כל מה שמעניין הורים אצלכם במייל! הטבות, מבצעים, פרסים, כתבות ועוד המון דברים טובים | רשמו אותי עכשיו

דם טבורי: דברים שחשוב לדעת

הדם הטבורי יכול להציל חיים במקרים של מחלות קשות, ואיסופו מתבצע לאחר הלידה, בלי להוות סכנה לאם או לתינוק. איך מתבצע התהליך ואיפה נשמר הדם? כל מה שצריך לדעת בכתבה הבאה
אילוסטרציה: shutterstock

דם טבורי הוא דם אשר מקורו בחבל הטבור, ולאחר הלידה הוא נותר בשליה וברחם. מחקרים של השנים האחרונות הוכיחו כי הדם עשיר בתאי גזע איכותיים, הנקיים מזיהומים או שינויים גנטיים של התינוק, שלמעשה תפקידם הוא לבנות את הגוף.

בעבר התעלמו מסגולותיו של הדם הטבורי ונהגו לזרקו לפח מיד לאחר הלידה, יחד עם חבל הטבור והשליה, אולם מחקרים שנערכו בשנים האחרונות הוכיחו כי דם הטבור יכול להציל ממחלות קשות ובהן לוקמיה ולימפומה, פגמים בתאי הדם האדומים, מחלות תורשתיות ועוד, ונשים רבות מעדיפות לשמר את הדם.

הדם הטבורי יכול לסייע לרבע מבני המשפחה של התינוק, אשר נמצאים בדרגת הקרבה הראשונה אליו. חשוב לציין כי אין ערבות מלאה להצלת החולה בעזרת הדם הטבורי, אולם זוהי עוד דרך טיפול אפשרית, המוצעת יחד עם מקורות טיפוליים אחרים כמו תרומת מח עצם.

אם את מחליטה לשמור את הדם הטבורי, עליך להיערך לכך מראש ולבחון את האופציות הקיימות בשוק ולהחליט היכן את מעוניינת לשמור אותו – האם בבנק דם טבורי ציבורי או האם בבנק פרטי. במידה שלא תהיה מעוניינת לשמור את הדם, הוא ייזרק לפח, יחד עם השליה וחבל הטבור.

כיצד אוספים דם טבורי?

לדם הטבורי אין פג תוקף, כל עוד הוא נשמר בתנאים הנכונים. עליו להיאסף מיד לאחר הלידה, והוא צריך להישמר בתנאי הקפאה מיוחדים עד שחלילה יזדקקו לו.
איסוף הדם מתבצע מיד לאחר הלידה, באמצעות מחט החודרת לחבל הטבור. ההליך אינו מכאיב או פולשני לאם או לתינוק, אינו פוגע בהליך הלידה וניתן לאסוף אותו גם לאחר לידה קיסרית או לידת תאומים. הדם נלקח היישר לשקיות מיוחדות, ומשם לבנק המתמחה בשימור דם טבורי. בבנק מתבצעות בדיקות הבוחנות את טיבו של הדם, והוא אף עובר הליך עיבוד כדי להפיק ממנו את תאי הגזע. לאחר מכן יוקפא הדם, על מנת שיהיה ניתן לשמר אותו למשך שנים רבות.

בנק דם ציבורי או פרטי?

במידה שהחלטת לשמר את הדם הטבורי, ניתן לעשות זאת בשני סוגי בנקים: בנק ציבורי ובנק פרטי.

שמירת דם בבנק ציבורי
שמירת הדם הטבורי בבנק ציבורי הינה למעשה כמו תרומת דם רגילה, תמורת מח עצם וכדומה. תרומה מסוג זה אינה עולה כסף לתורמת. הדם הטבורי מצטרף למאגר תרומות ומשרת את האוכלוסייה כולה (בדיוק כמו תרומת דם, מח עצם ועוד). התרומה תשמש בין אם לצרכי מחקר, או למי שיימצא מתאים גנטית.
בשמירת דם בבנק ציבורי, אין הבטחה כי הדם הטבורי יישמר עבור המשפחה התורמת.

יש לבדוק אילו בתי חולים מבצעים שמירת דם טבורי (לבירורים ניתן ליצור קשר עם מחלקת יולדות, לשאול זאת במהלך סיור בחדר הלידה או לבדוק באתר בית החולים).

שמירת דם בבנק פרטי
שמירת הדם הטבורי בבנק דם פרטי מאפשרת את השימוש בדם ליולדת ולבני משפחתה בלבד, במידת הצורך. השירות הינו בתשלום והוא מבוצע על ידי מספר בנקים המתמחים בנושא. כל אחד מהבנקים מספק את אותו השירות אך מציע תנאים שונים ומחירים שונים. במידת שאת מעוניינת בשימור הדם הטבורי בבנק פרטי, בצעי סקר שוק, בחני מה מציע הבנק תמורת העלות והתייעצי עם הסביבה הקרובה.