש מועיל ושייך.

עזרה ומילה טובה
לאחר הלידה, שתפו את האח הגדול בגידול התינוק כמה שניתן. בקשו מהאח הגדול לסייע לכם במהלך היום, ואם אינכם סומכים עליו אתם יכולים ליצור סיטואציות מלאכותיות על מנת שתוכלו לתרגל איתו ולחזק אותו על עזרתו. למשל: בקשו ממנו להביא את משחת ההחתלה או לשים את הטיטול בפח.כך תרתמו אותו לעשייה המשפחתית והוא ירגיש שמקומו במשפחה חיוני.

אני אוהבת את שניכם באותה מידה
הרבה פעמים הורים חוששים בעצמם ולא יודעים כיצד אפשר יהיה לאהוב את התינוק החדש כמו שאוהבים את הילד הבכור, אך מסתבר שליבנו מתרחב ויחד איתו האהבה גדלה. חשוב לחזור  ולהדגיש לילד לפני ואחרי הלידה, שאנחנו אוהבים אותו, אך מה שישפיע באמת הם דווקא המעשים: חיבוק, אהבה וזמן איכות. הקפידו לשלב אותם לאורך כל הדרך.

לסיכום, לידה שנייה היא מרגשת. המשפחה מתרחבת וגם הלב, אך יחד עם זאת זכרו לתת חיבוק ואהבה גם לילד הגדול יותר.

תמר כהן לביא היא מדריכת הורים וצוותי חינוך בעלת "קסם של הורים-הדרכת הורים"