נשים רבות חוות התכווצויות בלתי סדירות במהלך השליש השני והאחרון של ההריון. מדובר בצירים מדומים, הנקראים גם צירי ברקסטון היקס. צירים אלו מופיעים בעיקר אחרי פעילות גופנית, אך הם עשויים להופיע גם בזמן מנוחה. לעתים הם כואבים מעט, אך אין להם משמעות קלינית, והם אינם מסכנים את ההריון. לעתים נמשכות ההתקשויות (הצירים המדומים) כ-60 שניות ואף יותר.
ההבחנה בין צירי לידה לצירים מדומים
את הצירים המדומים תרגישי בבטן עצמה, להבדיל מצירים אמיתיים שמתחילים בדרך כלל במתניים או בגב. חלק מהנשים יתארו אותם כמו כאבי מחזור.
לעומת צירי לידה אמיתיים שמתחילים להופיע בקצב של 3-4 פעמים בכל 10 דקות, צירים מדומים לא סדירים. משך הצירים ומספר הפעמים שיופיעו משתנים ולא קבועים.
לעומת צירים אמיתיים, צירים מדומים חלשים יותר וקצרים יותר. הם נמשכים עד 60 שניות, כאשר צירי לידה נמשכים עד 90 שניות.
כמו כן, עוצמת הצירים המדומים אינה מתגברת, והם יכולים לחלוף לאחר מנוחה או שתיית מים.
איך מזהים צירים אמיתיים ומתי צריך לגשת לבית החולים? כל התשובות בכתבה>>
האם ניתן להקל על צירים מדומים?
אם הצירים מאוד מפריעים, אפשר לעשות אמבטיה חמה או להשתמש בטכניקות הרפיה. שתיית כמות גדולה של מים יכולה גם היא להפחית את ההתכווציות. רצוי גם לשנות את תנוחת השכיבה או הישיבה.
מתי כדאי לפנות למיון יולדות
כדאי לפנות לבדיקת רופא רק במידה וקיימת הרגשה חריגה או אי נוחות כבדה. כמו כן, במידה והצירים מלווים בהפרשה מימית או דמית, ובמידה והצירים מתגברים והופכים לסדירים וחזקים יותר.
כאשר ההריון נמצא כבר בשבוע 37 או יותר, כדאי לפנות למיון יולדות בכל הרגשה של צירים.
צירים מוקדמים
לעתים צירי הלידה מקדימים ומגיעים לפני שבוע 37, ומכאן שמם – צירים מוקדמים. הטיפול בהם נעשה במיון יולדות, שם תיבדקי במוניטור כדי לוודא שאכן מדובר בצירים אמיתיים. הרופא יבדוק אם יש פתיחה של צוואר הרחם, ובמידה ומדובר בצירים מוקדמים ייעשה ניסיון להפסיק אותם.
ייתכן ותצטרכי להיכנס לשמירת הריון, ולפעמים גם ניתנים כדורים לעצירת הצירים (פרסולאט לדוגמא). ייתכן שיומלץ לך להימנע מפעילות ומיחסי מין עד הלידה, וכמו כן לדאוג לשתייה מרובה.