הטמפרמנט התינוקי הוא תוצר של מערכת עצבים שטרם הבשילה והמעבר בין הסביבה הרחמית לסביבה החדשה. היבטי הטמפרמנט מושפעים מאספקט ביולוגי, כאשר מערכת העצבים (המוח וביתר ספציפיות קליפת המוח – הקורטקס) טרם הגיע לשיא בשלותו. מכאן ש"רגזנות" יתר או קשיים במעבר מעירות לשינה ולהיפך – הם פעמים פועל יוצא של אותן מערכות שטרם הבשילו. עם הגיל וההתפתחות, התינוק יוכל להסתגל טוב יותר לסביבתו החדשה. העובר גדל ומתפתח בסביבה מימית, שמווסתת לטמפרטורה קבועה, שאין בה גירויים חזקים ושאין בה תחושה של רעב, בעוד שבסביבה שמחוץ לרחם, יש מגע וחיכוך, טמפרטורות משתנות, גירויים חזקים ותחושה של רעב. כן חשוב לזכור שהטמפרמנט התינוקי אכן עתיד להשתנות במהלך חיי הילד ואין הוא "מנבא" את אישיותו של הילד.
מה הקשר בין שינה לטמפרמנט?
אין תינוקות שאינם ישנים, זכרו זאת כעובדה, במחזור הפיזיולוגי שלנו, אם לא נישן נמות. הבעיה היא שמחזורי השינה – עוררות של התינוקות לא תמיד תואמים ונוחים להורים, מה שיוצר קושי רב בהסתגלות ההורית יותר מההסתגלות התינוקית. הורה סבלני אשר ישתדל להרגיל את התינוק שלו לישון במעגלי הלילה יותר מאשר במעגלי היום, ייהנה מקציר הפירות. כן חשוב וצריך לזכור שברחם אין יום ולילה. העובר ישן וער במחזורים שונים מאלה שמתקיימים בסביבה החוץ רחמית. לא מעט אימהות יספרו שדווקא שהן מנסות למצוא את זמן השינה שלהן, התינוק מתעורר, ומתהלכות עם תחושת תסכול שתורמת גם היא לא מעט לעייפות הכה אופיינית לתקופה הראשונה שלאחר הלידה.
הסברה הריאלית טוענת שדווקא העירסולים והטלטולים העדינים שהעובר חש בתוך הרחם – מרדימים אותו. לכן נדנוד התינוק בעריסה, סל קל, עגלה או הנסיעה ברכב – כל כך עוזרים בהרדמת תינוקות, תגיעו הביתה, תרצו לנוח בעצמכם – התינוק יתעורר מיד.
אז כיצד נעזור לתינוק ליצור מעגלי שינה – עירות נורמטיביים?
ראשית בואו נחזור לסביבה הרחמית וננסה ליצור אותה גם בסביבה הביתית שלנו, אתם יכולים לעטוף את התינוק באמצעות חיתולי בד או שמיכות שנועדו לקשירה, אשר מספקים הגנה ותחושה עוטפת. כמו כן, גם אנחנו המבוגרים מתקשים להירדם בסביבה מוארת, רועשת ומלאת גירויים, לכן צרו תאורה עמומה, החלישו רעשים קוליים (לא חייבים דממה מוחלטת שכן הוא רגיל לרחשי לידה של האם, ורעשי הסביבה השונים בהם שרתה בתקופת ההיריון, ונסו להוסיף נענוע עדין שיקנה תחושה רחמית מוגנת ונעימה.
הכי חשוב שההורה הטרי יזכור כי מדובר בתקופה זמנית, וכי מעגלי הוויסות והשינה של התינוק אינם סדירים וייקח להם זמן עד שיקבלו צורה נכונה שמתאימה לחיינו הבוגרים. אז מנה הוגנת של סבלנות, רצון להכיל ולהכיר במעגלי השינה הכה לא מוסדרים של התינוק, בצורך שלו בסביבה רחמית חמה ואוהדת, ולכל אלה תוכלו עם הזמן להוסיף גם שיטות חינוך שמתאימות לכם ברמה האישית.
-על התפתחות קוגנטיבית עד גיל חצי שנה – כל ההסברים בכתבה>>
אימהות על הקצה
לא מעט אימהות מגיעות לשלב שבו הן "לא יכולות יותר", הן מרגישות על הקצה, רמת העייפות מכריעה אותן והן נופלות שדודות לצד בכי התינוק שאינו מצליח לווסת את תחושותיו החדשות. הורים טריים וותיקים כאחד, אל תחששו לקחת עזרה חיצונית, לגייס סבתא, דודה או חברה טובה שייהנו מזמן איכות עם התינוק העירני שלכם כשאתם זקוקים לשינה טובה. אנחנו לא צריכים להצהיר כהורים שאנו "כל יכולים", מתמודדים עם המצב באשר הוא, דווקא בחודשים הראשונים שלאחר הלידה, כל עזרה מבורכת, בפרט אם קיימים ילדים נוספים בבית. שינה טובה.
הבהרה: האמור לעיל אינו מהווה המלצה רפואית או תחליף לייעוץ רפואי.
-איך לעזור לתינוק לבנות סדר יום נכון? בכתבה הבאה>>
עדי רסולי – תזונאית תינוקות. לכניסה לעמוד הפייסבוק של עדי