יש לכם תינוק חדש? מזל טוב! מלבד להכנת החדר, הבגדים והצעצועים לרגל בואו של התינוק הביתה, עליכם לנקוט באמצעי בטיחות כדי לשמור עליו. אספנו עבורכם כמה כללי בטיחות בסיסיים שחייבים להקפיד עליהם בחדרי הבית השונים.
בטיחות בחדר הילדים
אחד הדברים החשובים שעליכם לזכור הוא שתינוקות מכניסים דברים לפה כל הזמן – בין אם זה מתוך סקרנות ובין אם מתוך ניסיון להקל על כאבי חניכיים בעקבות צמיחת שיניים. חשוב להקפיד שלא יהיו בסביבת התינוק מוצרים רעילים או חלקים קטנים שהוא עלול לבלוע או לשאוף, העלולים לגרום לחניקה.
– אין להשאיר תינוק לבד על שידת ההחתלה – תשומת הלב שלכם צריכה להיות תמיד נתונה לתינוק הנמצא על השידה. כמו כן, כשאתם מחתלים את התינוק, הקפידו שיד אחת תמיד תהיה על התינוק כדי שבמקרה של תנועה חדה, תוכלו להיות בשליטה עליו.
– כיסוי שקעי חשמל שאינם בשימוש במכסים ייעודיים – תינוקות הם סקרנים מטבעם ובוחנים את סביבתם. במידה שיש שקע פנוי, התינוק עלול לנסות לדחוף לחוריו את אצבעותיו ו/או חפצים שונים. יש לכסות את שקעי החשמל שאינם בשימוש במכסה מתאים.
– הקפדה על בטיחות המוצרים – יש להקפיד לרכוש מוצרים בטיחותיים לתינוק, כגון שידה, עגלה, מיטה או לול בעלי תו תקן. הקפידו על מזרן קשיח שיתאים למיטה, כדי שלא יהיה רווח בין המזרן למיטה שהתינוק יכול להכניס אליו את ראשו.
כמו כן חשוב לוודא שהצעצועים שאתם נותנים לתינוק עומדים בתו תקן ושהם אינם מכילים חומרים רעילים (כמו צבעים רעילים).
– זהירות מחלקים קטנים – הרחיקו מהתינוק צעצועים בעלי חלקים קטנים שהוא עלול לבלוע. כמו כן הסתירו ממנו רוכסנים על ציפת השמיכה או המזרן שהוא עלול לשחק בהם, מחשש שראש הרוכסן ייתלש והתינוק יבלע אותו. היזהרו גם מכפתורים או תיקתקים שאינם מקובעים כראוי ועלולים להיתלש.
– כסו את התינוק בשמיכה שאינה מכבידה עליו – כדי למנוע קושי בנשימה העלול לגרום למוות בעריסה.
– הרחקת מוצרים מסוכנים – משחות, תרופות וכל מוצר שעלול להזיק לתינוק, יש לשים במקום שהתינוק לא יצליח להגיע אליו.
– חימום בטוח – עדיף לחמם את חדר התינוק ברדיאטור או במזגן. הקפידו שהטמפרטורה בחדר התינוק תעמוד על בין 21-23 מעלות, למניעת מוות בעריסה.
בטיחות באמבטיה
– היעזרו במישהו במקלחות הראשונות – בימים הראשונים, עד שתרגישו שאתם שולטים לחלוטין ברחיצת התינוק ובהחזקתו, מומלץ לרחוץ את התינוק בשניים, כדי שאחד מכם ייתן את תשומת לבו המלאה להחזקת התינוק, והשני לארגון המוצרים הנדרשים לרחיצה.
– בדקו את חום המים לפני הכנסת התינוק – הטמפרטורה הרצויה היא 36 מעלות. תוכלו לבדוק את החום בעזרת המרפק ולוודא שהמים לא חמים מדי, ואם אתם רוצים תוכלו להוסיף לבדיקה גם מד טמפרטורה למים.
– גם כשהתינוק גדל, לעולם אל תשאירו אותו לבד באמבטיה – גם לא לכמה שניות, וגם לא אם הוא נמצא במושב מיוחד לאמבטיה.
– בלי מכשירי חשמל – הרחיקו מכשירי חשמל מחדר האמבטיה. כדי לחמם את החדר, השתמשו בתנור תלוי המיועד לחדר האמבטיה.
בטיחות כללית בבית
– זהירות מאוכל חם מדי – במקרה שהתינוק אוכל מבקבוק, הקפידו קודם לבדוק שהתמ"ל אינו חם מדי. תוכלו להתיז מעט מהנוזל על אמת היד שלכם, וכך לבדוק את חום הנוזל.
– הקפידו לאחסן מוצרים רעילים כמו תכשירי ניקוי, צבעים וכדומה הרחק מהישג ידיו של התינוק (תוכלו למקם בארון גבוה), שכן כשהתינוק מתחיל לזחול הוא עלול להגיע למקום האחסון שלהם.
– טיפ: כשהתינוק מתחיל לזחול או לגרור את עצמו על הרצפה, התכופפו עד לגובה הרצפה כדי לראות אילו מוצרים נמצאים בהישג ידיו ואילו צריך להרחיק ממנו.
– התקינו מגנים לפינות השולחנות השונים בבית, כדי למנוע חבלה כשהתינוק עובר באזור, במיוחד בתקופה שבה הוא מתחיל לעמוד. מומלץ להתקין מגנים גם על פינות של כיסאות ומדפים שהתינוק עלול להיתקל בהם.
– התקינו על הדלתות בבית מעצור נגד תפיסת אצבעות, המונע סגירה של הדלת על אצבעות הפעוט.
– במקרה של בית עם מדרגות – התקינו שערים מתאימים כדי למנוע מהתינוק גישה למדרגות.
– התקינו אביזרי נעילה למקרר, למכסה האסלה וכן למגירות.
– הרחיקו חפצים שבירים מהתינוק והקפידו שהתינוק לא יצליח להגיע אליהם בזחילה.
– העדיפו שלא להשתמש במפות שולחן, כדי שהתינוק לא יצליח למשוך את המפה ולהיפגע מחפצים המונחים עליה.
– הרחיקו את פח האשפה והשתמשו בפח אשפה בעל מכסה שיקשה על פתיחתו. מומלץ למקם את הפח בארון בעל נעילה (תוכלו להשתמש באביזר נעילה גם אם אין לכם מנעול על הארון), ולהקפיד על נעילתו.
– הרחיקו משקאות חמים מהישג ידיו של התינוק.
היזהרו ממקרים של "תסביב שערה"
תסביב שערה הינו מצב שבו שערה או חוט מתלפפים סביב איבר חיצוני של התינוק, בדרך כלל סביב אצבעות הרגליים והידיים או איברי מין חיצוניים, ומונעים זרימת דם לאיבר. מקרה של תסביב שערה עלול לגרום לפגיעה באיבר ואף לכריתה כתוצאה מנמק.
התופעה נפוצה במיוחד בחודשי החיים הראשונים לחיי התינוק, וזאת בשל נשירת השיער המוגברת אצל נשים אחרי לידה.
הסימנים לתסביב שערה כוללים בכי מתמשך ובלתי מוסבר, התנפחות של האצבע ושינוי צבעה ללבן. חשוב לאבחן ולטפל בהקדם, כדי למנוע פגיעה באיבר.
איך מונעים את תסביב השערה?
* הקפידו שלא יהיו חוטים פרומים בבגדים, בשמיכות, בגרביים, בכפפות וברגליות של התינוק (בדקו גם את החלק הפנימי שלהם).
* במקרה של שיער ארוך – הקפידו על איסוף השיער בעת הטיפול בתינוק ובאופן כללי בבית.
* בחנו היטב שאין הימצאות של חוטים ושערות שנשרו בקרבת התינוק.
* כשאתם מפשיטים את התינוק לצורך החלפת בגדים או רחצה, ודאו שלא נכרכו סביב אצבעות ידיו ורגליו ואיברי המין החיצוניים שלו חוט או שערה ושאין הימצאות של חוט או שערה על גוף התינוק או בחיתול.