הרגעת התינוק יכולה להיות משימה לא פשוטה. התינוק עוד לא מסוגל לומר לכם מה מציק לו ואתם עומדים חסרי אונים מול תינוק שאינכם מבינים למה הוא בוכה. אז איך בכל זאת ניתן להרגיע תינוק בוכה וחסר מנוחה? אספנו עבורכם כמה עצות.
בדקו אם אין שוב דבר שעלול להציק לתינוק
בדקו שאין תווית על הבגד שעלולה להפריע לתינוק, שהחיתול יבש ולא מהודק יותר מדי לגופו, הרימו אותו לשיהוק (גרעפס), בדקו אם הוא אינו רעב (בין סימני הרעב: קולות ובכי טיפוסיים לרעב, הכנסת הידיים לפה, הוצאת הלשון ותנועות של מציצה), בדקו שהבגד אינו לוחץ לו, ששערה או חוט לא נכרכו סביב אצבעות רגליו, אצבעות ידיו או איבר מינו (תסביב שערה).
הופ, על הידיים
רוב התינוקות נרגעים על הידיים, ופעמים רבות התינוק יירגע רק על הידיים של אמו, מכיוון שהוא מזהה את ריחה. הורים רבים חוששים כי החזקת התינוק באופן ממושך על הידיים היא פינוק מוגזם של התינוק, אולם יש לזכור כי התינוק צריך את המגע כדי להרגיש תחושת ביטחון ושקט, וכי המגע חשוב להתפתחותו. בנוסף, החזקה נכונה יכולה גם להקל על כאבי הגזים של התינוק, כמו למשל החזקה בתנוחת "נמר על עץ", שבה גופו של התינוק מונח על האמה שלכם (החלק שבין המרפק לשורש כף היד).
נענוע עדין
הרמת התינוק והחזקתו מלווה בדרך כלל בנענוע עדין. ניתן לנענע בעדינות את התינוק, תוך שמירה מוקפדת על יציבות ראשו, למעלה ולמטה או מימין לשמאל. יש להקפיד על תנועות עדינות.
גם הליכה עם התינוק בחדר ונענוע של העריסה או העגלה יכולים להרגיע אותו. אם כל זה לא עובד, תוכלו לנסות לצאת לסיבוב עם העגלה או ברכב, שכן התזוזה ואפילו רעש המכונית יכולים להרגיע אותו.
כמו כן, תוכלו להחזיק את התינוק, לשבת על כדור פיזיו ולהתנענע עליו בעדינות.
חשוב להקפיד: ראשו של התינוק אינו יציב עדיין ויש לתמוך בו עם הידיים. חשוב מאוד להקפיד לא לטלטל את התינוק ולא לנענע אותו בחוזקה קדימה ואחורה, משום שטלטול התינוק עלול לגרום לנזק מוחי ולשטפי דם פנימיים (תסמונת התינוק המנוער).
מוצץ ומציצת אצבע
הורים רבים מחשיבים את המוצץ כ"המציל הלאומי", שמצליח להרגיע את התינוק ולהשיב את השקט והרוגע הביתה. כדאי לדעת שהמציצה היא רפלקס שאיתו נולד כל תינוק, אשר מרגיעה אותו ואינה דווקא מעידה על כך שהוא רעב (כאמור, סימני הרעב כוללים, מלבד תנועות של מציצה, גם קולות ובכי טיפוסיים לרעב, הכנסת הידיים לפה והוצאת הלשון). יש תינוקות שלא אוהבים מוצץ אלא מעדיפים למצוץ אצבע (ולעתים כמה אצבעות).
טיפ: מומלץ להניח מספר מוצצים במיטת התינוק, כך שאם באמצע הלילה המוצץ נופל או נעלם, לא תצטרכו לחפש אותו כשאתם עייפים אלא פשוט "לשלוף" מוצץ אחר. לאחר כמה חודשים ניתן ללמד את התינוק למצוא לבד את המוצץ ולהכניסו לפה.
עיטוף התינוק
עיטוף באמצעות חיתול בד (טטרה) או שמיכה דקה, יוצרת תחושה של מגע וחיבוק, ונותנת לתינוק תחושה שהוא מוגן. עיטוף התינוק יכול להרגיע את התינוק, ואם אתם מעוניינים להשתמש בשיטה זו, עליכם להקפיד שההידוק אינו חזק מדי ושהתינוק יכול לנשום בקלות. השימוש בשיטה זו מומלץ בשעות השינה, כשיש להשכיב את התינוק על הגב בלבד.
כך תעשו את זה נכון:
* הכינו שמיכה דקה בצורת ריבוע או חיתול בד מרובע וגדול (עדיף פלנל).
* הניחו את השמיכה עם קצה אחד אליכם, וקפלו משולש בחלקה העליון.
* הניחו את התינוק על השמיכה כשראשו מעל הקצה וכתפיו בקו אחד עם המשולש.
* קחו את פינת הבד השמאלית ועטפו איתה בצורה אלכסונית את גוף התינוק. הכניסו את שארית הבד מאחורי גבו.
* קחו את פינת הבד הימנית והניחו אותה מעל הכתף השמאלית של התינוק, אל מאחורי גבו.
* את פינת הבד שנותרה מקדימה הכניסו לתוך הכיס שנוצר.
תוכלו לצפות בהצעה לעיטוף התינוק כאן:
מנשא בד
במנשא הבד, התינוק מחובר אל אמו או אל אביו באמצעות פיסת בד ארוכה הנכרכת סביב הגוף או מולבשת על גוף ההורה. מנשא הבד מתאים במיוחד לתינוקות עד גיל שלושה חודשים, מאפשר תנועה חופשית להורה ומקנה לתינוק ביטחון מרבי, וכך תינוקות רבים נרדמים על המנשא. נוסף על כך, המנשא עשוי לעזור במצב של גזים, תוך כדי נענוע גוף ההורה. כשהתינוק גדל, תוכלו להשתמש במנשאים המיועדים לגילאים מבוגרים יותר, כדי לאפשר קרבה של התינוק אליכם.
תזוזה ורעשים מונוטוניים
טיול בעגלה, נסיעה ברכב, ואפילו רעש של שואב אבק – מחקרים מראים כי תינוקות נוטים להירגע כשהם מאזינים לרעש מונוטוני או כשהם נמצאים במצב של תזוזה, ואפילו תזוזה שנראית לנו פחות נעימה, כמו כביש משובש.
שירי ערש
כן, כן – ממש כמו פעם. שירי ערש יכולים להרגיע את התינוק ולהעניק לכם זמן איכות עם התינוק. בחרו במנגינה רכה ונעימה. המילים אינן חשובות כל כך, וגם לא יכולת השירה שלכם – מה שמרגיע בשירי ערש הוא המנגינה והטון הרך, השקט והרגוע.
צלילים רכים ומוסיקה נעימה
אם אתם לא מתחברים לשירי ערש, מוסיקה נעימה יכולה להרגיע את התינוק. אתם לא חייבים לבחור דווקא בשירים לפעוטות, גם שירים רגועים ונעימים שאתם אוהבים יכולים לעשות את העבודה. תוכלו להשתמש גם במוביילים התלויים מעל המיטה.
גם החזרה על ש… ש…. יכולה להרגיע את התינוק, שכן היא מהווה חזרה מונוטונית על צליל קבוע, שקט ומרגיע.