כל מה שמעניין הורים אצלכם במייל! הטבות, מבצעים, פרסים, כתבות ועוד המון דברים טובים | רשמו אותי עכשיו

מה עושים כשהילד לא רוצה לישון לבד?

מה עושים אם באמצע הלילה הפעוט מגיע למיטתכם, מה עושים אם באמצע הלילה הוא קם לבקש אוכל או שתייה ואיך עוזרים לו להתגבר על פחד ממפלצות? כל התשובות בכתבה

בלילה, באמצע השינה ובשקט, בלי שנשים לב, אנחנו מרגישים כפות רגלים קרות, מדגדגות אותנו מתחת לשמיכה. הפעוט הקטן שלנו התנגב אלינו למיטה. מצד אחד אנחנו עייפים מכדי להחזיר אותו לחדרו ומותשים להתחיל מחדש טקס שינה. מצד שני, אנחנו יודעים שחשוב שהפעוט יישן במיטה שלו.

לא פשוט להתמודד עם השכמה באמצע הלילה, בייחוד כשהילד הקטן שלנו חולה או נזכר שהוא רעב. רגשות האשם שלנו מטפסים בזריזות ואנחנו אובדי עצות. איך מתמודדים עם קימה של הילד מתוך חלום רע או כל צורך אחר? שרי גלזר, יועצת שינה ומנחת הורים, שולחת זריקת הרגעה ומייעצת כיצד לפעול נכון.

מה עושים אם הפעוט מתעורר באמצע הלילה ומגיע למיטת ההורים?
"לעתים פעוט (מגילאי שנה וחצי ואילך), שכבר ישן במיטת מעבר או מיטת נוער, בוחן את הגבולות החדשים ויורד שוב ושוב מהמיטה בעת ההשכבה או באמצע הלילה. אם ההורים מאפשרים לו להמשיך לישון במיטתם מתוך עייפות, הוא ימשיך לקום ולעשות זאת בכל לילה מכיוון שהדבר 'מתגמל' אותו.

"כאשר הוא מגיע למיטת ההורים, יש לקחת אותו יד ביד, שיעלה בחזרה למיטתו ויירדם שם. חשוב לא להרים אותו על הידיים אלא שיילך בכוחות עצמו אל המיטה. עצם ההרדמה על הידיים מהווה פינוק וגורם אטרקטיבי מספיק שיעודד אותו לקום שוב ושוב בשבילו.

"חשוב לקיים איתו שיחת הכנה בערב, ולהסביר לו שכל אחד ישן במיטה שלו: אבא ואמא במיטה שלהם ואתה במיטה שלך, ושאם יבוא למיטתכם בלילה, הוא צריך לחזור לישון במיטה שלו. בבוקר יש לקיים שיחת פידבק ולחזק על ההצלחות. כך בכל ערב, לתת תזכורת, עד שהתופעה תתמוסס".

מה עושים כשהילד חולה? האם זה בסדר להביא אותו למיטת ההורים?
"כאשר הילד חולה, באופן טבעי השינה משתבשת. החום והכאבים מקשים עליו להירדם, ובמקום שיישן זמן רב והשינה תסייע לו להחלים, הוא מתעורר שוב ושוב ובוכה – גם מהכאבים וגם מהתסכול שאינו מצליח לישון. הנטייה הטבעית שלנו, ובצדק, היא לסייע לו להירדם, ולפיכך לפעמים אנו מחזירים שוב את גורמי התלות שמסייעים להירדמות: הנקה/האכלה, נענוע על הידיים ואף לינה משותפת.

"תחילה, אני ממליצה לטפל בגורם הכאב. מריחת ג'ל במקרה של צמיחת שיניים, תרופה להורדת חום או עיטוף בחיתול טטרה (חיתול בד) לח (בגילאים הקטנים), וכיו"ב. פעמים רבות, ברגע שנטפל בגורם הכאב ונשאיר את הילד עלינו בחיבוק על כיסא ליד מיטתו במשך 20-30 דקות עד שהטיפול ישפיע, רבים הסיכויים שהוא יצליח לחזור לישון.

"במידה שלא, ניתן כמובן לעזור לו להירדם עם מגע, ליטוף, טפיחות ולחישות. במקרים קשים כמובן ניתן להרדים על הידיים ואף להישאר לישון על מזרון לצדו בחדר שלו. אולם, בכל מקרה, אני ממליצה להשאיר אותו בסביבת השינה שלו ולא להביא אותו למיטתכם וגם לא להכניס האכלה להרדמה. אלו שני גורמי תלות שיכולים להביא לרגרסיה שיהיה קשה לחזור ממנה להרגלים הטובים והמוכרים.

"ברגע שהילד מחלים, אין לו חום או כאבים, חשוב לא "למשוך" עוד כמה ימים את הפינוק אלא לחזור מיד להרגלים הקודמים, על מנת שלא תיווצר רגרסיה ופגיעה באיכות השינה לטווח הרחוק".

איך מתמודדים אם באמצע הלילה הפעוט קם לבקש אוכל או שתייה?
"מהרגע שתינוק נגמל מהאכלה לילית, בלילה עושים דבר אחד: ישנים. וזה המסר שיש להבהיר לילדינו. אם הילד מתעורר ומבקש לאכול ולשתות, למעשה הצורך שלו הוא לא רעב או צמא, אלא התלות בהורה שיביא לו את המים, למשל.

"לאחר ארוחת הערב, יש להכריז ש"המטבח נסגר". להבהיר שמעתה אין יותר אוכל עד לארוחת הבוקר, ושבלילה ישנים ולא אוכלים ולא שותים. לאחר צחצוח השיניים, יש לשאול את הפעוט אם הוא צמא ומעוניין לשתות מים, ולהסביר שמהרגע שנכנסים למיטה אין יותר מים עד הבוקר.

"כאשר הפעוט מתעורר בלילה, יש להזכיר שוב במשפט אחד: "בלילה ישנים, לא אוכלים ולא שותים. המטבח סגור". לא להיכנס למשא ומתן ודיונים ארוכים. לילה אחד או שניים של עקביות, גם אם הוא מאד מתעקש – והתופעה תיעלם. כמובן שבלילות חמים במיוחד, או יבשים כתוצאה ממזגן, ייתכן שהילד אכן יהיה צמא. כל עוד מדובר בתופעה נדירה ולא חוזרת בכל לילה, הדבר תקין.

"לילדים הגדולים והגמולים מחיתול בלילה, ניתן להשאיר ליד המיטה בקבוק מים בטיחותי (כזה שאינו נשפך אם הופכים אותו אלא שהמים יוצאים רק בעת מציצת הפטמה), ואם הילד יהיה צמא – יוכל לשתות בעצמו. המטרה היא לאפשר לו את העצמאות ולנתק את התלות בהוריו. לאחר מספר לילות, תראו שברוב הבקרים בקבוק המים יישאר מלא… כלומר: לא היה באמת מדובר בצורך של צמא אלא תלות בהורים והרגל שמביא להתעוררויות חוזרות.

כיצד יש לנהוג כשהפעוט קם עם חלום רע על מפלצות?
"הדבר החשוב שביותר שאסור לעשות, זה לבטל את הדמיון שלו ולומר: 'זה רק חלום, אין דבר כזה מפלצות'. הקטנים מתקשים להפריד בין דמיון ומציאות, ומבחינתו יש מפלצות גם אם נתעקש שאין כאלה. כשהוא מתעורר בבכי ובהלה, יש להרגיע וללטף אותו, ולעודד אותו לספר על המפלצות. איך הן נראות, מה הן אמרו, מה הן רוצות ממנו. ככל שנהפוך את החלום למציאותי, גורם הפחד יתמוסס והפעוט ירגיש שהוא מסוגל להתמודד איתו.

"יש לנסות לחשוב על פתרון ביחד: 'מה אתה חושב שהמפלצות רצו? אולי הן רק רוצות להיות חברות שלך? מה אתה מציע שנעשה?', ואז אפשר למשל להשאיר להן משחק אחד בחדר, שאם יבואו שוב בלילה הן ישחקו במשחק ולא יפריעו לו לישון.

לחילופין, אפשר להציע לו לישון עם פנס, מגרפה או חפץ שייגן עליו מפני המפלצות, או לעשות "טיהור" של החדר עם תרסיס מים לפני השינה, כך שהמפלצות לא יבואו. כמו כן, במהלך היום, ניתן לצייר ביחד את המפלצות ולהפוך אותן למשהו חיובי ושמח במקום משהו מאיים".

שרי גלזר היא יועצת שינה ומנחת הורים