כל מה שמעניין הורים אצלכם במייל! הטבות, מבצעים, פרסים, כתבות ועוד המון דברים טובים | רשמו אותי עכשיו

שבועות הריון

שבוע 1 להריון
אתם עוד לא יודעים, אבל מהיום אתם מתחילים אתם המסע הקסום של ההריון, שבסופו תהיו אמא ואבא. אמנם ההריון עצמו עוד לא נוצר, אבל ספירת השבועות מתחילה מהיום הראשון של הווסת האחרונה של האישה.

מה מצב העובר?

העובר עדיין לא קיים. הוא יווצר רק לאחר מפגש המיוחל בין הביצית לזרע שיתרחש במהלך הביוץ, כשבועיים אחרי הווסת.

מה קורה אצל האמא?

ההתרגשות והציפייה הן חלק בלתי נפרד מהתהליך. אם המחזור החודשי שלך מתרחש כל 28 ימים, הביוץ יתרחש כ-14 ימים מתחילתו. ימי הביוץ הם התקופה המומלצת ביותר לקיום יחסי מין. אנו שמחים ללוות אותך ואת בן זוגך בתהליך מופלא זה, ולהעניק לכם את כל המידע החיוני הנדרש כדי לעבור אותו בשלווה ובהנאה.

בדיקות והנחיות מומלצות:

  • כדאי שתיפגשו עם רופא הנשים כדי לשתף אותו בכוונותיכם להיכנס להריון. שתפי אותו במצב בריאותך ובתרופות שאת נוטלת כדרך קבע, על מנת לוודא שהן מותרות לשימוש בהריון.
  • זה הזמן להתחיל לחיות בריא: ותרי על סיגריות ועל צריכת סמים ואלכוהול, שמרי על תזונה נכונה והתחילי לבצע פעילות גופנית בהתאם ליכולותייך. גם אתה, בן הזוג התומך, צריך לאמץ אורח חיים בריא, במטרה להימנע מלחשוף אותה לחומרים מזיקים. החלטה כזו יכולה לחזק את הקשר הזוגי לקראת ההריון הצפוי.
  • התחילי ליטול חומצה פולית. מחקרים הוכיחו כי נטילת חומצה פולית תורמת להפחתת מומים בקרב תינוקות. רצוי להתחיל בכך כשלושה חודשים טרם היווצרות ההריון.
  • אם עוד לא ביצעתם בדיקות גנטיות, זה הזמן לעשות זאת. הבדיקות מאתרות את רמת הסיכון של העובר ללקות במחלות תורשתיות. מומלץ להתחיל בהן עוד טרם הכניסה להריון, כיוון מדובר בתהליך העלול להימשך פרק זמן ארוך יחסית.
  • ניתן לבצע בדיקות סקר גנטיות בקופות החולים, במכונים גנטיים ובמעבדות גנטיות. סוגי המומים הנבדקים תלויים במוצא של שני בני הזוג ובהיסטוריה המשפחתית של שניכם. יש לוודא שהמיקום בו מתבצעת הבדיקה מאושר על ידי משרד הבריאות לביצוע בדיקות גנטיות. כדאי לפנות לקופת החולים שלך מאחר שייתכן וקיים הסכם להנחה בתשלום באחת המעבדות המבצעות את הבדיקה.
שבוע 2 להריון

מה מצב העובר?

עוד מעט הביצית תשתחרר מהשחלה אל החצוצרה ותגיע אל חלל הרחם, שם תחכה להפרייתה על ידי הזרע. תהליך זה, הנקרא ביוץ, צפוי להתרחש בסוף השבוע השני או השלישי מתחילת הווסת.

מה קורה אצל האמא?

גופך מתכונן לביוץ שיחול בגופך בסיום שבוע זה. הביוץ מתרחש כ-14 ימים לאחר הופעת המחזור החודשי (הווסת). זמן הביוץ הוא הזמן האידאלי לביצוע יחסי מין, על מנת להיכנס להיריון. מאחר שלא ניתן להעריך זמן זה באופן מדויק, מומלץ לקיים יחסי מין גם בימים שלפני ואחרי מועד זה.

בדיקות והנחיות מומלצות

  • אם טרם ביצעתם בדיקות גנטיות, זה הזמן לעשות זאת. הבדיקות מאתרות את רמת הסיכון של העובר ללקות במחלות תורשתיות. מומלץ להתחיל בהן עוד טרם הכניסה להריון, כיוון מדובר בתהליך העלול להימשך פרק זמן ארוך יחסית.
  • ניתן לבצע בדיקות סקר גנטיות בקופות החולים, במכונים גנטיים ובמעבדות גנטיות. יש לוודא שהמיקום בו מתבצעת הבדיקה מאושר על ידי משרד הבריאות לביצוע בדיקות גנטיות. כדאי לפנות לקופת החולים שלך מאחר שייתכן וקיים הסכם להנחה בתשלום באחת המעבדות המבצעות את הבדיקה.
  • אם עדיין לא התחלת ליטול חומצה פולית, כדאי לעשות זאת בהקדם. מחקרים הוכיחו כי חומצה פולית תורמת להפחתת הסיכון למומים מולדים בתינוקות.

שבוע 3 להריון

מה מצב העובר?

כאשר תא זרע ותא ביצית מתלכדים, נוצר תא אחד שלם הנקרא "זיגוטה". זהו התא הראשוני וממנו יתפתח העובר שלכם. גרעין הזרע, המכיל את המטען הגנטי של האב, וגרעין הביצית, המכיל את המטען הגנטי של האם, מתלכדים בעת היווצרות הזיגוטה. אלה ייצרו את כרומוזומי העובר, ועוד בשלב זה ממש יקבע מינו על פי כרומוזומי המין שבתא הזרע.

מה קורה אצל האמא?

את כנראה בהריון אך עדיין אינך חשה בכך. הסימנים יגיעו בשלב מאוחר יותר. לאחר היווצרות הזיגוטה, יחל תהליך חלוקת התאים לשניים ומשניים לארבעה וכן הלאה. מתאים אלה יצמח העובר שלך.

בדיקות והנחיות מומלצות

  • אכלי בריא  - כבר בשלב זה המזון שאת אוכלת מגיע לעובר.
  • נטלי ויטמינים בהתאם להוראת הרופא והמשיכי ליטול חומצה פולית שהוכחה כמסייעת בהפחתת מומים מולדים. רוצה לדעת עוד על ויטמינים בהריון? לחצי כאן. 
  • אם תתקלי בכתמים על התחתונים, אל תמהרי להילחץ. לעיתים תהליך השרשת העובר ברירית הרחם עשוי לגרום להכתמה קלה. בכל מקרה, רצוי להתייעץ עם רופא הנשים שלך.
  • זה הזמן למצוא רופא נשים זמין, שעליו תוכלו לסמוך ושבמחיצתו תרגישו בנוח. דרך ארוכה, מסקרנת ומרגשת עוד צפויה לכם וכדאי שתעברו אותה עם רופא המעניק לכם תחושת נינוחות וביטחון.
שבוע 4 להריון

מה מצב העובר?

חלוקת התאים שהתרחשה לאחר הזיגוטה, יוצרת אט אט מצבור תאים הנקראים בלסטוציסט. בשלב זה הבלסטוציסט מגיע לרחם, ושם הוא אמור להשתרש ולהתחלק לשני חלקים: עובר ושלייה. השלייה תזין את העובר ותספק לו חמצן.

מה קורה אצל האמא?

הווסת מאחרת לבוא ואת מתחילה להבין את משמעות העניין. אם את עצבנית או נרדמת באמצע העבודה, אל תופתעי. תופעות אלה הן חלק מתסמיני ההיריון.

בדיקות והנחיות מומלצות

  • יש לך הרגשה שאת בהריון? את יכולה לערוך בדיקת הריון ביתית. הבדיקה אפשרית כאשר הורמון ההריון HCG קיים ברמה מספיק גבוהה בשתן. קיבלת תוצאה שלילית? נסי שוב בעוד ימים ספורים, מכיוון שיתכן ורמת הורמון ההריון עדיין נמוכה מכדי להתגלות בבדיקה ביתית.
  • רצוי לבצע את בדיקת ההריון הביתית בשעות הבוקר עם השתן הראשון, מכיוון שבשעה זו הורמון ההריון נמצא בריכוז גבוה יותר בשתן.
  • המשיכו לשמור על אורח חיים בריא. הקפידי על שעות שינה מספקות, אכלי טוב ואגרי כוחות להמשך.
  • שתי לפחות שני ליטר מים ביום. השתייה חיונית לתפקוד בריא שלך ושל העובר. קשה לך לשתות הרבה מים? אפשר להכין מראש בקבוק עם מעט לימון ונענע, קינמון או כל תבלין שאת אוהבת. אם המים יהיו טעימים, תצליחי לשתות יותר.
שבוע 5 להריון

מה מצב העובר?

העובר שלכם מתחיל את מסע ההתפתחות שלו. הוא קטן מאוד (בגודל של גרגר שומשום), אולם למרות גודלו המזערי, הוא כבר כולל שלוש שכבות עיקריות: צינור העצבים, שממנו יתפתחו המוח וחוט השדרה, השכבה האמצעית ממנה תתפתח מערכת הלב, ושכבה שלישית שבה צפויים להתפתח איברים פנימיים. בוודאי תתרגשו לשמוע כי לבו של העובר כבר מתחיל לפעום.

מה קורה אצל האמא?

סביר להניח שתתחילי להרגיש תופעות כמו בחילות, עייפות, וסחרחורות. אלו תופעות נורמליות החולפות בדרך כלל בתום השליש הראשון להריון. בן הזוג צריך להיות סבלני ולהבין שאולי עכשיו זה לא הזמן לבילויים עד מאוחר בלילה. יתכן אפילו כי תגלה שזוגתך נרדמה על הספה באמצע היום.

בדיקות והנחיות מומלצות

  • בדיקה לאבחון הריון (בטא) - בדיקת דם מדויקת, המאתרת את הורמון ההריון HCG. הבדיקה מתבצעת בין שבוע 3 לשבוע 6. ניתן לעשות אותה בכל מרפאה, לאחר הפנייה מרופא.
  • בדיקת הריון ביתית - ניתן לרכוש בבית המרקחת הקרוב ערכה לבדיקה עצמית המאתרת הריון בבדיקת שתן פשוטה, תוך שניות ספורות. ערכות אלו מאתרות הריון לאחר כשני ימי איחור במחזור החודשי.
  • מעקב הריון - זה הזמן לקבוע תור אצל רופא הנשים ולהתחיל במעקב הריון.
  • תוספי ויטמינים - רופא הנשים וודאי ינחה אותך לקחת תוספי ויטמינים העשירים בחומצה פולית ובברזל.
שבוע 6 להריון

מה מצב העובר?

דמיינו גרגר אפונה קטן. זה בערך גודלו של העובר שלכם בשלב זה. למרות גודלו המזערי, מערכות גופו ואיבריו מתפתחים בקצב מהיר: העיניים, האוזניים, המוח והכליות. ניתן להבחין גם בהתחלה של גפיים, שנראים כרגע כמו עלי כותרת קטנים.

מה קורה אצל האמא?

הרחם שלך גדל. בשלב זה, ניתן לאבחן שאת בהריון גם באמצעות בדיקה גניקולוגית. קמת בבוקר עם בחילה? אל דאגה. התופעה אופיינת מאוד לחודשי ההיריון הראשונים. להרגשה זו עשויים להתלוות גודש בשדיים, כאבים באגן עקב התרבות הרחם, עייפות ורעב מוגבר. אל תיבהלי, לרוב תחושות אלו חולפות בתום שלושה חודשי הריון.

בדיקות והנחיות מומלצות

  • סובלת מבחילות? הקפידי על ארוחות קטנות וקרובות, שתי הרבה מים, ובעיקר התאזרי בסבלנות! לרוב התופעה חולפת בסיום השליש הראשון להריון.
  • אם טרם ערכת ביקור אצל רופא הנשים, זה הזמן. התחילי במעקב הריון מסודר. מומלץ לשניכם להגיע יחד לרופא הנשים ולצפות יחד בפלא שיצרתם, במהלך בדיקת האוטרסאונד הראשונה, בה תראו את לבו הפועם של העובר.
  • כדאי להקפיד על פעילות גופנית, המסייעת בשמירה על משקל תקין במהלך ההריון ולאחריו, ושומרת על בריאות כללית ומצב רוח טוב יותר.
  • אם נתקלת בדימום - פני לרופא. אמנם מדובר בתופעה שכיחה שלעיתים חולפת, אך יש לעשות בירור רפואי כדי לוודא כי ההריון תקין ואינו בסכנה.
שבוע 7 להריון

מה מצב העובר?

העובר כבר הכפיל את אורכו, שעומד עתה על כ-1.5 ס"מ. כעת ניתן להבחין בנחיריים ובמוחו המתפתח. גם התפתחות הגפיים נמשכת, אך לא ניתן להבחין עדיין באצבעות.

מה קורה אצל האמא?

נפח הדם בגופך עולה. העובר הגדל זקוק לאספקת דם וגופך דואג לספק לו את זה. לכן, הנפח יגדל בכ- 45% עד סוף ההריון. תופעות השליש הראשון עדיין נוכחות. את עלולה לסבול מבחילות, עייפות, ומצבי רוח משתנים.

בדיקות והנחיות מומלצות

  • מומלץ לאכול בריא ולהימנע ממזונות מטוגנים.
  • במיוחד אם את מקיאה, הקפידי על שתייה מרובה. במעקב ההריון אצל רופא הנשים או האחות, חשוב לוודא שאינך מאבדת משקל רב מדי מגופך.
  • המשיכי ליטול חומצה פולית.
  • הסיכון להפלה טבעית גדול יותר במהלך 12 השבועות הראשונים. ברוב המקרים, זה לא יהיה תלוי בכם וחשוב להיות מודעים לעובדה זו.
שבוע 8 להריון

מה מצב העובר?

איבריו של העובר ממשיכים להתפתח. תווי פניו הופכים ברורים יותר וניתן להבחין בניצנים של עדשות עיניים. כפות הידיים והאצבעות מתחילות להיווצר וגודלו כגודל גרגר שעועית. משקלו עומד בשלב זה על כרבע גרם ואורכו בין 7-17 ס"מ. השבוע ייקבע מינו של העובר. אתם, למרבה הצער, עדיין לא יכולים לדעת זאת ותיאלצו להמתין עוד מספר שבועות.

מה קורה אצל האמא?

הרחם שלך הולך וגדל ואולי גם שדייך. תהליכי העיכול בגופך מואטים ואת עשויה להרגיש תחושת כובד. אכלי ארוחות קטנות ושתי הרבה על מנת להקל על תופעה זו.

בדיקות והנחיות מומלצות

  • המשיכי ליטול חומצה פולית.
  • אם לא ביצעת עדיין את בדיקת האולטרסאונד הראשון, זה הזמן לעשות זאת. במהלך הבדיקה תוכלו לראות את דופק העובר. בדיקה זו ניתנת לביצוע בין שבוע 6-8. בדרך כלל תתבצע הבדיקה באופן ווגינלי בשלב זה.
  • בדיקות מומלצות נוספות: ספירת דם כללית המודדת את כמות ההמוגלובין בגופך ואת מספר הטסיות האדומות. זאת כדי לאתר ולמנוע מצב של אנמיה (מחסור בדם).
  • בדיקת סוג דם – המבוצעת בין שבוע 6-10. בבדיקה זו בוחנים האם את בעלת RH חיובי או שלילי (אם הנך בעלת RH שלילי, יש לכך השלכות מבחינת המעקב הרפואי הדרוש).
  • בדיקות נוספות במעקב אצל האחות/הרופא: בדיקת שתן, לחץ דם ושקילה.
  • הימנעי מחשיפה לשמש - במהלך ההריון עשויים להופיע על עור פנייך כתמים כהים. אלו הם כתמי פיגמנטציה. ניתן למזער את התופעה באמצעות הימנעות ככל הניתן מחשיפה לשמש, חבישת כובע ושימוש בקרם בעל מקדם הגנה.
שבוע 9 להריון

מה מצב העובר?

העובר הקטן שלכם ממשיך להתפתח והוא הופך דומה לתינוק. הוא שוקל כגרם אחד ואורכו כ–3 ס"מ. אצבעותיו ממשיכות להתפתח, אך בשלב זה הן עדיין מחוברות בקרומים. כעת נוצרת גם הסרעפת, לה יזדקק התינוק מחוץ לרחם על מנת לנשום באופן עצמאי.

מה קורה אצל האמא?

את עדיין סובלת מבחילות או מצרבות ומנסה להתמודד עם הקושי בכבוד. התנחמי בעובדה שאת מתקרבת לסיום השליש הראשון, ועם סיומו, גם תופעות אלו אמורות לחלוף. השדיים שלך גדלים ונעשים רגישים יותר, וכך גם את. אם את דומעת יותר מכרגיל, זכרי כי מדובר בתופעה נורמלית.

בדיקות והנחיות מומלצות

  • המשיכי ליטול חומצה פולית ולשתות הרבה.
  • עשי ספירת דם כללית כדי לאתר חוסרים בגופך, ולמנוע מצב של אנמיה וחולשה.
  • בדיקת סוג דם – המבוצעת בין שבוע 6-10. בבדיקה זו בוחנים האם את בעלת RH חיובי או שלילי . אם הנך בעלת RH שלילי, יש לכך השלכות מבחינת המעקב הרפואי הדרוש.
  • בדיקת סיסי שליה – אם עברת את גיל 35 ובירור גנטי העלה חשד לבעיה בעובר, רצוי שתשקלי ביצוע בדיקה זו לאחר התייעצות עם רופא הנשים שלך.
  • בדיקות נוספות במעקב אצל האחות/הרופא: בדיקת שתן, לחץ דם ושקילה.
שבוע 10 להריון

מה מצב העובר?

הקרומים שחיברו בין אצבעותיו של העובר, נעלמים והאצבעות נפתחות. איברים חיוניים כמו הכבד, הכליות והמעיים, מתחילים לתפקד וממשיכים להתפתח. הראש עדיין גדול ביחס לגוף, זאת מאחר שמוחו של העובר מתפתח במהירות גדולה יותר משאר חלקי הגוף. מערכת העיכול שלו עובדת, והוא בולע מי שפיר. פלומת שיער דקה מתחילה לכסות את עורו העדין. משקלו עומד כעת על כארבעה גרם ואורכו כשלושה ס"מ.

מה קורה אצל האמא?

יכול להיות שאת כבר מתחילה לראות שינוי בגופך ואולי אפילו עלית במשקל. גם אם עדיין לא רואים שינוי בבטן – זה בסדר גמור. אם את מרבה להקיא, יתכן שאף ירדת במשקל. במקרה כזה כדאי להיות במעקב רפואי ובעיקר לשתות הרבה כדי לא להתייבש.

בדיקות והנחיות מומלצות

  • את נמנעת מעישון? נהדר! כדאי שתקפידי גם להימנע מעישון פאסיבי במקומות שונים שבהם את נמצאת.
  • אם טרם ביצעת בדיקת סוג דם, המבוצעת בין שבוע 6-10, זה הזמן לעשות זאת. בבדיקה בוחנים האם את בעלת RH חיובי או שלילי. אם הנך בעלת RH שלילי, יש לכך השלכות מבחינת המעקב הרפואי הדרוש.
שבוע 11 להריון

מה מצב העובר?

הציפורניים מתחילות להופיע, השלייה וחבל הטבול משלימים את התפתחותם. איברי המין כבר נקבעו, אם כי עדיין מוקדם מדי להבחין בהם בבדיקת אולטרסאונד. משקלו של העובר עומד כבר על 7-12 גרם  ואורכו כארבעה ס"מ.

מה קורה אצל האמא?

גופך עובד במרץ, על מנת לספק לעובר את כל החומרים הדרושים לו: נפח הדם שלך גדל מיום ליום, הלב עובד חזק יותר ומגדיל את תפוקתו, וכל מערכות גופך תומכות יחדיו בהקמת פלא קטן ונפלא.

בדיקות והנחיות מומלצות

  • בדיקת אחות: מומלץ להיות במעקב אצל אחות, ולבצע בדיקת לחץ דם, שקילה ובדיקת שתן מדי מספר שבועות.
  • אם עדיין לא עשית זאת, זה הזמן לבצע ספירת דם כללית לאיור אנמיה וחוסרים אחרים.
  • בדיקת שקיפות עורפית: ניתנת לביצוע בין שבוע 11-14. הבדיקה מבוצעת על מנת לאתר סיכון לתסמונת דאון, ומומים ומחלות נוספות בעובר. במהלך הבדיקה נמדד עובי הנוזל שבעורפו של התינוק במילימטרים, באמצעות מכשיר האולטרסאונד. מחקרים הראו כי קיים קשר הדוק בין עובי הנוזל לבין סיכוייו של התינוק ללקות בתסמונת דאון, או במחלות כרומוזומליות אחרות. במקרה שתוצאות הבדיקה אינן תקינות, תופנו לייעוץ גנטי שם עשויים להמליץ לכם על בדיקת סיסי שלייה, מי שפיר או בדיקות מתקדמות.
  • סיסי שלייה: במקרה של בעיה גנטית, יתכן והרופא או הגנטיקאי ימליצו לך לבצע בדיקת סיסי שלייה.
  • בדיקות נוספות במעקב אצל האחות/הרופא: בדיקת שתן, לחץ דם ושקילה.
טיפ: מתלבטת אם לספר לבוסים על ההריון? אינך חייבת לעשות זאת לפני השבוע ה-18. תוכלי להחליט בנחת על מועד מתאים לכך ודעי את זכויותייך לגבי הגנה מפני פיטורים. רוצה לדעת עוד? קראי כאן
שבוע 12 להריון

מה מצב העובר?

מערכות גופו העיקריות של העובר קיימות. כליותיו מתחילות להפריש שתן אל שלפוחית השתן, מוחו הגיע למבנהו הבסיסי וכעת נותר לו בעיקר להמשיך לגדול. משקל גופו של העובר עומד כעת על כ-14 גרם  ואורכו כחמישה ס"מ.

מה קורה אצל האמא?

מרגישה הקלה בתופעות ההיריון? נהדר! את זה תוכלי לייחס להתקרבות סיום השליש הראשון.

בדיקות והנחיות מומלצות

  • שקיפות עורפית: ניתנת לביצוע בין שבוע 11-14. הבדיקה מבוצעת על מנת לאתר סיכון גבוה לתסמונת דאון ומומים נוספים בעובר. בבדיקה נמדד עובי הנוזל שבעורפו של התינוק במילימטרים, באמצעות מכשיר האולטרסאונד. מחקרים הראו כי קיים קשר הדוק בין עובי הנוזל לבין הסיכון ללקות בתסמונת דאון, או במחלות כרומוזומליות אחרות. במקרה שתוצאות הבדיקה אינן תקינות, תופני לייעוץ גנטי.
  • סיסי שלייה – במקרה של בעיה גנטית, יתכן והרופא או הגנטיקאי ימליצו לך לבצע בדיקת סיסי שלייה.
  • האם מותר לקיים יחסי מין במהלך ההריון? בהחלט, כל עוד אין הנחייה רפואית מנוגדת. מחקרים הוכיחו שיחסי מין תורמים להפחתת הלחץ ולהרגשה כללית טובה יותר, גם בהריון.
  • רוצה לקרוא עוד על הבדיקות החשובות בהריון? לחצי כאן
שבוע 13 להריון

מה מצב העובר?

העובר שלכם עסוק מאוד השבוע: עיניו ,שעד כה היו בצדי ראשו, עוברות להתמקם בחזית פניו. המעי שלו, שעד עתה היה מחוץ לגופו, נודד לכיוון הבטן ומתמקם שם במקומו הטבעי. מיתרי הקול שלו מתפתחים והא כבר ממש אדם קטן. הייתם מאמינים? משקל גופו של העובר עומד כעת על כ-23 גרם ואורכו כ-7.4 ס"מ.

מה קורה אצל האמא?

אוטוטו את מסיימת את השליש הראשון, על שלל התופעות המטרידות שבו. יש לכם עוד סיבה לשמוח: הסיכון להפלה יורד משמעותית עם תחילת השליש השני להריון.

בדיקות והנחיות מומלצות

  • בשבוע זה או לכל המאוחר במהלך השבוע הבא שאחריו, זה הזמן האפשרי לביצוע שקיפות עורפית: הבדיקה מבוצעת על מנת לאתר סיכון גבוה לתסמונת דאון ומומים נוספים בעובר. בבדיקה נמדד עובי הנוזל שבעורפו של התינוק במילימטרים, באמצעות מכשיר האולטרסאונד. מחקרים הראו כי קיים קשר הדוק בין עובי הנוזל לבין הסיכון ללקות בתסמונת דאון, או במחלות כרומוזומליות אחרות. במקרה שתוצאות הבדיקה אינן תקינות, תופני לייעוץ גנטי.
  • סיסי שלייה – במקרה של בעיה גנטית, יתכן והרופא או הגנטיקאי ימליצו לך לבצע בדיקת סיסי שלייה.
  • הגיע הזמן להרחיב את המלתחה - ניתן למצוא בגדי הריון המותאמים לשינויים שחלים בגופך, כך שלא תצטרכי לשנות את המלתחה שלך לעיתים תכופות מדי. בינתיים תוכלי פשוט להסתפק בבגדים רחבים הנמצאים בהישג ידך. רוצה לקרוא עוד על סטיילינג נכון בהריון? לחצי כאן.
שבוע 14 להריון
 

מה מצב העובר?

בלוטות המין יתפתחו השבוע לאשכים או לשחלות. בלוטת התריס שלו מתחילה לפעול באופן עצמאי, ובמוחו נוצרות הסתעפויות המקשרות בין תאי העצב. הוא שוקל כ–43 גרם ואורכו כ–9 ס"מ.

מה קורה אצל האמא?

הגוף שלך משתנה ואת מתחילה להתרגל לכך. ייתכן שהפטמות שלך ישנו את צבען. מדובר בתופעה נורמלית הנובעת מההכנה של גופך להנקה. קו המותניים שלך הולך ונעלם. אל דאגה, תוכלי לסייע לעצמך לחזור לגזרה, אם כבר עכשיו תקפידי על אורח חיים בריא הכולל פעילות גופנית ותזונה נכונה.

בדיקות והנחיות מומלצות

  • שקיפות עורפית: אם עד עכשיו לא ביצעת בדיקה זו, עלייך להזדרז כיוון שזה המועד האחרון שבו ניתן לבצעה. הבדיקה מבוצעת על מנת לאתר סיכון גבוה לתסמונת דאון ומומים נוספים בעובר. בבדיקה נמדד עובי הנוזל שבעורפו של התינוק במילימטרים, באמצעות מכשיר האולטרסאונד. מחקרים הראו כי קיים קשר הדוק בין עובי הנוזל לבין הסיכון ללקות בתסמונת דאון, או במחלות כרומוזומליות אחרות. במקרה שתוצאות הבדיקה אינן תקינות, תופני לייעוץ גנטי
  • סקירת מערכות מוקדמת: בדיקה זו ניתנת לביצוע בין שבוע 13 לשבוע 17, והיא אחת מתוך שתי בדיקות הנועדות לבדוק את תקינותם של איברי העובר שנוצרו (הבדיקה השנייה מתקיימת בין שבוע 19 לשבוע 25). מומלץ להגיע לבדיקה עם בן הזוג.
  • סיסי שלייה: במקרה של בעיה גנטית, יתכן והרופא או הגנטיקאי ימליצו לך לבצע בדיקת סיסי שלייה.
  • שתי לפחות שני ליטר מים ביום - זה יעזור לך גם למנוע את תופעת העצירות השכיחה בזמן הריון. לא בטוחה ששתית מספיק? מומלץ לשתות מבקבוק גדול, כך תדעי בדיוק כמה שתית במהלך היום. שוכחת לשתות? הכניסי תזכורת בטלפון הנייד, שתחזור על עצמה מדי שעה ותזכיר לך לשתות.
  • בשעה טובה השליש הראשון הסתיים! נשים רבות מחכות להגיע לשלב זה של ההריון, כדי שיוכלו סופסוף לספר על כך לאנשים שסביבם. כעת אתם יכולים להפסיק לשמור סודות.
שבוע 15 להריון

מה מצב העובר?

איברי המין של העובר נראים כעת באופן ברור, וניתן לזהות אותם גם בבדיקת אולטרסאונד. הכליות מייצרות שתן, שהוא בעצם המרכיב העיקרי של מי השפיר. הוא מרבה לנוע ולבעוט ברגליו הקטנות, אך את עדיין לא מרגישה זאת. משקל גופו כעת הוא בין 50-70 גרם ואורכו כ-9 ס"מ.

מה קורה אצל האמא?

התיאבון שלך מתגבר והליכותייך לשירותים נעשות תכופות יותר. סביר להניח שהבטן שלך מתחילה לבלוט. אם זה לא קורה, אין צורך להילחץ! גודל הבטן לא מעיד דבר על תקינות הריונך בשלב זה. מרגישה שאת כל הזמן מחפשת מה לנשנש? כנסי לכתבה עם טיפים במיוחד בשבילך.

בדיקות והנחיות מומלצות

  • סקירת מערכות מוקדמת: בדיקה זו ניתנת לביצוע בין שבוע 13 לשבוע 17, והיא אחת מתוך שתי בדיקות הנועדות לבדוק את תקינותם של איברי העובר שנוצרו (הבדיקה השנייה מתקיימת בין שבוע 19 לשבוע 25). מומלץ להגיע לבדיקה עם בן הזוג.
  • בדיקת אחות: המשיכי ללכת למעקב הריון אצל האחות. כך תוכלי לוודא שהדופק, המשקל ולחץ הדם שלך תקינים.
שבוע 16 להריון

מה מצב העובר?

עצמותיו של העובר מתקשות ומתחזקות. ידיו ורגליו מתארכות (בשלב זה רגליו ארוכות מידיו). משקל גופו כעת הוא כ–100 גרם, ואורכו כ-11 ס"מ. העובר שלך נע בחופשיות בחלל הבטן.

מה קורה אצל האמא?

עושה כושר רק מלרוץ לשירותים? זה בסדר, דעי שמדובר בתופעה שכיחה ביותר בתקופת ההריון, הנובעת מלחץ שמפעיל הרחם הגדל על שלפוחית השתן. גם זרימת הדם המוגברת לכיוון הכליות תורמת לכך. אפילו אם נמאס לך לרוץ לשירותים – אל תפסיקי לשתות. שתייה מרובה חשובה מאוד בתקופת ההריון.

בדיקות והנחיות מומלצות

  • סקירת מערכות מוקדמת: בדיקה זו ניתנת לביצוע בין שבוע 13 לשבוע 17, והיא אחת מתוך שתי בדיקות הנועדות לבדוק את תקינותם של איברי העובר שנוצרו (הבדיקה השנייה מתקיימת בין שבוע 19 לשבוע 25). מומלץ להגיע לבדיקה עם בן הזוג.
  • חלבון עוברי (סקר ביוכימי): מטרת הבדיקה היא איתור מומים בעמוד השדרה והערכת הסיכון של העובר לחלות בתסמונת דאון. בדיקה זו אינה מומלצת במקרה של הריון מרובה עוברים מכיוון שלא מתקבלת תשובה לגבי כל עובר, אלא תוצאה כללית.
  • מי שפיר: הבדיקה, אשר מטרתה לאתר מומים ו/או מחלות גנטיות אצל העובר, מבוצעת בין שבוע 16 לשבוע 20 בדרך כלל. במהלך הבדיקה מוחדרת מחט אל תוך שק מי השפיר, ושואבת כמות זעירה של מי שפיר. בתוך מי השפיר נמצאים תאים עובריים, הנבחנים לאחר שאיבתם. הבדיקה נחשבת למהימנה מאוד באיתור מחלות הקשורות למבנה כרומוזומלי. תוצאות הבדיקה מתקבלות כשבועיים לאחר ביצועה.
שבוע 17 להריון

מה מצב העובר?

עיניו של העובר פעילות יותר והן כעת רגישות לאור, אף על פי שהן עדיין עצומות. הרפלקסים שלו פעילים והוא עסוק בבליעה ומציצה. בנוסף, מערכת השמיעה שלו מתפתחת והוא מסוגל לשמוע רעשי רקע. אתם יכולים לדבר אליו ולשיר לו. משקל גופו כעת עומד על כ-120 גרם ואורכו כ-15 ס"מ.

מה קורה אצל האמא?

שמת לב להפרשות מוגברות מהנרתיק? אל דאגה, מדובר בתופעה נורמלית הנובעת מזרימת דם מוגברת לכיוון הרחם והנרתיק. עם זאת, כדאי להיות ערנית למקרים שבהם ההפרשה היא מימית, אינה צלולה או מלווה בכאב. במקרה כזה, גשי מיד לרופא הנשים.

בדיקות והנחיות מומלצות

  • סקירת מערכות מוקדמת: בדיקה זו ניתנת לביצוע בין שבוע 13 לשבוע 17, והיא אחת מתוך שתי בדיקות הנועדות לבדוק את תקינותם של איברי העובר שנוצרו (הבדיקה השנייה מתקיימת בין שבוע 19 לשבוע 25). מומלץ להגיע לבדיקה עם בן הזוג.
  • חלבון עוברי (סקר ביוכימי): מטרת הבדיקה היא איתור מומים בעמוד השדרה והערכת הסיכון של העובר לחלות בתסמונת דאון. בדיקה זו אינה מומלצת במקרה של הריון מרובה עוברים מכיוון שלא מתקבלת תשובה לגבי כל עובר, אלא תוצאה כללית.
  • מי שפיר: הבדיקה, אשר מטרתה לאתר מומים ו/או מחלות גנטיות אצל העובר, מבוצעת בין שבוע 16 לשבוע 20 בדרך כלל. במהלך הבדיקה מוחדרת מחט אל תוך שק מי השפיר, ושואבת כמות זעירה של מי שפיר. בתוך מי השפיר נמצאים תאים עובריים, הנבחנים לאחר שאיבתם. הבדיקה נחשבת למהימנה מאוד באיתור מחלות הקשורות למבנה כרומוזומלי.  תוצאות הבדיקה מתקבלות כשבועיים לאחר ביצועה.
טיפ: לא נוח לך בלילה? נסי לשכב על הצד, ולהיעזר בכרית תומכת בין הברכיים.
שבוע 18 להריון

מה מצב העובר?

משקל גופו כעת כבר קרוב ל-250 גרם ואורכו כ–11.6 ס"מ. אמנם לא בטוח שאת מרגישה אותו זז, אבל הוא כבר ממש פעיל. למרות זאת, את רוב זמנו הוא מבלה בשינה.

מה קורה אצל האמא?

תנועות העובר שהתחלת להרגיש, ילכו ויתעצמו בהמשך. מדובר באחת התופעות המרגשות של ההריון, במיוחד כעת כשהתנועות עדיין עדינות.  לחץ הדם שלך גבוה באופן יחסי, עקב כך ייתכן שהפרשות גופך יתגברו ואת תסבלי יותר מנזלת, מהזעה או מהפרשות מוגברות מהנרתיק.

בדיקות והנחיות מומלצות

  • חלבון עוברי (סקר ביוכימי): מטרת הבדיקה היא איתור מומים בעמוד השדרה והערכת הסיכון של העובר לחלות בתסמונת דאון. בדיקה זו אינה מומלצת במקרה של הריון מרובה עוברים מכיוון שלא מתקבלת תשובה לגבי כל עובר, אלא תוצאה כללית.
  • מי שפיר: הבדיקה, אשר מטרתה לאתר מומים ו/או מחלות גנטיות אצל העובר, מבוצעת בין שבוע 16 לשבוע 20 בדרך כלל. במהלך הבדיקה מוחדרת מחט אל תוך שק מי השפיר, ושואבת כמות זעירה של מי שפיר. בתוך מי השפיר נמצאים תאים עובריים, הנבחנים לאחר שאיבתם. הבדיקה נחשבת למהימנה מאוד באיתור מחלות הקשורות למבנה כרומוזומלי.  תוצאות הבדיקה מתקבלות כשבועיים לאחר ביצועה. חוששת מבדיקת מי שפיר? חשוב שתדעי שהסיכון להפלה כתוצאה מבדיקה זו עומד על כחצי אחוז בלבד. כלומר: מדובר בסיכון קטן מאוד.
  • חשה סחרחורת? יכול להיות שהדבר נובע משינוי ברמת הסוכר בגופך. במקרה כזה, שכבי והרימי רגליים מעלה, שתי ואכלי משהו מתוק.

שבוע 19 להריון

מה מצב העובר?

ניצני שיניו הקבועות של העובר מתחילים להיווצר. על עורו העדין נוצרת שכבת ה"ורניקס" (VERNIX), המגינה עליו בזמן שהותו בסביבה מימית. שמיעתו ממשיכה להתפתח. אפשר לדבר אליו או להשמיע לו מוזיקה.

מה קורה אצל האמא?

העור שלך עובר שינויים: כתמי פיגמנטציה עשויים להופיע על פנייך, הקו המופיע לאורך בטנך עשוי להתכהות וגם הפטמות שלך עשויות לאבד את צבען הוורדרד לטובת צבע כהה יותר. יש נשים הסובלות מסימני מתיחה באזור הבטן. אין לכך תרופה מדעית, אך קרם גוף או שמנים טבעיים עשויים להקל על התחושה.

בדיקות והנחיות מומלצות

  • חלבון עוברי (סקר ביוכימי): מטרת הבדיקה היא איתור מומים בעמוד השדרה והערכת הסיכון של העובר לחלות בתסמונת דאון. בדיקה זו אינה מומלצת במקרה של הריון מרובה עוברים מכיוון שלא מתקבלת תשובה לגבי כל עובר, אלא תוצאה כללית.
  • מי שפיר: הבדיקה, אשר מטרתה לאתר מומים ו/או מחלות גנטיות אצל העובר, מבוצעת בין שבוע 16 לשבוע 20 בדרך כלל. במהלך הבדיקה מוחדרת מחט אל תוך שק מי השפיר, ושואבת כמות זעירה של מי שפיר. בתוך מי השפיר נמצאים תאים עובריים, הנבחנים לאחר שאיבתם. הבדיקה נחשבת למהימנה מאוד באיתור מחלות הקשורות למבנה כרומוזומלי. תוצאות הבדיקה מתקבלות כשבועיים לאחר ביצועה.
  • סקירת מערכות מאוחרת: הסקירה מבוצעת בין שבוע 19 לשבוע 25. מטרת בדיקה זו המבוצעת באמצעות מכשיר האולטרסאונד, היא לבחון את שלמותם של איברי העובר ומערכות גופו. הבדיקה אינה מאבחנת מומים כרומוזומליים או גנטיים ואינה מגלה את כל המומים הניתנים לאיתור בבדיקות פולשניות יותר.
טיפ: נצלי את השלב הקל של ההריון והקפידי על פעילות פיזית מתונה ומהנה. אתם יכולים ללכת יחד להליכות, כך תיהנו מזמן איכות זוגי שבקרוב עלול לסבול מחסר. קראי עוד על כושר בהריון. 
שבוע 20 להריון

מה מצב העובר?

העובר ממשיך להיות פעיל: הוא זז, ישן, מרגיש את קירות הרחם ושומע קולות. אורכו עומד על  כ- 20 ס"מ ומשקלו כ–300 גרם.

מה קורה אצל האמא?

אם טרם הרגשת את תנועות העובר שלך, אל דאגה! בהריון ראשון לא תמיד הנשים מזהות את התנועות בהתחלה, ויתכן שתרגישי בהן רק בשבועות מתקדמים יותר. אם את בכל זאת רוצה להבחין בתנועות, נסי להתרכז. נשים רבות מתארות את התחושה כדגיג קטן השוחה בתוך הבטן או כפרפרים קטנים. לקראת סוף ההריון כבר תרגישי בעיטות של ממש.

בדיקות והנחיות מומלצות

  • חלבון עוברי (סקר ביוכימי): מטרת הבדיקה היא איתור מומים בעמוד השדרה והערכת הסיכון של העובר לחלות בתסמונת דאון. בדיקה זו אינה מומלצת במקרה של הריון מרובה עוברים מכיוון שלא מתקבלת תשובה לגבי כל עובר, אלא תוצאה כללית.
  • מי שפיר: הבדיקה, אשר מטרתה לאתר מומים ו/או מחלות גנטיות אצל העובר, מבוצעת בין שבוע 16 לשבוע 20 בדרך כלל. במהלך הבדיקה מוחדרת מחט אל תוך שק מי השפיר, ושואבת כמות זעירה של מי שפיר. בתוך מי השפיר נמצאים תאים עובריים, הנבחנים לאחר שאיבתם. הבדיקה נחשבת למהימנה מאוד באיתור מחלות הקשורות למבנה כרומוזומלי.  תוצאות הבדיקה מתקבלות כשבועיים לאחר ביצועה.
  • סקירת מערכות מאוחרת: הסקירה מבוצעת בין שבוע 19 לשבוע 25. מטרת בדיקה זו המבוצעת באמצעות מכשיר האולטרסאונד, היא לבחון את שלמותם של איברי העובר ומערכות גופו. הבדיקה אינה מאבחנת מומים כרומוזומליים או גנטיים ואינה מגלה את כל המומים הניתנים לאיתור בבדיקות פולשניות יותר.
  • אכלי מזונות העשירים בברזל, ובמקרה הצורך נטלי כדורי ברזל במינון שיינתן לך על ידי רופא הנשים שלך. רוצה לדעת עוד על תוספי תזונה בהריון? לחצי כאן.
  • התכווצויות קלות של הבטן, הן תופעה נורמלית בשלב זה. עם זאת, היי ערה לכאבים מכל סוג ופני לרופא אם יש לך ספק.
שבוע 21 להריון

מה מצב העובר?

העובר כבר שוקל כ-400 גרם ואורכו כ-25 ס"מ. את רוב מזונו הוא מקבל דרך השלייה. מעתה הוא עסוק בלגדול. תנועותיו מתגברות ואת מרגישה בהן יותר ככל שהזמן עובר.

מה קורה אצל האמא?

משקל גופך עולה. העלייה במשקל נובעת ממשקל העובר, השלייה, מי השפיר, הנוזלים הנוספים לגופך והשדיים הגדלים. עיקר העלייה ניכרת במחצית השנייה של ההריון. עם זאת, מומלץ להקפיד על תזונה נכונה כדי לא לעלות במשקל יותר מדי.

בדיקות והנחיות מומלצות

  • סקירת מערכות מאוחרת: הסקירה מבוצעת בין שבוע 19 לשבוע 25. מטרת בדיקה זו המבוצעת באמצעות מכשיר האולטרסאונד, היא לבחון את שלמותם של איברי העובר ומערכות גופו. הבדיקה אינה מאבחנת מומים כרומוזומליים או גנטיים ואינה מגלה את כל המומים הניתנים לאיתור בבדיקות פולשניות יותר.
  • אקו לב עובר: הבדיקה מיועדת למי שבמשפחתה רקע של מומי לב, או למי שהופנתה לבדיקה על ידי הרופא.
  • כמחצית מהנשים בהריון סובלות מעצירות. על מנת להימנע מעצירות או להקל עליה, מומלץ להקפיד על תזונה העשירה בסיבים תזונתיים וכוללת מגוון ירקות ופירות, מוצרי חיטה מלאה ושתייה מרובה.
  • נועלת נעלי עקב? למרות הרצון להמשיך ולהראות במיטבך בהיריון, אנו ממליצים לך לנעול נעליים נוחות יותר, השומרות על יציבות, בעיקר כשהבטן מתחילה להכביד.
שבוע 22 להריון

מה מצב העובר?

העובר שלך כבר שוקל 430 קילוגרם ואורכו כ-28 ס"מ. הוא מתחיל לייצר את הצואה הראשונית שלו הנקראת מקוניום, ומצמיח שיער על ראשו. העפעפיים והגבות שלו נוצרים ומוחו ממשיך להתפתח. פעימות ליבו מתחזקות. בנוסף, מערכת העצבים מתחזקת והוא מתחיל להרגיש מגע בתוך הרחם. העובר הוא בן? השבוע יירדו האשכים שלו מכיוון האגן אל שק האשכים.

מה קורה אצל האמא?

הרחם שלך גדל ויכול להיות שהדבר יגרום לך לכאבי גב. הימנעי מישיבה ממושכת ונעלי נעליים נוחות. אם ניכרים על בטנך סימני מתיחה, זכרי כי לרוב המראה משתפר לאחר הלידה. ניתן למרוח תכשיר לחות שמתאים להריון. אמנם אין הוכחה מדעית לכך שזה אכן יעזור למנוע את הסימנים, אך ההרגשה עשויה להשתפר.

בדיקות והנחיות מומלצות

  • סקירת מערכות מאוחרת: הסקירה מבוצעת בין שבוע 19 לשבוע 25. מטרת בדיקה זו המבוצעת באמצעות מכשיר האולטרסאונד, היא לבחון את שלמותם של איברי העובר ומערכות גופו. הבדיקה אינה מאבחנת מומים כרומוזומליים או גנטיים ואינה מגלה את כל המומים הניתנים לאיתור בבדיקות פולשניות יותר.
  • הקפידי על תזונה עשירה בברזל, על מנת למנוע מצב של אנמיה.
  • סובלת מדליות ברגליים? התופעה שכיחה בתקופת ההיריון. אם את סובלת מכאבים כתוצאה מכך, התייעצי עם הרופא.
  • כדאי להתחיל לברר על קורס הכנה ללידה. לא מתחשק לך קורס סטנדרטי? קראי על קורסים ייחודיים.
  • החשק המיני שלך מרקיע שחקים? זה טבעי לחלוטין. נצלי את המצב לחיזוק הזוגיות. אין כל מניעה מקיום יחסי מין במהלך הריון תקין.
שבוע 23 להריון

מה מצב העובר?

העובר כבר שוקל חצי קילוגרם ואורכו כ-29 ס"מ. הוא מפתח את רפלקס המציצה, החשוב ליכולתו לינוק לאחר שיוולד. חושיו ממשיכים להתחדד והוא מסוגל להרגיש את תנועות האם. תנועותיו הולכות ומתחזקות. לעתים ניתן להבחין בתנועות הדומות לגלים קטנים על גבי הבטן שלך כאשר העובר זז – זה הזמן של בן הזוג להצטרף לחגיגה ולהרגיש גם הוא את העובר.

מה קורה אצל האמא?

עצירות במהלך ההריון כבר הזכרנו? חשוב שתדעי שכתוצאה מהעצירות עלולה להופיע תופעת לוואי עוד פחות נעימה: טחורים. כן, לא קל להיות בהריון. הדרך הטובה ביותר למנוע טחורים היא לעשות ככל האפשר כדי למנוע עצירות, כלומר לאכול תזונה עשירה בסיבים תזונתיים, ירקות ופירות ולהרבות בשתיית מים.

בדיקות והנחיות מומלצות

  • סקירת מערכות מאוחרת: הסקירה מבוצעת בין שבוע 19 לשבוע 25. מטרת בדיקה זו המבוצעת באמצעות מכשיר האולטרסאונד, היא לבחון את שלמותם של איברי העובר ומערכות גופו. הבדיקה אינה מאבחנת מומים כרומוזומליים או גנטיים ואינה מגלה את כל המומים הניתנים לאיתור בבדיקות פולשניות יותר.
  • מומלץ להירשם לקורס הכנה ללידה.
  • סובלת מבצקות ברגליים? נסי לגרוב גרביים אלסטיים. אלה עשויים לשפר את הרגשתך. אם את סובלת מכאבים, פני לרופא המטפל.
שבוע 24 להריון

מה מצב העובר?

ציפורניו הקטנות של העובר כבר תפסו להן מקום על אצבעותיו, שריריו התחזקו, והוא בועט במלוא המרץ. ההתפתחות המשמעותית ביותר בשבוע זה מתרחשת בריאותיו, שעדיין לא סיימו את התפתחותן המלאה. בשלב זה הוא עדיין מקבל את החמצן שלו מהשלייה. במהלך הבשלת ריאותיו, יפתח העובר הסתעפויות רבות בריאות. בסופו של התהליך הבשלת הריאות, יוכלו נאדיות הריאה להתנפח בעצמן, כדי שהתינוק לנשום באופן עצמאי מחוץ לרחם. העובר כבר שוקל כ- 600 גרם ואורכו כ–30 ס"מ.

מה קורה אצל האמא?

הבטן מגרדת לך? מדובר בתופעה שכיחה למדי. הרחם הגדל שלך מותח את עור הבטן  ומשנה את מרקמו. תוכלי להשתמש בקרם לחות על מנת להקל את התופעה.

בדיקות והנחיות מומלצות

  • סקירת מערכות מאוחרת: הסקירה מבוצעת בין שבוע 19 לשבוע 25. מטרת בדיקה זו המבוצעת באמצעות מכשיר האולטרסאונד, היא לבחון את שלמותם של איברי העובר ומערכות גופו. הבדיקה אינה מאבחנת מומים כרומוזומליים או גנטיים ואינה מגלה את כל המומים הניתנים לאיתור בבדיקות פולשניות יותר.
  • העמסת סוכר GCT (כמות של 50 גרם): בדיקת סקר לסוכרת הריון, המתבצעת בין שבוע 24 לשבוע 28. בבדיקה תידרשי לבלוע 50 גרם סוכר מומס במים. מומלץ להביא לימון לבדיקה כדי להוסיף קצת טעם לתמיסה. לאחר שעה, תבצעי בדיקת דם פשוטה למדידת הסוכר. תוצאה של מעל 140, תחייב בדיקת העמסת סוכר גבוהה יותר (100 גרם), אשר מטרתה לאבחן סוכרת הריון. נשים המאובחנות בסוכרת הריון, יופנו לדיאטנית המומחית לנושא שתתאים להן תפריט בהתאם למצבן.
  • אם עדיין לא נרשמת לקורס הכנה ללידה, זה בדיוק הזמן לעשות זאת.
כדאי לדעת: מהשבוע העובר הוא כבר בר חיים. נכון, זה עדיין מוקדם מאוד ואם יוולד בשלב זה הוא עלול להיות פג ולסבול מהשלכות רפואיות – אבל ישנו סיכוי טוב שישרוד מחוץ לרחם.
שבוע 25 להריון

מה מצב העובר?

העובר כבר יכול לראות ולהריח. השבוע תחול התפתחות משמעותית בריאותיו. הוא יחל בביצוע תנועות אימון ראשונות של נשימה, אם כי החמצן עדיין מגיע אליו מכיוון השלייה. הוא כבר שוקל כ- 660 גרם ואורכו כ-35 ס"מ.

מה קורה אצל האמא?

נפח הדם שלך גדל באופן משמעותי כעת. חשוב שתבצעי ספירת דם לברזל לפחות פעמיים לאורך כל ההריון, על מנת לוודא שאינך סובלת מאנמיה. את כבר מרגישה היטב את תנועות עוברך וכדאי שתהיי במעקב אחריהן. בכל מקרה של האטה או הפסקה בתנועות, פני לרופא הנשים.

בדיקות והנחיות מומלצות

  • החל מהשבוע מומלץ להתחיל להשתתף בקורס הכנה ללידה.
  • סקירת מערכות מאוחרת: הסקירה מבוצעת בין שבוע 19 לשבוע 25. מטרת בדיקה זו המבוצעת באמצעות מכשיר האולטרסאונד, היא לבחון את שלמותם של איברי העובר ומערכות גופו. הבדיקה אינה מאבחנת מומים כרומוזומליים או גנטיים ואינה מגלה את כל המומים הניתנים לאיתור בבדיקות פולשניות יותר.
  • העמסת סוכר GCT (כמות של 50 גרם): בדיקת סקר לסוכרת הריון, המתבצעת בין שבוע 24 לשבוע 28. בבדיקה תידרשי לבלוע 50 גרם סוכר מומס במים. מומלץ להביא לימון לבדיקה כדי להוסיף קצת טעם לתמיסה. לאחר שעה, תבצעי בדיקת דם פשוטה למדידת הסוכר. תוצאה של מעל 140, תחייב בדיקת העמסת סוכר גבוהה יותר (100 גרם), אשר מטרתה לאבחן סוכרת הריון. נשים המאובחנות בסוכרת הריון, יופנו לדיאטנית המומחית לנושא שתתאים להן תפריט בהתאם למצבן.
שבוע 26 להריון

מה מצב העובר?

העובר שוקל כ-800 גרם. הוא גדול, מתפתח ופוקח את עיניו לראשונה. עיניו מגיבות לשינויי אור, המתרחשים מחוץ לרחם. תנועותיו נעשות חזקות יותר ואת מרגישה אותן היטב. בשבוע זה, ניכרת התקדמות בהתפתחות ריאותיו של התינוק, הממשיך להתאמן בשאיפה ונשימה של מי השפיר.

מה קורה אצל האמא?

הורמוני ההריון ממשיכים להשפיע עלייך. ייתכן שאת סובלת מצרבות ומעצירות, הנובעות מהאטת תהליכים במערכת העיכול. שתי הרבה מים והקפידי על תזונה בריאה ואורח חיים פעיל. רוצה לעשות כושר בלי לצאת מהבית? לחצי לההדגמה של תרגילים מומלצים בהריון.

בדיקות והנחיות מומלצות

  • זה הזמן להתחיל בקורס הכנה ללידה.
  • העמסת סוכר GCT (כמות של 50 גרם): בדיקת סקר לסוכרת הריון, המתבצעת בין שבוע 24 לשבוע 28. בבדיקה תידרשי לבלוע 50 גרם סוכר מומס במים. מומלץ להביא לימון לבדיקה כדי להוסיף קצת טעם לתמיסה. לאחר שעה, תבצעי בדיקת דם פשוטה למדידת הסוכר. תוצאה של מעל 140, תחייב בדיקת העמסת סוכר גבוהה יותר (100 גרם), אשר מטרתה לאבחן סוכרת הריון. נשים המאובחנות בסוכרת הריון, יופנו לדיאטנית המומחית לנושא שתתאים להן תפריט בהתאם למצבן.
  • בדיקת נוגדנים ל-RH (בדיקת coombs): אם את נמנית עם 15 אחוז מהנשים שלהן חלבון RH שלילי, עלייך לעבור בדיקה המאבחנת אם פיתחת נוגדנים נגד החלבון, העלולים להזיק לעובר. במידת הצורך יינתן לך בשבוע 28 חיסון הנקרא אנטי די, המונע יצירת נוגדנים אימהיים כנגד RH חיובי של העובר.
שבוע 27 להריון

מה מצב העובר?

העובר כבר שוקל כ-875 גרם. כעת הוא צריך לגדול ולפתח את מערכת הנשימה ואת המערכת החיסונית שלו. הידעת? המקור העיקרי שממנו מורכבים מי השפיר הוא למעשה השתן של תינוקך. בשלב זה, מפריש העובר כרבע ליטר שתן ביום.

מה קורה אצל האמא?

גופך צורך יותר חמצן כעת. יכול להיות שתחושי קשיי נשימה קלים, התופעה נורמלית. הרחם הגדל, דוחף ומרחיק את הבטן, ושיווי המשקל שלך עלול להשתבש. היזהרי מנפילות. על צירי ברקסטון היקס כבר שמעת? מדובר בהתכווצויות קלות, המכינות את הרחם ללידה. יש להבין שאין מדובר בצירי לידה שהם סדירים ותכופים יותר.

בדיקות והנחיות מומלצות

  • העמסת סוכר GCT (כמות של 50 גרם): בדיקת סקר לסוכרת הריון, המתבצעת בין שבוע 24 לשבוע 28. בבדיקה תידרשי לבלוע 50 גרם סוכר מומס במים. מומלץ להביא לימון לבדיקה כדי להוסיף קצת טעם לתמיסה. לאחר שעה, תבצעי בדיקת דם פשוטה למדידת הסוכר. תוצאה של מעל 140, תחייב בדיקת העמסת סוכר גבוהה יותר (100 גרם), אשר מטרתה לאבחן סוכרת הריון. נשים המאובחנות בסוכרת הריון, יופנו לדיאטנית המומחית לנושא שתתאים להן תפריט בהתאם למצבן.
  • בדיקת נוגדנים ל-RH  (בדיקת coombs): אם את נמנית עם 15 אחוז מהנשים שלהן חלבון RH שלילי, עלייך לעבור בדיקה המאבחנת אם פיתחת נוגדנים נגד החלבון, העלולים להזיק לעובר. במידת הצורך יינתן לך בשבוע 28 חיסון הנקרא אנטי די, המונע יצירת נוגדנים אימהיים כנגד RH חיובי של העובר.
  • אם עדיין לא התחלת להשתתף בקורס הכנה ללידה, זה הזמן לעשות זאת.
שבוע 28 להריון

מה מצב העובר?

העובר כבר ממש אדם קטן: יש לו ריסים, גבות ושיער על ראשו. העפעפיים שלו נפקחים והוא מסוגל להריח. משקלו כקילוגרם אחד ואורכו מגיע ל-37 ס"מ.

מה קורה אצל האמא?

הרחם שלך גדל, דוחף ומרחיק את הבטן. והאגן נע קדימה לכיוונה. למרות שכבר נעשה לך כבד, חשוב שתמשיכי בפעילות גופנית מתונה.

בדיקות והנחיות מומלצות

  • מומלץ להתחיל לקבוע ביקורות תכופות יותר אצל רופא הנשים. הרופא יבדוק את מצב ההריון והעובר ויעקוב אחר התפתחותם.
  • העמסת סוכר GCT (כמות של 50 גרם): בדיקת סקר לסוכרת הריון, המתבצעת בין שבוע 24 לשבוע 28. בבדיקה תידרשי לבלוע 50 גרם סוכר מומס במים. מומלץ להביא לימון לבדיקה כדי להוסיף קצת טעם לתמיסה. לאחר שעה, תבצעי בדיקת דם פשוטה למדידת הסוכר. תוצאה של מעל 140, תחייב בדיקת העמסת סוכר גבוהה יותר (100 גרם), אשר מטרתה לאבחן סוכרת הריון. נשים המאובחנות בסוכרת הריון, יופנו לדיאטנית המומחית לנושא שתתאים להן תפריט בהתאם למצבן.
  • בדיקת נוגדנים ל-RH  (בדיקת coombs): אם את נמנית עם 15 אחוז מהנשים שלהן חלבון RH שלילי, עלייך לעבור בדיקה המאבחנת אם פיתחת נוגדנים נגד החלבון, העלולים להזיק לעובר. במידת הצורך יינתן לך בשבוע 28 חיסון הנקרא אנטי די, המונע יצירת נוגדנים אימהיים כנגד RH חיובי של העובר.
שבוע 29 להריון

מה מצב העובר?

משקל העובר כ-1.150 קילוגרם. פלומת השיער העדינה שכיסתה עד כה את גופו מתחילה לנשור, עצמותיו ושריריו מתפתחים ומתחזקים.

מה קורה אצל האמא?

חשוב שתקפידי על תזונה נכונה. אכלי מזונות עשירים בסידן, ברזל וסיבים תזונתיים ונטלי ויטמינים בהתאם להמלצת הרופא. הקפידי לישון על הצד. כאשר את שוכבת על הגב, מופעל לחץ על כלי דם חשוב, וכך את עלולה לפגוע בזרימת החמצן המועברת לעובר. אם את מרגישה משהו חריג כמו ירידת מים, דימום או צירים סדירים ותכופים – פני מיד לרופא.

בדיקות והנחיות מומלצות

  • זה הזמן לתכנן את הלידה: הצטרפי לקורס הכנה ללידה, ערכי סיורים בחדרי לידה והחליטי באיזה בית מלון ברצונך ללדת.
  • אם טרם ביררת לגבי קניית ציוד ראשוני לתינוק – לא כדאי להתמהמה. בקרוב יהיה לך קשה מדי להסתובב בחנויות. מתלבטת איזו עגלה לבחור? קראי טיפים לבחירת עגלה.
  • מומלץ להתחיל לקבוע ביקורות תכופות יותר אצל רופא הנשים. הרופא יבדוק את מצב ההריון והעובר ויעקוב אחר התפתחותם.
שבוע 30 להריון

מה מצב העובר?

משקל העובר מגיע ל-1.320 קילוגרם. משקל זה יכפיל או אף ישלש עצמו עד הלידה. הקטן שלך ממשיך להגיב לגירויים חיצוניים כמו אור, מוזיקה או מאכלים שאת אוכלת.

מה קורה אצל האמא?

50% מהנשים מפתחות בשלב זה או מאוחר יותר נפיחות ברגליים. התופעה נורמלית לחלוטין וחולפת. עם זאת, חשוב להיות ערה לכאבים מיוחדים בגפיים וכן לעלייה בלחץ הדם, העלולים להוות תסמינים לרעלת הריון.

בדיקות והנחיות מומלצות

  • הערכת משקל העובר: בין שבוע 30 לשבוע 34, תופני לבדיקת אולטרסאונד. במהלך הבדיקה ייבחנו קוטר הראש של העובר, היקף הבטן ואורך עצם הירך שלו. בהתאם לנוסחה מיוחדת, יוערך משקלו של העובר (תיתכן סטייה של עד 15%). להערכת המשקל חשיבות במעקב אחר התפתחות העובר ובאיתור עוברים גדולים או קטנים יחסית. במקרים אלו, יחליט הרופא על המשך המעקב. בהערכת המשקל ייבדק גם מנח העובר. במידה והעובר במנח עכוז, יש לקבוע בדיקה נוספת.
  • מעתה ועד סוף ההריון, מומלץ להגיע לביקורת אצל רופא הנשים אחת לשבועיים. הרופא יבדוק את מצב העובר ויעקוב אחר התפתחותו, ובמקביל יעקוב אחר מצבך הגופני. סביר להניח שתופני לבדיקת שתן ולבדיקת דם שבה יימדדו רמת ההמוגלובין והברזל שלך.
שבוע 31 להריון

מה מצב העובר?

משקל העובר כ-1.500 קילוגרם ואורכו כ-40 ס"מ. קצב גדילתו מתון יותר, אך מוחו וריאותיו מתפתחים בקצב מואץ. הוא כבר ממצמץ, אוחז, מטיל שתן למי השפיר, מביט לעבר גירויי אור מחוץ לרחם, מקשיב לרעשים ומתאמן על נשימותיו.

מה קורה אצל האמא?

לתינוק שלך כבר די צפוף שם בבטן ואת מרגישה אותו היטב. הבעיטות החזקות שלו עשויות להפתיע אותך בעבודה, בקניות אפילו בלילה כשאת ישנה, או לפחות מנסה לישון. עדיין לא פיתחת רגש כלפי העובר? אל דאגה, יש נשים המפתחות רגש כזה רק בזמן הלידה או אחריה.

בדיקות והנחיות מומלצות

  • הערכת משקל העובר: בין שבוע 30 לשבוע 34, תופני לבדיקת אולטרסאונד. במהלך הבדיקה ייבחנו קוטר הראש של העובר, היקף הבטן ואורך עצם הירך שלו. בהתאם לנוסחה מיוחדת, יוערך משקלו של העובר (תיתכן סטייה של עד 15%). להערכת המשקל חשיבות במעקב אחר התפתחות העובר ובאיתור עוברים גדולים או קטנים יחסית. במקרים אלו, יחליט הרופא על המשך המעקב. בהערכת המשקל ייבדק גם מנח העובר. במידה והעובר במנח עכוז, יש לקבוע בדיקה נוספת.
  • מעתה ועד סוף ההריון, מומלץ להגיע לביקורת אצל רופא הנשים אחת לשבועיים. הרופא יבדוק את מצב העובר ויעקוב אחר התפתחותו, ובמקביל יעקוב אחר מצבך הגופני. סביר להניח שתופני לבדיקת שתן ולבדיקת דם שבה יימדדו רמת ההמוגלובין והברזל שלך.
  • יכול להיות שתחושי התכווצויות של הרחם. אלה נקראים צירי ברקסטון היקס, ויש להבחין בינם לבין צירי לידה.
שבוע 32 להריון

מה מצב העובר?

משקל עוברך מגיע ל-1.750 קילוגרם ואורכו כ-40 ס"מ. לרוב, ראשו כבר פונה כלפי מטה לכיוון היציאה מהרחם. אם אינו נמצא בתנוחה זאת, חשוב להמשיך, לעקוב ולראות האם המצב משתנה סביב שבוע 36 או 37. אם גם בשבועות מאוחרים יותר לא יהיה שינוי במנח, תוכלי להתייעץ עם הרופא לגבי ביצוע היפוך או קביעת תור לניתוח קיסרי.

מה קורה אצל האמא?

משקל גופך ממשיך לעלות, ואת אולי סובלת מכאבי גב עקב הבטן שהולכת וגדלה. נסי לנוח ככל שתוכלי ושכבי על הצד. היעזרי בכרית תומכת בין הברכיים או בכרית הריון.

בדיקות והנחיות מומלצות

  • הערכת משקל העובר: בין שבוע 30 לשבוע 34, תופני לבדיקת אולטרסאונד. במהלך הבדיקה ייבחנו קוטר הראש של העובר, היקף הבטן ואורך עצם הירך שלו. בהתאם לנוסחה מיוחדת, יוערך משקלו של העובר (תיתכן סטייה של עד 15%). להערכת המשקל חשיבות במעקב אחר התפתחות העובר ובאיתור עוברים גדולים או קטנים יחסית. במקרים אלו, יחליט הרופא על המשך המעקב. בהערכת המשקל ייבדק גם מנח העובר. במידה והעובר במנח עכוז, יש לקבוע בדיקה נוספת.
  • מעתה ועד סוף ההריון, מומלץ להגיע לביקורת אצל רופא הנשים אחת לשבועיים. הרופא יבדוק את מצב העובר ויעקוב אחר התפתחותו, ובמקביל יעקוב אחר מצבך הגופני. סביר להניח שתופני לבדיקת שתן ולבדיקת דם שבה יימדדו רמת ההמוגלובין והברזל שלך.
  • יכול להיות שתחושי התכווצויות של הרחם. אלה נקראים צירי ברקסטון היקס, ויש להבחין בינם לבין צירי לידה.
שבוע 33 להריון

מה מצב העובר?

משקל העובר כ-1.920 קילוגרם ואורכו כ-44 ס"מ. את עיקר זמנו הוא מבלה את זמנו בשינה, וכשהוא ער הוא דואג שתרגישי בכך ומרבה לזוז. המוח שלו מתפתח במהירות, הריאות שלו מבשילות ומפתחות את החומר המאפשר לו לנפח את בועיות הריאה בעצמו. הוא ממשיך לגדול ובשבועות הקרובים הוא צפוי לעלות כ-200 גרם לשבוע.

מה קורה אצל האמא?

בשלב זה, חשוב במיוחד לעקוב אחר תנועות העובר. אם תחושי בשינוי בתדירות התנועות, נסי לשכב על צד שמאל ולאכול משהו מתוק. הוא עדיין לא זז? התייעצי עם הרופא.

בדיקות והנחיות מומלצות

  • הערכת משקל העובר: בין שבוע 30 לשבוע 34, תופני לבדיקת אולטרסאונד. במהלך הבדיקה ייבחנו קוטר הראש של העובר, היקף הבטן ואורך עצם הירך שלו. בהתאם לנוסחה מיוחדת, יוערך משקלו של העובר (תיתכן סטייה של עד 15%). להערכת המשקל חשיבות במעקב אחר התפתחות העובר ובאיתור עוברים גדולים או קטנים יחסית. במקרים אלו, יחליט הרופא על המשך המעקב. בהערכת המשקל ייבדק גם מנח העובר. במידה והעובר במנח עכוז, יש לקבוע בדיקה נוספת.
  • מעתה ועד סוף ההריון, מומלץ להגיע לביקורת אצל רופא הנשים אחת לשבועיים. הרופא יבדוק את מצב העובר ויעקוב אחר התפתחותו, ובמקביל יעקוב אחר מצבך הגופני. סביר להניח שתופני לבדיקת שתן ולבדיקת דם שבה יימדדו רמת ההמוגלובין והברזל שלך.
  • יכול להיות שתחושי התכווצויות של הרחם. אלה נקראים צירי ברקסטון היקס, ויש להבחין בינם לבין צירי לידה.
שבוע 34 להריון

מה מצב העובר?

משקל העובר מגיע כבר ל-2.5 קילוגרם. ריאותיו כבר בשלות ולכן גם אם ייוולד בשבוע זה, סביר להניח שיוכל לנשום בכוחות עצמו.

מה קורה אצל האמא?

כאבי גב, נפיחות ברגליים, צרבת וביקורים תכופים בשירותים. אלה הן אולי רק חלק מהסיבות שבגללן נודדת שנתך. אז מה עושים? מחכים ללידה. לא נשאר לך עוד הרבה לחכות!

בדיקות והנחיות מומלצות

  • הערכת משקל העובר: בין שבוע 30 לשבוע 34, תופני לבדיקת אולטרסאונד. במהלך הבדיקה ייבחנו קוטר הראש של העובר, היקף הבטן ואורך עצם הירך שלו. בהתאם לנוסחה מיוחדת, יוערך משקלו של העובר (תיתכן סטייה של עד 15%). להערכת המשקל חשיבות במעקב אחר התפתחות העובר ובאיתור עוברים גדולים או קטנים יחסית. במקרים אלו, יחליט הרופא על המשך המעקב. בהערכת המשקל ייבדק גם מנח העובר. במידה והעובר במנח עכוז, יש לקבוע בדיקה נוספת.
  • מעתה ועד סוף ההריון, מומלץ להגיע לביקורת אצל רופא הנשים אחת לשבועיים. הרופא יבדוק את מצב העובר ויעקוב אחר התפתחותו, ובמקביל יעקוב אחר מצבך הגופני. סביר להניח שתופני לבדיקת שתן ולבדיקת דם שבה יימדדו רמת ההמוגלובין והברזל שלך.
  • יכול להיות שתחושי התכווצויות של הרחם. אלה נקראים צירי ברקסטון היקס, ויש להבחין בינם לבין צירי לידה.
  • סובלת מצרבת? השתדלי להימנע ממאכלים שגורמים לך להרגיש רע, אכלי ארוחות קטנות והגביהי את ראשך בעזרת כרית בזמן שאת ישנה או נחה.
שבוע 35 להריון
  מה מצב העובר? העובר כבר ממלא את רוב חלל הרחם ומכביד גם עלייך. אם ייוולד כעת, סיכוייו לשרוד גבוהים. רבע קילו בשבוע – זה המשקל שהוא צפוי לעלות מדי שבוע עד שבוע 37 (אז העלייה צפויה להתמתן). מה קורה אצל האמא? זה הזמן להיות קשובה לגופך. שימי לב לכל תופעה שנראית לך חריגה או מוקדמת: ירידת מים, דימום או צירים. אלה צריכים להיבדק מיידית. בדיקות והנחיות מומלצות
  • בדיקת GBS מדובר בחיידק שאינו מזיק להריונית, אך עלול להזיק לעובר. לכן, אם הבדיקה תימצא חיובית, תטופלי באנטיביוטיקה.
  • רגע הלידה מתקרב וזה הזמן להכין תיק לחדר הלידה ותיק לאשפוז בבית היולדות. מה כדאי לשים בתיק? קראי את המדריך המלא
שבוע 36 להריון

מה מצב העובר?

ברוב המקרים, יבסס העובר את ראשו כלפי תעלת הלידה ובדרך כלל ישמור על מנח זה עד לרגע הלידה. במידה שהעובר במנח עכוז, תוכלי לפנות, לאחר התייעצות עם הרופא, להיפוך. מדובר בפרוצדורה בה באמצעות לחץ חיצוני על הבטן, מנסה הרופא להפוך את התינוק למנח ראש. שיעורי ההצלחה של הפעולה עומדים על 60%. במידה ותוותרי על היפוך או שהוא לא יצליח, רוב הסיכויים שיומלץ לך לקבוע תור לניתוח קיסרי.

מה קורה אצל האמא?

איך תדעי שאת באמת חווה צירי לידה ולא ברקסטון היקס? סביר להניח שתדעי. אם בכל זאת את רוצה סימן זיהוי, נסי לנוח. צירי ברקסטון היקס לרוב ייפסקו בזמן מנוחה או הליכה, בעוד צירי לידה יימשכו בלי קשר למצבך, עוצמתם תתגבר והם ייעשו תכופים וסדירים.

בדיקות והנחיות מומלצות

  • בדיקת GBS – אם טרם עברת בדיקה זו, זה הזמן לעשות אותה.
  • שקילה ומדידת לחץ דם – המשיכי להיות במעקב אצל האחות עד ללידה.
  • לא בטוחה אם להגיע לבית החולים? תוכלי להתקשר לחדר הלידה שבו את מתכננת ללדת ולהתייעץ עם הצוות במקום.
שבוע 37 להריון

מה מצב העובר?

העובר אמור לשקול בשבוע זה כ-2.600 קילוגרם. רופא יעריך את משקלו בעזרת אולטרסאונד ומישוש הבטן. שימי לב: תיתכן סטייה של עד עשרה אחוזים בהערכת המשקל. עוברים שמשקלם יוערך כקטן או כגבוה מן הממוצע, יחייבו מעקב רפואי והנחיות ללידה בהתאם.

מה קורה אצל האמא?

שימי לב למתרחש בגופך והיי ערה לכל תופעה כמו צירים, ירידם מים או דימום. בכל מקרה שבו את מתלבטת, עדיף שתיגשי לרופא. אם תבחיני במעט דימום, ייתכן שמדובר בצאתו של הפקק הרירי, המבשר על לידה קרבה.

בדיקות והנחיות מומלצות

  • שקילה ומדידת לחץ דם – המשיכי להיות במעקב אצל האחות עד ללידה ובצעי בדיקות אלה.
  • לא בטוחה אם להגיע לבית החולים? תוכלי להתקשר לחדר הלידה שבו את מתכננת ללדת ולהתייעץ עם הצוות במקום.
  • את ודאי כבר יודעת היכן ברצונך ללדת. האם ביקרת כבר במחלקת הלידה? סיור מקדים יעזור לך להגיע רגועה יותר למקום המוכר, בשעה שתזדקקי לכך. כדאי לדעת בדיוק היכן ניתן להחנות את הרכב ולאן בדיוק מגיעים. הדבר יחסוך לך התרוצצות מיותרת בשעה שאינה מתאימה לכך.
שבוע 38 להריון

מה מצב העובר?

העובר כבר שלם ומוכן ליציאתו לעולם. הוא שוקל כבר כשלושה קילוגרמים. בקיבתו מתחילה להצטבר צואה ראשונית (מקוניום).

מה קורה אצל האמא?

שימי לב לכל תופעה או שינוי המתרחשים בגופך: במקרה של ירידת מים – גשי מיד לחדר מיון. לעיתים ירידת המים תתבטא בתחילה רק בטפטופים קלים. אם אינך בטוחה שאכן מדובר בירידת מים, גשי לרופא על מנת לבדוק את העניין. במקרה של צירים - חשוב במיוחד שתבחיני בין צירים מדומים אשר אינם גורמים לשינויים בצוואר הרחם ואינם מובילים ללידה, לבין צירים לידה שגורמים לתחילת הלידה. במהלך הצירים האמיתיים תחושי בהתקשות הרחם בכל מספר דקות. הרגשה זו תלך ותתעצם ככל שהזמן יחלוף, ולא תושפע כלל ממנח גופך. גם אם תלכי או תנוחי – הצירים יימשכו ויעשו תכופים וסדירים. במקרה של שינויים בתדירות תנועות העובר - גשי לרופא.

בדיקות והנחיות מומלצות

  • יש עוד ילדים בבית? דאגי להם לסידור כבר עכשיו, כדי שלא תאלצי לדאוג לעניין כשאת לחוצה לנסוע לבית החולים או במהלך השהות בחדר לידה.
  • עברי שוב על התיק שהכנת לחדר הלידה וודאי שיש בו הכל.
  • הכיני בבית את כל הפריטים והציוד הראשוני הנדרש לתינוק.
  • דאגי להתקין ברכבך כיסא בטיחות המותאם לגיל לידה. איך בוחרים מושב בטיחות? לחצי כאן. 
  • שאי עמך את תיק מעקב ההיריון או מסמכים רלוונטיים לכל מקום שתלכי.
שבוע 39 להריון

מה מצב העובר?

העובר שלך שוקל כבר כ-3.200 קילוגרמים ופלומת השיער שעטפה אותו לאורך ההיריון נעלמה כמעט לחלוטין.

מה קורה אצל האמא?

בהנחה שכבר ערכת היכרות עם בית החולים שבו תרצי ללדת, כדאי שתכיני את עצמך לתרחיש הכללי העומד לקרות שם: ראשית, תגיעי למיון יולדות ותחוברי למוניטור שיציג את מצב העובר ואת כמות מי השפיר. לפי המוניטור, יוכל הצוות להתרשם גם מאופי הצירים. בהמשך תועברי לבדיקה על ידי הרופא/המיילדת, שיבחנו את מצב הפתיחה והמחיקה של צוואר הרחם, ויחליטו האם את כבר בשלה ללידה. בהתאם להחלטה, תועברי לחדר הלידה. קחי בחשבון שיש סיכוי שתישלחי הביתה, עם המלצה לשוב כשהצירים יהיו סדירים או לאחר ירידת מים. כדאי לדעת: אם הרופא המטפל בך קבע שתלדי בניתוח קיסרי, סביר להניח שתעברי אותו כבר השבוע. לפני הניתוח תתבקשי להיות בצום ולתת דם. ההתאוששות מהניתוח אורכת בין 4-5 ימים, שבהם תתאשפזי בבית החולים לצורך מעקב. שמעת על האפשרות של ניתוח ללא הפרדה מהתינוק? לחצי כאן לכל הפרטים.

בדיקות והנחיות מומלצות

  • המשיכי לעקוב אחר תנועות העובר והיי ערה לכל שינוי המתרחש בתדירותן או בעוצמתן. אם תחושי בשינוי, פני מיד לרופא המטפל.
שבוע 40 להריון

מה מצב העובר?

צפוף לו שם ברחם והוא ערוך ומוכן לפגישה הגורלית עמך. הידעת? תינוקות נולדים כאשר בגופם ניתן לספור 300 עצמות, זאת בעוד שלאדם בוגר יש רק 206 עצמות. הסיבה לפער זה היא שחלק מן העצמות מתחברות רק לאחר הלידה.

מה קורה אצל האמא?

המשיכי להיות במעקב רציף אצל הרופא המטפל ואצל האחות. היי ערה לכל שינוי בתנועותיו של התינוק או לתופעות אחרות בגופך כמו דימום, צירים או ירידת מים. במקרה כזה, פני למיון יולדות.

בדיקות והנחיות מומלצות

  • בדיקת מעקב אולטרסאונד: סביר להניח שרופא הנשים ינחה אותך לערוך בדיקה זו בתדירות רבה יותר כעת, זאת על מנת לבדוק בכל רגע אפשרי את המצב העובר שלך ולוודא שכמות מי השפיר תקינה ושהכל מתנהל כשורה.
  • איך הגוף שלך מתכונן ללידה? קראי כאן.
כדאי לדעת: רק אחוז קטן מהנשים ילדו בדיוק בתאריך שהוגדר עבורן כיום הלידה הצפוי להן. למעשה, רובן המוחלט של הנשים ילדו בין שבוע 37 לשבוע 42.
שבוע 41 להריון

מה מצב העובר?

הוא כבר מוכן לגמרי, אבל עוד נעים לו שם בבטן. הוא נהנה מכך שנשאר שם עד כה, והספיק לסיים את התפתחותו.

מה קורה אצל האמא?

הרגע הגדול מתקרב. ייתכן שמתעוררים בך חששות לנוכח העובדה שעברת כבר את מועד הלידה המשוער, אך אל דאגה, הוא לא יישאר שם לנצח. השתדלי להיות רגועה ובעיקר – היי קשובה לעובר. בחני היטב את תנועותיו ושימי לב לכל שינוי באופיין. אם תרגישי בירידה בקצב התנועות או בהפסקתן, פני מיד לרופא או למרכז הרפואי הקרוב.

בדיקות והנחיות מומלצות

  • בדיקה אצל רופא הנשים שלך: מעתה עד לרגע הלידה, עלייך לבקר את רופא הנשים שלך מדי יומיים – שלושה. הרופא יעקוב אחר מצב העובר, כמות מי השפיר ומצב גופך.
  • מעקב ניטור עובר: במהלך הבדיקה נרשם דופק הלב שלו. בבדיקה ייבחנו האצות או האטות בקצב הלב. במקביל תיבדק הופעת צירים וייבחן קצב פעימות ליבו של העובר לנוכח הצירים.
  • "יחסי מין מזרזים לידה" – מיתוס או אמת? ובכן, פעולת יחסי המין אינה מעודדת לידה כאשר התינוק אינו בשל עדיין לצאת לעולם, ולכן בהריון תקין אין כל מניעה מקיום יחסי מין לאורך ההיריון. עם זאת, כאשר מגיע מועד הלידה והתינוק כבר בשל, יחסי המין עשויים לעודד את התקדמות הלידה.
שבוע 42 להריון

מה מצב העובר?

בשבוע זה, עשוי העובר להגיע למצב של בשלות יתר. מי השפיר שבהם הוא שוהה, עשויים להיות בלתי נקיים ומוכתמים בצואתו הראשונית, ובנוסף, נפחם עלול להצטמצם באופן ניכר. לכן חשוב ביותר להיות במעקב רפואי צמוד.

מה קורה אצל האמא?

אנחנו בטוחים שאת מעוניינת כבר ללדת. לעיתים זה קורה כמתוכנן ולעיתים, יש צורך בעזרה חיצונית. אם הגעת לשלב זה, כנראה שימליצו לך על זירוז. הזירוז מתבצע כאשר הצוות הרפואי החליט שאף על פי שאינך יולדת באופן ספונטני, הגיע הזמן ללדת. הדבר נעשה באופן מלאכותי באמצעים שונים המזרזים את הלידה: באמצעי מכני, שבמהלכו מוחדר בלון המגדיל באופן הדרגתי את הפתיחה בצוואר הרחם, או באמצעות הזרקת ההורמון אוקסיטוצין, המעודד לצירים.

בדיקות והנחיות מומלצות

  • מעקב הריון עודף: מעתה ועד לרגע הלידה, עלייך לבקר אצל רופא הנשים שלך מדי יומיים – שלושה. הרופא יעקוב אחר מצב העובר, הדופק שלו, תנועותיו, כמות מי השפיר ומצב גופך.
  • היי ערנית לכל שינוי המתרחש בגופך: ירידת מים, צירים או דימום. במקרה כזה, גשי למיון היולדות הקרוב.