חיץ הנקבים, הנקרא גם פרינאום, הוא העור שבין פי הטבעת לנרתיק. במקרה שבו הנרתיק לא התרחב מספיק כדי לאפשר את יציאת התינוק, קיים חשש שייווצרו קרעים באזור הפרינאום שיפגעו בסוגר פי הטבעת ויגרמו לחוסר שליטה על הסוגרים בהמשך. במקרה כזה יוחלט על ביצוע חתך חיץ (הנקרא גם אפיזיוטומיה). את החתך מבצעת המיילדת בזמן הלידה בצורה מבוקרת ובזמן ציר. ההליך נעשה בהרדמה מקומית (במידה ואינך נמצאת באלחוש אפידורלי) ותפירת החתך מתבצעת לאחר הלידה.
בדרך כלל מבצעים חתך חיץ לנשים עם פתח נרתיק קטן מהרגיל, בלידת עכוז ובלידה מכשירנית (וואקום או מלקחיים). תפירת החתך אורכת בין 10 ל-20 דקות בדרך כלל, כאשר את עדיין תחת ההרדמה האפידוראלית, והחוטים נמסים בתוך מספר ימים.
למה כדאי לבצע עיסוי פרינאום?
בעזרת העיסוי ניתן להגמיש את אזור הפרינאום, להפחית את הסיכוי לחתך חיץ ולהפחית את תחושת הכאב בזמן הלידה.
מתי להתחיל?
הזמן הטוב ביותר להתחיל בעיסוי הוא החל משבוע 34, ולעסות מדי ערב במשך כ-10 דקות.
כיצד לבצע את העיסוי?
רוית שטרן גינת, דולה תומכת לידה ורכזת קורס דולות "אמא אדמה", מסבירה איך מבצעים את העיסוי בבית:
* השמן המתאים – "לצורך עיסוי הפרינאום, כדאי לרכוש מראש שמן שקדים, שמן זרעי ענבים או שמן המחוזק בשמנים ארומתיים. יש להקפיד שהשמן לא יכלול שמן נבט חיטה, העלול לתרום להתפתחות פטרייה בנרתיק".
* לבד או עם בן הזוג – "את העיסוי ניתן לעשות לבד או בעזרת בן הזוג. אם את מבצעת אותו לבד, כדאי שתבחרי בתנוחת שכיבה או חצי ישיבה מעל השירותים. אם בן הזוג מבצע את העיסוי, תוכלי לשכב על המיטה ברגליים מקופלות כשבן זוגך יושב מולך (כמו תנוחה גינקולוגית)".
* מתיחה בצורת חיוך – יש להקפיד שהאצבעות תהיינה נקיות ועם ציפורניים גזורות. "לצורך העיסוי יש לטבול בשמן את האצבע או האמה של שתי הידיים (לחילופין ניתן להשתמש באגודלים), ולהחדירן לנרתיק עד המפרק השני של האצבע. חשוב להבין שהפרינאום היא הרקמה הנמצאת בין הנרתיק לפי הטבעת, ולכן העיסוי צריך להתבצע מתוך הנרתיק ולכיוון מטה ולצדדים, כמו חיוך או חצי ירח".
* מתיחה עדינה ותחושת צריבה – יש למתוח בעדינות את הרקמות. התחושה אמורה להיות של צריבה. כדאי לנשום שם ולהמתין לפני שממשיכים בעיסוי. כדאי לנסות לתרגל במהלך העיסוי נשימות עמוקות לבטן ולדמיין את הלידה".
שטרן גינת מוסיפה, כי במקום העיסוי – או בנוסף לו, ניתן להניח קערת מים חמים עם עלי רוזמרין בשירותים ולשבת מעליה (כך שהאדים יגיעו לפרינאום), או לחילופין להשתמש במכשיר האפי-נו, שהינו בלון קטן שמחדירים לנרתיק ומנפחים עם משאבה ידנית (מכשיר זה, אגב, יוכל לשמש אותך גם לאחר הלידה לחיזוק שרירי רצפת האגן).
ומי מבצע את העיסוי בחדר הלידה?
המיילדת יכולה לבצע את העיסוי במהלך הלידה. יש להביא איתכם לחדר הלידה בקבוק שמן שקדים חדש סגור ולבקש מהמיילדת לבצע עיסוי ולהימנע מחתך.
יש לכתוב בתוכנית הלידה שביצעתם עיסוי של הפרינאום, וכן לכתוב שאתם מעוניינים להימנע מחתך החיץ ומבקשים שהמיילדת תבצע עיסוי.
תוכנית לידה: מה בדיוק צריך לכתוב שם? בואי לראות>>