כל מה שמעניין הורים אצלכם במייל! הטבות, מבצעים, פרסים, כתבות ועוד המון דברים טובים | רשמו אותי עכשיו

תנשמי עמוק: כל הדרכים להקלה על כאבי לידה

איך מתגברים על הכאבים בלידה? אספנו עבורך שיטות שונות להקלה על הכאבים, מאפידורל, דרך מכשיר טנס ועד לעיסוי
אילוסטרציה: שאטרסטוק

מגיל צעיר מאוד מספרים לנו, שאין כאב פיזי המשתווה בעצמתו לעצמם של צירי הלידה. ובכל זאת, בשונה ממכל כאב אחר, את כאבי הלידה קל יותר לשאת, ולו רק בגלל הידיעה שיש להם תכלית ושבסופו של התהליך נזכה לאחוז בתינוק.

כמו בהרבה תחומים אחרים, גם בכל הנוגע לכאבי הלידה לנשים היום קל יותר מבעבר. היום קיים מגוון רחב של אמצעי אלחוש שהופכים את חייהן של הנשים היולדות לקלים יותר. לצד אמצעי אלחוש כמו אפידורל או מכשיר טנס, אפשר להשתמש גם בטכניקות הישנות והטובות שמסייעות לנשים בלידה מימים ימימה, כמו תרגילי נשימה והרפיה, תנועה ומים. הנה כמה מהשיטות המקובלות ביותר להקלה על כאבים בלידה.

הרדמה אפידורלית

מאז שנכנס האפידורל לחייהן של היולדות, הוא הפך לאמצעי האלחוש הפופולרי ביותר בלידה, כשהנתונים מצביעים על כך שכחמישים אחוזים מהיולדות בוחרות ללדת עם אלחוש אפידורלי. בניגוד לסברה המקובלת, במונח אפידורל אין הכוונה לחומר ההרדמה אלא למקום שאליו מוזרק האפידורל – לחלל האפידורלי הנמצא בסמוך לחוט השדרה. האלחוש האפידורלי עושה שימוש במשכך כאבים מסוג לידוקאין, אשר ניתן בזריקה על ידי רופא מרדים דרך צינורית המחוברת למשאבה אלקטרונית. הצינורית נשארת בגופה של היולדת לאורך כל הלידה ומוצאת כשעתיים לאחר הלידה.
את ההרדמה האפידורלית ניתן לקבל בדרך כלל החל מפתיחה של 3-2 ס"מ ובמידה שהצירים סדירים.

יתרונות האפידורל:
• זהו האמצעי היעיל ביותר והאפקטיבי ביותר לשיכוך כאבים בלידה, והוא יכול להעלים כמעט לחלוטין את כאבי הלידה.
• השפעת האפידורל מהירה ביותר – לרוב כ-15-10 דקות ממתן הזריקה.
• הלידוקאין מסייע בהרפיית השרירים ומשרה רגיעה, ולכן נשים רבות יכולות לנוח ואפילו לישון אחרי הזריקה, מה שמאפשר להן לאגור כוחות לשלב הלחיצות ולהגיע ללידה רגועות יותר.

חסרונות האפידורל:
• לא כל אישה יכולה לקבל את הזריקה. נשים שסובלות מבעיות בקרישת הדם (נשים עם בעיות קרישה גנטיות, נשים שנוטלות תרופות נגד קרישיות יתר ונשים שבספירת הדם שלהן יש פחות מ-100,000 טסיות), נשים הסובלות ממחלות במערכת העצבים, נשים שיש להן קעקוע באזור ההזרקה (מחשש לזיהום החלל האפידורלי) ונשים שמגיעות עם פתיחה מלאה, אינן יכולות לקבל את הזריקה.

• ההרדמה האפידורלית אינה חפה מסיבוכים ומסיכונים. החלל האפידורלי הוא דק מאוד ומיקום שגוי של המחט עלול להיות מסוכן ולגרום לסיבוכים שונים, ובהם כאבי ראש עזים ואפילו שיתוק (במקרים נדירים ביותר). לכן חשוב מאוד שהיולדת לא תזוז בזמן מתן הזריקה.

• האלחוש האפידורלי עלול לגרום להארכת השלב השני של הלידה (שלב יציאת התינוק).

• האלחוש האפידורלי עלול לגרום לתופעות לוואי שונות, ובהן ירידה בלחץ הדם (תופעה שבה מטפלים על ידי מתן עירוי נוזלים לפני ההרדמה), גירוד, צמרמורות, קושי בריקון שלפוחית השתן (תופעה שבה מטפלים לרוב על ידי החדרת קטטר), כאבי ראש וכאבי גב שמופיעים לעיתים נדירות בלבד ועשויים להימשך עד כשבועיים לאחר הלידה, ועוד.

• יש טענות לפיהן האלחוש האפידורלי מגדיל את הסיכוי ללידה מכשירנית.

• השימוש באלחוש אפידורלי מגביל את היכולת של היולדת לנוע ולשנות תנוחות במהלך הלידה, ויש מקרים שבהם היולדת נשארת מרותקת למיטה לאורך כל הלידה.

• נשים רבות לא אוהבות את תחושת השיתוק והרגליים הרדומות שמתלווה לשימוש באפידורל.

פטידין

הפטידין הוא חומר מאלחש ממשפחת המורפיום, אשר ניתן בעירוי או בזריקה. הפטידין מרפה את השרירים ומפחית את תחושת הכאב אך לא מונע אותה לחלוטין. לשימוש בפטידין יש כמה חסרונות: הוא עלול לגרום לטשטוש היולדת, הוא עלול לגרום לבחילות ולהקאות (ולכן ניתן לרוב בשילוב עם פנרגן, שמונע הקאות) והוא עלול לעבור אל העובר דרך השליה.

גז צחוק

בחלק מבתי היולדות עושים שימוש בגז צחוק, ניטרוס אוקסיד, אשר מוזרם דרך מסכה בשילוב עם חמצן ומשפיע רק כל עוד נושמים דרך המסכה. גז הצחוק מביא להפחתה בכאבים (אם כי לא למניעתם) ולתחושת אופוריה, ויתרונו הגדול בכך שאין לשימוש בו תופעות לוואי. עם זאת, כדאי לזכור שגז הצחוק מפחית כ-50-40 אחוז מהכאבים, לעומת כ-90 אחוז מהכאבים שמפחית האפידורל.

* הרגע שאחרי: האם כדאי לבחור בביות חלקי או מלא? כל הנימוקים בכתבה>>

מכשיר טנס (Tens)

זהו מכשיר שמעביר גירוי חשמלי אשר משבש את תחושת הכאב ואף מעודד את הגוף להפריש אנדורפינים שמקלים על הכאב. השימוש במכשיר זה בטוח ואינו גורם לתופעות לוואי, אך נשים רבות מדווחות שהשימוש בו אינו יעיל כשהפתיחה של צוואר הרחם עולה של 6 ס"מ. נשים רבות בוחרות להשתמש במכשיר הטנס עד לקבלת האפידורל, כאשר הכאבים חזקים מאוד אך עדיין לא ניתן לקבל אפידורל. ניתן לרכוש או לשכור את המכשיר דרך קופות החולים, דרך מרכזי הורות והכנה ללידה או ישירות דרך החברות.

תרגילי נשימה

נשימה נכונה יכולה להקל על היולדת רבות בתהליך הלידה, גם פיזית וגם נפשית. הנשימות היעילות ביותר בזמן הצירים הן נשימות בטן עמוקות, אשר מביאות יותר חמצן לאם ולעובר, מפחיתות את האדרנלין ומסייעות בהרפיה. חשוב לא לחכות עם תרגילי הנשימה עד ללידה עצמה ולהתחיל בתרגול הנשימות עוד במהלך ההיריון. במרבית קורסי ההכנה ללידה מלמדים את הנשים טכניקות נשימה שיכולות לסייע במהלך הלידה. לתרגילי הנשימה ניתן להוסיף טכניקות הרפיה שונות ודמיון מודרך.

תנועה

כמו תרגילי הנשימה, גם התנועה היא דרך טבעית להקלה על כאבים בלידה. התנועה מרפה את השרירים ועוזרת בזירוז תהליך הלידה. התנועה יכולה להתבצע גם בעזרת כדור פיזיו, שעליו ניתן לשבת, לקפוץ ולהישען. בדומה לתרגילי הנשימה, כדאי לתרגל תנועות שעשויות להקל על מהלך הלידה עוד במהלך ההיריון, ובמרבית קורסי ההכנה ללידה נלמדות תנועות שיכולות להקל על הכאבים בזמן הצירים.

מים

כולם יודעים שאין כמו אמבטיה חמה לשחרור שרירים תפוסים ולהקלה על כאבים. למעשה, למים יש תכונות ריפוי רבות. הם מרגיעים, מרפים את השרירים ומפחיתים את תחושת הכאב. נשים רבות מדווחות שמקלחת בזמן הצירים סייעה להן והקלה על הכאבים, ובבתי יולדות רבים יש היום חדרי לידה טבעית שמצוידים בג'קוזי, שטבילה בו עשויה גם היא להקל על הכאבים ולהשרות אווירה רגועה יותר.

מגע ועיסויים

נשים רבות זקוקות למגע בזמן הצירים ועיסוי טוב יכול לתמוך ביולדת ולעזור לשחרר אנדורפינים, להקל על הכאבים ולא פחות חשוב – להרגיע את הנפש ולהקל על המתח. ניתן להסתייע בזמן הלידה בדולה שעברה הכשרה בעיסויים שונים, אבל כל מלווה, בין אם מדובר בבן הזוג, באמא או בחברה טובה, יכול לעסות את היולדת. ניתן להסתייע בשמן אתרי ולעסות את היולדת בשתי כפות הידיים. טכניקות מגע נוספת שעשויות להקל על כאבי הלידה הן רפלקסולוגיה ושיאצו.

* איך בוחרים את המלווה שייכנס איתך לחדר הלידה? בואי לראות>>