גזירת הציפורניים לתינוק היא מלאכה שדורשת הרבה עדינות ודייקנות, ולא מעט הורים חוששים ממנה. הורים רבים מעדיפים לדחות את המשימה ולהימנע ממנה במידת האפשר, מתוך חשש לפצוע את האצבעות הזעירות של התינוק. אבל ממש כמו אמבטיה או החלפת חיתול, שהן משימות נוספות אשר נחשבות כמאתגרות להורים הטריים, גם גזירת הציפורניים חייבת להיעשות, ותינוק שציפורניו לא גזוזות עלול לשרוט את עצמו (וזה כבר הרבה פחות נעים מלגזור לתינוק ציפורניים).
כמה חודשים מאוחר יותר, כשהתינוק גדל ואיתו גם פלומת השיער שלו אשר נכנסת לעיניים וחוסמת את שדה הראייה, מתווספת דאגה חדשה – התספורת הראשונה. גזירת השיער אמנם נראית פחות מסובכת מגזיזת הציפורניים, אבל העובדה שהתינוקות תזזיתיים מאוד בשלב זה בחייהם תורמת לחששות הרבות של ההורים.
אספנו עבורכם כמה טיפים ודברים שחשוב לדעת על גזיזת ציפורניים ושיער לתינוקות.
מתי מתחילים לגזור ציפורניים לתינוק?
אסור לגזור ציפורניים לתינוקות לפני גיל חודש, משום שבשלב זה הציפורן עדיין דקה ועדינה ומחוברת לעור האצבע. אם יש חשש שהתינוק ישרוט את עצמו, ניתן לכסות את כפות הידיים מדי פעם בכפפות או בגרביים. עם זאת, הקפידו על כך שמרבית שעות היום כפות ידיו של התינוק, שעוזרות לו להכיר את העולם ולחוש אותו, תהיינה חשופות.
באיזו תדירות גוזרים ציפורניים לתינוק?
בהתאם לצורך. הקפידו על כך שהציפורניים לא יהיו ארוכות מדי. לרוב הציפורניים גדלות מהר ויש לגזור אותן כל כמה ימים.
איך עושים את זה?
* השתמשו במספריים מיוחדים לתינוקות – מספריים שאינם חדים מדי עם קצוות מעוגלים.
* גזרו את ציפורני התינוק בזמן שהוא רגוע ונינוח, למשל כשהוא ישן או בזמן ההנקה (במידה שיש מבוגר נוסף שיכול לסייע בגזירה בעת שהתינוק יונק).
* אחזו היטב באצבע של התינוק בזמן שאתם גוזרים את ציפורניו, משום שהוא עלול להזיז את ידיו בפתאומיות.
* לפני תחילת הגזירה, לחצו קלות על כרית האצבע של התינוק וודאו שהמספריים מפרידות בין העור לציפורן.
* גזרו את הציפורן בצורה מעוגלת, לאורך הקימור הטבעי של האצבע.
* במידה ונותרו קצוות חדים בתום הגזירה, הקפידו לשייף אותם.
* הכינו מבעוד מועד טישו נקי. במידה שהתינוק נפצע, לחצו עם הטישו על אזור הפצע במשך כמה דקות.
* אל תשכחו לגזור גם את ציפורני הרגליים. הן אמנם צומחות לאט יותר, אבל גם הן זקוקות לטיפול קבוע.
מתי מתחילים לגזור שיער לתינוק?
בשונה מגזירת ציפורניים, גזירת השיער לתינוק היא עניין מאוד אינדיבידואלי. יש תינוקות שבגיל שנה עדיין יש להם פלומת שיער דלילה, ואילו אחרים מצמחים כבר רעמת שיער נאה. בכל מקרה, כל עוד השיער לא מפריע לתינוק ונכנס לעיניים או לפה, אין סיבה לעשות תספורת בגיל כה צעיר.
איך עושים את זה?
* ממש כמו אצל מבוגרים, כשהשיער לח המלאכה קלה יותר. גזרו את שיער התינוק לאחר חפיפה, ואם זה לא אפשרי, הרטיבו את שיערו במעט מים לפני התספורת.
* את התספורת כדאי לעשות כשהתינוק רגוע ונינוח, למשל אחרי אמבטיה או ארוחה.
* הקפידו להשתמש במספריים שקצותיהם אינם חדים מדי, על מנת שלא לפצוע את התינוק במקרה של תזוזות פתאומיות.
* כדאי להושיב את התינוק על ידיו של ההורה השני/סבא/סבתא, כך שהורה אחד אוחז בתינוק והשני גוזר את שיערו. אם אין מבוגר נוסף בבית, אפשר להושיב את התינוק (במידה שהוא כבר יושב באופן עצמאי) על כיסא אוכל גבוה, או להניח אותו בסלקל או בטרמפולינה.
* בזמן התספורת הסיחו את דעתו של התינוק בעזרת משחק או פעילות אהובה (כזו שלא מצריכה הרבה תזוזות מצדו).
* הפכו את התספורת לחוויה נעימה ככל האפשר. גם אם אתם לחוצים, שדרו לתינוק ביטחון, שירו לו, חייכו אליו, ואם התינוק מגלה התנגדות המתינו שיהיה רגוע יותר ואל תהפכו את התספורת למאבק כוחות.