אתם דואגים לקשט את החדר של הקטן שלכם בטפטים הכי חמודים, קונים לו את הצעצועים הכי מתוקים ומוכנים לתת הרבה כדי לראות אותו מחייך בפעם הראשונה. אך לפעמים, אי תשומת לב לדברים החשובים באמת, עלולה לסכן אותו. התייבשות בקרב תינוקות ופעוטות נגרמת מסיבות רבות. ד"ר שי פינטוב, מומחה ברפואת ילדים בקופ"ח "מאוחדת", מגדיר את התופעה כמצב של מחסור בנוזלים בגוף לעומת הכמות הנדרשת. לדבריו, ככל שהפעוט קטן יותר (בגיל ובגודל), דרושים לו יותר נוזלים ויותר אנרגיה לקילוגרם אחד.
כיצד תזהו התייבשות? – בחנו את תינוקכם:
לדברי ד"ר פינטוב, לא נדרש הרבה מצד ההורה כדי להבחין במצב של התייבשות. לשם כך, מספיק לשים לב לאחד הסימפטומים הבאים:
מיעוט במתן שתן: "אין הכוונה שאימהות יתחילו לספור כל חיתול רטוב", מחדד ד"ר פינטוב. "כל אמא יודעת מתי הבן שלה ממלא חיתולים באופן הגיוני ומתי לא. הכמות משתנה בין תינוק לתינוק ותלויה בגדלו, בטמפרטורת החדר ובגורמים סובייקטיביים נוספים". במקרה של ילדים גדולים יותר שנגמלו מחיתולים, חשוב לעקוב אחר צבע השתן. שננו את המשפט: "שתן שקוף אתה אלוף".
חום גוף: התייבשות פוגעת במנגנון ההזעה שתפקידו – קירור הגוף. לכן, כשהקטן שלכם לא מסוגל להזיע מספיק, חום גופו יעלה ותוכלו להבחין בכך בקלות.
לחלוחית על גבי הלשון – הוציאו לשון החוצה בבקשה (כן, כן אף אחד לא מביט), רואים את הלחלוחית המבצבצת על גביה? כך נראית לשון התינוק/הפעוט במצב גוף תקין. במצב של התייבשות, תקטן הלחלוחית והלשון תהיה מחוספסת ויבשה יותר.
אפאטיות – לדברי ד"ר פינטוב, תסמין זה עשוי להעיד על מצב מתקדם של התייבשות. במקרה כזה יש לפנות בדחיפות להתייעצות עם גורם מקצועי.
מעבר לאבחון הפשוט שתוכלו לבצע בבית, יכול להיות שרופא הילדים יבחר לבצע טסטים נוספים כגון מדידת דופק או בדיקת לחץ "טורגור"(Turgor pressure)כלומר, בדיקת מתח עור הבטן. לדברי ד"ר פינטוב, מדובר בבדיקה במהלכה הרופא תופס את העור ומשחררו מידית. כאשר קיים מחסור בנוזלים, נראה שהעור לא חוזר למצבו הקודם במהירות, כיוון שרקמת העור איבדה נוזלים במהלך ההתייבשות.
מדריך לבטיחות התינוק בבית – בכתבה הבאה >
מהקאות ושלשולים ועד לכוויות שמש – ממה נובעת התייבשות תינוקות?
ד"ר פינטוב מזהיר שלא רק יום שמש חם הוא סיבה להתייבשות. חשוב לקחת בחשבון גם את הגורמים הבאים:
הקאות ושלשולים: הבעיה המרכזית במקרים אלה לדברי ד"ר פינטוב היא איבוד מלחי גוף חשובים בנוסף לאיבוד מים ויכולת מוגבלת להחזיר נוזלים באמצעות שתייה. לכן, ההמלצה היא להיוועץ עם רופא אם התינוק/הפעוט משלשל או מקיא מעבר ל – 4 פעמים במשך מספר שעות, וכמובן להקפיד על שתיית מים מרובה ככל האפשר.
כוויות שמש: אחד הגורמים הקלאסיים להתייבשות. לדברי ד"ר פינטוב מדובר אפילו בכוויה מדרגה ראשונה, כאשר היא מתרחשת באזור נרחב של גוף התינוק/הפעוט. הכוויה גורמת לאיבוד נוזלים, ומאחר שגוף התינוק קטן, מספיקה כוויה בגב, לצורך העניין – שתוביל אותו למצב של התייבשות. חשוב שהתינוקת והפעוטות יהיו לבושים בזמן חשיפה לשמש בבגד קל ואוורירי להגנה מפני השמש.
מזג אוויר חם: במזג אוויר חם חשוב במיוחד להקפיד שהפעוט ישתה. במקרה שהאמא מניקה, חשוב שהיא עצמה תשתה הרבה (ניתן לבחון זאת לפי צבע השתן), ותשים לב לסימני מצוקה מהתינוק: אי שקט מצדו עשוי להעיד על צמא.
זכרו: ההנקה מספקת גם מזון וגם שתייה עבור תינוקך. בנוסף, חשוב לא להשאיר את התינוקות במקומות החשופים לקרינת השמש או לחום.
אז מה עושים כשלא מתחשק לו לשתות?
"על אף שקשה להמליץ על המתקת שתיית התינוקות מסיבות בריאותיות כגון נזק לשיניים ולבריאות הכללית, במקרים של חשש להתייבשות, הרווח עולה על הנזק ואפשר להמתיק מעט את נוזל השתייה, על מנת לעודד את הפעוט לשתות כמה שיותר" מסביר ד"ר פינטוב. "בנוסף, אפשר לקחת מזרק פשוט ו'להזריק' מים לפיו של התינוק כחלק מאקט של שעשוע".
מתי כדאי לגשת לרופא?
כאשר תבחינו בסימנים שהוזכרו והתינוק לא יגביר את קצב השתייה, או בכל ספק שקיים בנושא, כדאי שתפנו להתייעצות עם גורם רפואי. אם תקפידו על הכללים הבאים, אנחנו בטוחים שתעברו את הקיץ בשלום ובהנאה. קיץ נעים לכם ולתינוק!