בדיקות ההיריון השונות שנעשות לאורך תשעת החודשים נועדו לוודא שההיריון מתקדם ומתפתח כראוי, ולא פחות חשוב מזה – לסייע לך להתמודד עם התקופה הזו בצורה קלה יותר. בדקנו עם פרופ' דניאל זיידמן, רופא בכיר ביחידה להפריה חוץ גופית במרכז הרפואי שיבא, מהן לדעתו הבדיקות שחשוב שכל הריונית תעבור.
קחי נשימה עמוקה, אלו הן בדיקות ההריון החשובות ביותר:
- בדיקת סקר גנטית טרום היריון: בדיקת סקר גנטית שנערכת, בדם או ברוק, במטרה לאתר נשאוּת למחלות גנטיות שונות. ניתן לעשות בדיקה מותאמת על פי מוצא ההורים או סקר מורחב שכולל מאות מחלות גנטיות.
- בדיקה רפואית כללית: הבדיקה הראשונה שנעשית במהלך ההיריון – רצוי עד לשבוע ה־12. כוללת, שקילה, מדידת לחץ דם, ספירת דם, בדיקת סוג הדם, רמת סוכר בצום, בדיקת שתן כללית, תרבית שתן ובדיקת נוגדני עגבת, CMV, טוקסופלסמה, הפטיטיס B ו- C ואיידס.
- אולטרסאונד מוקדם: אולי הבדיקה המוכרת מכולן, שבמהלכה 'נצפה' העובר לראשונה. הבדיקה מתבצעת כדי לקבוע מהו גילו של העובר, כמה עוברים ישנם והאם ההתפתחות תקינה. בדיקה זו תיעשה בין השבוע השישי לשבוע ה־12.
- סיסי שליה: בדיקה פולשנית שנעשית בין השבוע העשירי לשבוע ה־12, ומיועדת לאיתור פגמים גנטיים בעובר ברקמה שנדגמת מהשליה. תבוצע רק בהמלצת רופא, במקרה של חשד לבעיה גנטית.
- בדיקת NIPT: נקראת גם בדיקת DNA עוברי ומתבצעת על ידי נטילת דגימת דם מהאם, לטובת זיהוי תסמונות גנטיות שונות בעובר. מתבצעת החל מהשבוע העשירי להיריון. כיום בדיקת GenomiT נחשבת לבדיקת ה־NIPT המורחבת ביותר.
- סקר שליש ראשון: בדיקה הכוללת שקיפות עורפית, שתיעשה עד השבוע ה־13 ועוד שישה ימים, ובדיקת דם פשוטה שתתבצע בסמוך אליה. בבדיקות אלו אפשר לאתר סיכון מוגבר למומים גנטיים שונים, ובעיקר לתסמונת דאון בעובר.
- סקירת מערכות מוקדמת: בדיקה שמאפשרת לסקור את מבנה גופו של העובר ולאתר מומים. הבדיקה מתבצעת בין השבוע ה־13 לשבוע ה־17, והיא לא נכללת בסל הבריאות.
- סקר שליש שני: כולל שלוש בדיקות דם: חלבון עוברי, בדיקת ההורמון השלייתי (hCG) והורמון האסטריול, המספקים מידע על תקינות ההיריון עצמו. לעיתים יכלול גם בדיקת אינהיבין – חלבון בדם האם. מבוצע בין השבוע ה־16 ל־20 להיריון.
- בדיקת מי שפיר: מהבדיקות השכיחות ביותר לאבחון פגמים גנטיים בעובר. מתבצעת מהשבוע ה־16 ואילך. הבדיקה כלולה בסל רק עבור נשים מעל גיל 35 ועבור מטופלות שהופנו על ידי רופא גנטיקאי. בשל אופייה הפולשני קשורה בסיכון של 1:800 להיריון.
- סקירת מערכות מאוחרת: בדיקת אולטרסאונד המספקת תמונה רחבה על מצבו הגופני של העובר, על קצב התפתחותו ועל מומים שונים, אם קיימים. מומלץ לבצעה בין השבוע ה־20 לשבוע ה־23, אך ניתן לעבור אותה מהשבוע ה־19 ועד ה־25.
- בדיקת אולטרסאונד מכוונת: מיועדת להתמקדות באיבר או באזור מסוים בגוף העובר. נעשית, אם יש צורך בכך, בשליש השני או השלישי להיריון.
- ספירת דם, העמסת סוכר ובדיקת נוגדני Rh: סדרת בדיקות שנעשית בין השבוע ה־24 ל־28, ומטרתה לאבחן, בין היתר, חסר דם (אנמיה) וסוכרת היריון. בדיקת נוגדני ה־Rh קשורה לבחינת התאמת סוג הדם של האם והעובר.
- בדיקת אולטרסאונד בשליש השלישי: בדיקה שנעשית במטרה לבחון את מצבו של העובר, להעריך את משקלו ולברר מהי תנוחתו בבטן, לקראת הלידה.
- סקירת מערכות בשליש השלישי: בדיקת אולטרסאונד שנועדה בעיקר להעריך את תקינות הלב והמוח, שמשלימים את התפתחותם מאוחר בהיריון.
- אולטרסאונד לאחר תאריך הלידה המשוער: נעשה אחת לכמה ימים, במטרה לוודא שההיריון העודף ממשיך להתפתח בצורה תקינה – עד ללידה עצמה.