כל מה שמעניין הורים אצלכם במייל! הטבות, מבצעים, פרסים, כתבות ועוד המון דברים טובים | רשמו אותי עכשיו

ברזל לתינוקות: מתי צריך להוסיף?

מהי חשיבות הברזל אצל תינוקות, מאיזה גיל יש לתת לתינוק תוספת ברזל, מהו המינון המומלץ וכיצד ניתן להקל על תופעות הלוואי כמו עצירות וחוסר שקט?
אילוסטרציה: shutterstock

תינוקות הנולדים במועד, נולדים עם מאגרי ברזל המספיקים להם עד גיל 4 חודשים. בשלב הזה הם יידרשו להעשרת מקורות הברזל שלהם על ידי תזונה, ובהתאם להמלצות משרד הבריאות בארץ הם יידרשו לקבל תוסף ברזל.

קשר בין אנמיה חריפה מחוסר ברזל, איחור התפתחותי ומוטורי נמצא זה מכבר, ומחקרים שונים מצביעים על הצורך בתוסף ברזל. עד שנת 2012 ניתנה הנחיה למתן תוסף ברזל החל מגיל 4 חודשים ועד לגיל שנה. בגיל שנה, בהתאם לביצוע ספירת דם המעידה על רמות תקינות, ניתנה הנחיה להפסקת התוסף. בשנת 2012 שונתה ההנחיה, ומאז מונחים ההורים לתת לתינוק תוסף ברזל החל מגיל 4 חודשים ועד גיל שנה וחצי, או עד ביצוע ספירת דם תקינה. ספירת הדם יכולה להתבצע בין גיל 9-18 חודשים.

המינון המומלץ לתוספת ברזל אצל תינוקות

מגיל 4-6 חודשים: 7.5 מ"ג (במרבית התכשירים מדובר על 3 טיפות).
מגיל 6 חודשים ועד לביצוע ספירת דם תקינה: 15 מ"ג (במרבית התכשירים מדובר על 6 טיפות).

ההמלצה לתוסף ברזל מיועדת לתינוקות יונקים או לתינוקות הניזונים מתמ"ל. כדאי לדעת שספיגת הברזל מחלב אם טובה יותר בהשוואה לספיגתו מתמ"ל ועל כן הכמות המוספת לתמ"ל גבוה מזו המצויה בחלב אם. חלב אם מכיל לקטופרין, אשר "תופס" את מולקולת הברזל. כך הוא מונע את הברזל מחיידקים או מווירוסים, אשר זקוקים לו במקרים של דלקת. חיידקים אשר גורמים או נמצאים ליד דלקת במעי, מוצאים את עצמם "מורעבים" ואינם יכולים להמשיך ולהתקיים.

מעי של תינוק הניזון מהנקה נשאר "סטרילי" כל עוד התינוק לא ניזון מכל תוסף או מזון השונה מחלב אם. שמירה על סביבה זו נקייה ממזונות אחרים מספקת סביבה חיידקית אופטימלית. אף על פי כן ועל אף הרצון לשמר את המעי של התינוק היונק סטרילי ממקורות חיצוניים, ההמלצה הגורפת היא מתן תוסף ברזל לכלל התינוקות – היונקים ומקבלי התמ"ל כאחד.

כדאי לדעת: מצבי אנמיה שכיחים במקרים של אכילה מוקדמת של חלב פרה, אנמיה של האם המניקה, משקל לידה נמוך של התינוק ופגות.

גמילה מתמ"ל וירידה ברמת הברזל:
בשלבי גמילה מתמ"ל תרד מתזונתו של התינוק כמות משמעותית של ברזל. כוונו לעבר גמילה הדרגתית, על מנת שהתינוק יוכל להתאים את תזונתו למצב החדש.

תופעות לוואי שכיחות עקב נטילת ברזל והדרכים להקל עליהן

תוסף הברזל עשוי להוביל לקשיים בעיכול. המבוטאים בחוסר שקט או בעצירות.

כיצד תוכלו להקל על תהליך הספיגה?

  • בשלב שבו התינוק כבר ניזון ממזונות טחונים, הגישו לו את תוסף הברזל לצד ירק או פרי טרי. נוכחות של ויטמין C תקל על ספיגת הברזל ותקל על תופעות הלוואי.
  • שימו לב כי תרכובות המזון לתינוק מכילות גם הן תוסף ברזל בכמות גדולה יותר בשלב 2 בהשוואה לשלב 1. מעבר הדרגתי בין השלבים יקל על תופעות הלוואי.
  • הגיעו למינון הדרוש בכל גיל בהדרגה. הוסיפו כל 3 ימים טיפה נוספת למינון, עד הגעה למינון המומלץ
    (התחילו בטיפה והתקדמו למינון הנחוץ בגיל 4 חודשים. בהמשך, בגיל 6 חודשים, העלו את המינון בהדרגה לעבר המינון הנחוץ).
  • במקרים מסוימים שינוי התכשיר יקל על תינוק הסובל מתופעות לוואי של תכשיר ספציפי.

עם ביסוס ארוחות המוצקים, סביב גיל 6 חודשים, הקפידו לשלב מזונות עשירים בברזל לתזונתו של התינוק. למשל: במזון מהחי – בשר הודו או בקר, ובמזון מהצומח – קטניות, כולל מוצרי סויה או טחינה.

במקרה של שילוב מקורות ברזל מהצומח:

  • יש להעשיר את המנה בוויטמין C (מצוי במזונות כגון עגבנייה, קיווי, תפוז, לימון), על מנת לשפר את ספיגת הברזל הצמחי.
  • השריה והנבטה של קטניות תנטרל גורמים מעכבי ספיגה של ברזל כמו חומצה פיטית.

חשוב לדעת: תה (וגם קפה) עשוי לפגוע בספיגת הברזל. עוד סיבה מצוינת להקפיד על שתיית מים בלבד.